hits

desember 2017

Rakettværet

Nyttårsaftenen nærmer seg og mange har nok tenkt å starte 2018 utendørs, så her kommer en oppdatering av værforholdene på årets siste dag.

Nord-Norge er landsdelen som får det beste været nyttårsaftenen. Muligheten er der for enkelte snøbyger i grensetraktene av Nordland, ellers ventes fralandsvind og oppholdsvær. Stort sett rolige vindforhold med bris mellom sør og sørøst, men i Varanger kan vinden søndag kveld øke opp i sørlig liten kuling. Temperaturene er ventet å stige litt, men fortsatt en kjølig værtype i hele landsdelen.

Fralandsvinden dominerer også i Midt-Norge. Stort sett oppholdsvær og lange perioder med sol, men også her kan det kommen noen snøbyger i indre områder. Sørøstlig bris, frisk bris i utsatte områder av Trøndelag og den kjølige værtypen ventes å holde stand ut året.

Et lavtrykk som trekker østover Skagerrak og innover sørlige deler av Sverige vil sende nedbør innover områdene sør for Stad og Dovre. Dagen starter med sludd og snø i hele landsdelen, men for mange vil nedbøren avta iløpet av ettermiddagen ettersom lavtrykket klarerer østover og til kvelden ventes kun nedbør i de sørligste områdene (se bilde under). Vinden vil øke opp i sørvest liten kuling på kysten av Sørlandet i løpet av kvelden, ellers rolige vindforhold. Litt stigende temperaturer, men mildværet holder seg unna.

Grafikken over viser prognosen for midnatt. Grønt felt viser nedbør og grått felt viser skyer.

Stormfull 2. juledag

Uvær skapte store utfordringer for utfartsdagene i Sør-Norge i forkant av julen, men nå ser det ut til at ett nytt uvær vil lage vel så vanskelige kjøreforhold 2. juledag - en dag mange kanskje skal ned fra fjellet igjen.

Ett lavtrykk med en litt uvanlig bane er kilden til dette, det kommer faktisk ganske rett sør fra og vil 2. juledag gå innover Vestlandet mens det forsterker seg.

Først gir det sørlig kuling innover Sør- og Østlandet, samt nordøstlig kuling ved kysten av Møre og Romsdal. Etter hvert som lavtrykket går innover Vestlandet vil vindretningen endre seg, samt at vinden øker på Vestlandet sør for Stad med mulighet for liten storm til kvelden fra en vest-nordlig retning. Om formiddagen vil vinden gå over på en vet-sørvestlig retning på Sør- og Østlandet og da er det ventet sterk kuling med mulighet for lokalt liten storm om ettermiddagen.

I fjellet vil vinden endre seg i løpet av dagen for de forskjellige områdene. I nord mest vind først på dagen, østlig kuling - bedre senere på dagen. I sør først sørlig vind som ikke er så kraftig (frisk bris), men etter hvert økende vestlig vind og fra ettermiddagen sterk kuling og kanskje liten storm utsatte steder.

Her ser man hvordan lavtrykket flytter seg i løpet av dagen og dermed hvordan vinden vil endre seg. MEN det er viktig og merke seg at nøyaktig posisjon og styrke på lavtrykket er veldig avgjørende for hvilken vindretning og styrke man kan få i de forskjellige delene av landet. En ørliten endring på disse to posisjon eller styrke kan føre til ganske andre vindforhold lokalt.


I tillegg til vinden er det også ventet en god porsjon nedbør for noen områder. På lillejulaften fikk ett uvanlig mildt vær over Sør-Norge med regn langt opp i fjellsidene, men en vesentlig forskjell denne gangen er at været nå er mer vinterlig. Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og de nordlige delene av Østlandet får stort sett nedbør i form av snø, men trolig sludd først på dagen på Nordvestlandet. I områdene lengre sør starter dagen med en snøgrense på 600-1000 meter - høyest i Agder, men så synker den gradvis og da først i vest. Til kvelden er det dermed ventet snø i indre og høyereliggende strøk og med regn stort sett bare under 200-400 meter i ytre strøk.

Det er ventet 20-30 mm på 24 timer over ett større område. Lokalt kan det komme opp i 40-50 mm og da er det Hordaland, Rogaland og nordlige deler av Østlandet som er mest utsatt for denne type verdier.

Dette er hvordan man forventet at nedbøren vil fordele seg over Sør-Norge i løpet av 2. juledag. Man ser tydelig at det er Hordaland og Rogaland som kan forventet seg mest nedbør med lokalt 30-50 mm. Et maksimum ser vi også nord på Østlandet, her kan det lokalt komme 20-40 mm i løpet av døgnet.

 

Nå trengs påfyll av snø til romjulen

Ekstremværet Birk som herjet på Vestlandet fredag kveld til lørdag kveld gav ikke bare voldsomme nedbørmengder. Temperaturene var også særdeles høye for årstiden. Så høyt som Finse på 1222 moh. kom mye av nedbøren som regn! Dette innebærer at skiforholdene i Sør-Norge har blitt særdeles dårlige. I de lavereliggende fjellområdene, for ikke å snakke om i lavlandet, har mye eller alt av snø smeltet vekk.

Når det nå blir kaldere igjen så blir det knallharde snøforhold i fjellet og lite fristende å bevege seg ut både på ski og akebrett. Det eneste som kan redde skiforholdene for de som skal på hytten i romjulen er at det kommer nysnø og legger seg som et fint teppe oppå "betongsnøen". Heldigvis ser ikke det ut til å bli et problem, vi venter nemlig flere lavtrykk i neste uke som vil gi en del snø i fjellet. Dermed kan det bli brukbare skiforhold igjen litt ut i neste uke.

 

Kartet viser akkumult nedbør fra julaften og frem til og med onsdag. I fjellet vil omtrent all nedbør komme som snø slik at vestlige fjellområder kan få opp mot 1m med snø (1 mm nedbør = 1 cm snø). I mer østlige fjellområder kan det komme 20-40 cm med snø.

Lavtrykk fra sørvest inn over Sør-Norge i julen og romjulen

Det er ingen tegn til at vi skal få overgang til noe stabilt vinterlig vær i Sør-Norge i julen eller romjulen.

Lavtrykkene ventes å komme fra vest og sørvest inn over Sør-Norge. Det betyr fortsatt lengre perioder med nedbør på Vestlandet og at det også blir mer nedbør på Sørlandet og Østlandet igjen. Heldigvis vil temperaturene synke noe igjen slik at det meste av nedbør vil komme som snø i fjellet og også i indre strøk Østafjells.

Lavtrykkk mot Sør-Norge i romjulen, over viser  utsiktene for 2. juledag.

Mye snø på vei, så kaldt og fint vintervær

Et lavtrykk nord i Skandinavia gir snø og kuling til Finnmark og Troms det neste døgnet, mens et lavtrykksområde kommer inn over Sør-Norge med snø og sørlig kuling de neste par dagene. Så blir det fint og kaldt.

Tirsdag formiddag ligger et lavtrykk nær Gotland og gir kraftig snø og nordlig opp til kuling over sørlige deler av Sverige. Dette lavtrykket flytter seg nordover i Finland det neste døgnet og gir snø øst i Finnmark fra natt til onsdag, utover onsdag snø også vest i Finnmark og i Troms med økende nordøstlig opp til stiv kuling som dreier nordvestlig. Totalt kan det komme 20-30 cm snø fra omtrent Alta og sørvestover til Lyngen. Nord i Nordland kun enkelte snøbyger. Nedbøren gir seg utover torsdag.

Midt-Norge får også noen snøbyger de neste par dagene, mens områdene sør for Stad og Dovre får snø som brer seg nord og østover fra tidlig onsdag morgen, med nedbør tildels som regn i de ytre strøkene. Samtidig øker vinden opp til kuling utsatte steder, kraftigst vind opp til stiv kuling i Hordaland, Sogn og Fjordane, og det er også her det kommer mest nedbør opp mot 20-30 mm. Sent onsdag kveld og natt til torsdag nytt nedbørområde inn over Sør-Norge og i løpet av torsdag er det Sørlandet som får mest nedbør med 30-40 mm nedbør øst i Agder og sørvest i Telemark.

Fredag og i helgen blir det mye fint og kaldt vær i hele landet.

Bildet under viser nedbøren som kommer inn onsdag både i nord og i sør.

Uvær i vest

Flere lavtrykk hamrer løs på Vestlandet de neste dagene og pøser på med store mengder nedbør og etter hvert vind av storm styrke. 

Svært vått tirsdag-fredag
Et lavtrykk ligger allerede over Sør-Norge og gir en svært våt tirsdag på deler av Vestlandet. Et nytt lavtrykk i Nordsjøen sender inn mer nedbør på onsdag og torsdag og bidrar til at nedbørsmengdene øker ytterligere. Det er ikke utenkelig at det totalt kommer opp mot 200 mm lokalt de våteste stedene på Vestlandet fra tirsdag morgen til fredag morgen, som f.eks. indre strøk av Hordaland og nordlige Rogaland. I disse ormådene er derfor også rasfaren stor. 

Lavtrykket gir langt mindre nedbør på Sør- og Østlandet. Det er ventet temperaturer rundt 0 grader ved bakken på Østlandet gjennom det meste av onsdag, samtidig som temperaturen i høyden øker betydelig. Dette betyr at nedbøren som kommer gjerne kan falle som regn, og raskt fryse til is når den treffer bakken, såkalt underkjølt regn. Dette kan føre til svært vanskelige kjøreforhold på Østlandet, særlig rundt Oslofjorden og et stykke nord for Oslo, utover onsdag. Vanskelige kjøreforhold er også ventet i fjellstrøkene i Sør-Norge, der vi venter regn opp til 1000-1200 m. 

Lenger nord i landet vil det fortsette med snøbyger og nordvestlig vind på onsdag, men bygene avtar på torsdag. Etter hvert vil nedbørsområdet fra sør trekke nord til Nordland og gi sludd og regn her. 

Nedbørsmengder fra tirsdag morgen til fredag morgen.

Storm på fredag
På fredag har lavtrykket som gir de store nedbørsmengdene trekt inn over Sør-Norge. Samtidig har et nokså kraftig høytrykk bygget seg opp vest for Storbritannia, og denne kombinasjonen av høytrykk i vest og lavtrykk lenger øst, gir en kraftig nordavind. Over De britiske øyene gir dette svært kraftig vind, trolig sterk storm og kanskje orkan, og britene har derfor gitt uværet navnet Caroline. Fullt så kraftig vind blir det ikke her til lands, men Vestlandet kan likevel vente seg nordvestlig vind opp i liten til full storm langs det meste av kysten på fredag. Vinden vil trolig ikke bli så kraftig i fjellet eller på Sør- og Østlandet. Lavtrykket gir nordover i landet en sørøstlig kuling, og her blir det stort sett oppholdsvær. 

Vinterværet opprettholdes i starten på desember

Høytrykk blir liggende sørvest for landet vårt i tiden fremover, noe som dirigerer lavtrykkene i en nordlig bane inn over Skandinavia.

Høytrykket sørvest for oss blir liggende relativt langt nord i Atlanteren eller nord på kontinentet i dagene fremover. Dermed vil lavtrykkene fra vest ta en nordlig bane inn i Norskehavet, noe som sender sludd og snø inn over vestlige og nordlige deler av landet. Områdene østafjells blir i lange perioder liggende i lé og får mye pent vær, og det samme gjelder områdene øst i Finnmark.

Lavtrykkene tar derimot med seg noe mildere luft inn over Sør-Norge i perioder, noe som betyr at de ytre strøkene av Vestlandet for eksempel får nedbør som regn av og til. Typisk for denne situasjonen er også at det kalde og klare været både øst i Finnmark og i nordlige fjell- og dalstrøk i Sør-Norge gir lave temperaturer ned mot 20-30 minusgrader noen dager, mens andre dager vil det være skyet eller mildere luft fra sør innover området, og temperaturene kan stige betydelig til 10 eller få minusgrader.

Helgeværet

Denne helgen er ingen unntak. Lavtrykk i Norskehavet og Barentshavet gir snø- og snøbyger i Nord-Norge og Trøndelag fredag og lørdag med kuling og opp til storm i nord, mens Vestlandet etterhvert får regn i lavlandet. Søndag ventes det sludd- og snøbyger fra Vest-Finnmark til Vestlandet. Områdene østafjells og øst i Finnmark får oppholdsvær. 

Søndag ser situasjonen slik ut, med snøbyger og nordvestlig opp til kuling i vest, men opphold i øst.

Neste uke

Neste uke starter også med sludd, snø og snøbyger i vest, fremdeles med opphold i øst. Fra midten av uken vil derimot et kraftig lavtrykk komme inn i Norskehavet med forbigående mildvær og regn i Sør-Norge og Midt-Norge.