hits

desember 2016

Været nyttårsaften

Oslo 20160101.
Nyttårsraketter og fyrverkeri over Oslo Havn og Aker Brygge sett fra toppen av Oslo Rådhus ved midnatt nyttårsaften.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix

Det har vært mye ruskevær det siste døgnet. På Vestlandet regnet det mye i går og flere steder fikk over 80 mm nedbør på 24 timer. Mest kom det på Gullfjellet der det ble registrert 93.7 mm. Ellers har det blåst kraftig fra Stad og nordover til og med Nordland gjennom natten. I morgentimene blåser det opp i full til sterk storm i Nord-Trøndelag og i Nordland.

Heldigvis ser det ut til å bli noe lettere vær utover dagen i dag og ikke minst til i kveld når rakettene skal fyres opp.

Her er en oversikt over været som ventes rundt om i landet ved midnatt i kveld:

Longyerabyen:

Halvskyet opphold. Nordøstlig bris, frisk bris utsatte steder. -8 til -10 grader.

 

Finnmark, Troms, Vesterålen og Lofoten:

Enkelte sludd- og snøbyger, flest byger på kysten. Østlig liten til stiv kuling på kysten av Finnmark, lenger sør nordøst til nordlig opp i liten kuling på kysten. Temperaturer rundt 0 grader på kysten, -5 til -10 grader i indre strøk.

 

Ofoten og Salten:

Stort sett halvskyet, opphold. Nordlig frisk bris til liten kuling utsatte steder. Temperaturer rundt fra ca -2 til +2 grader.

 

Helgeland, Trøndelag og Møre og Romsdal:

For det meste skyet. Sludd- og snøbyger, til dels regnbyger på kysten i sør. Sørvestlig frisk bris til liten kuling utsatte steder, dreiende nordlig. Temperaturer fra ca -3 til +4 grader.

 

Vestlandet:

Skiftende skydekke. Spredte sludd- og snøbyger, regnbyger på kysten. Nord-nordvestlig bris, frisk bris utsatte steder.

 

Sørlandet:

Trolig noe skyet på kysten, ellers lett til halvskyet, opphold. Nordvest bris, frisk bris på kysten. Temperaturer rundt en 5-6 grader på kysten og en 0-3 grader i indre strøk.

 

Østlandet:

For det meste lett til halvskyet opphold. Vestlig bris. Temperaturer rundt en 0-3 grader på kysten i sør og en -1 til -3 grader i indre strøk i nord.

Rakettvær 2016

Blir det synlige eller usynlige raketter i år? Blir det ett vakkert skue eller forsvinner de inn i skyene?

Kort fortalt ser været slik ut ved midnatt, kveldens viktigste tidspunkt.OG VINNEREN ER.... Østlandet! Her blir det tørt og lite skyer, som da blir et flott rakettvær. Tørt blir det også på Sørlandet, men en front over Danmark vil gi noe mer skyer her enn på Østlandet.

Den som dessverre får dårligst vær rundt midnatt er Møre og Romsdal, Trøndelag og sørlige deler av Nordland. Et lavtrykk trekker innover Nordland og gir nordlig kuling og byger til midtre deler av landet. Snøgrensen ligger da på rundt 300-500 meter og er man i områder hvor nedbøren kommer som snø, ja da er det spesielt dårlig sikt til raketter.

Det nevnte lavtrykket er ganske avgjørende for været i deler av Nordland. Det har seg slik at på nordsiden av lavtrykket blir det fralandsvind og stort sett opphold, i tillegg ett litt lettere skydekke som er positivt for rakettene. På den andre siden vil de som befinner seg i og sør for lavtrykket bli preget av byger og ikke fullt så gunstig vær. Så akkurat hvor dette skillet mellom dårlig og bra rakettvær går, er litt usikkert. Får Bodø byger? Eller slipper de unna?

Øst-nordsøtlig vind gir snøbyger i ytre strøk av Finnmark og lengst nord I Troms, ellers vil våre to nordligste fylker få stort sett tørt vær. Skydekket er noe mer variabelt, så her kan man være heldig!

For Vestlandet sin del så starter dagen med byger, men iløpet av kvelden skal vinden gradvis dreie mer og mer over på nord. Når vinden ligger på rett nord er det stort sett opphold i vente for vestlendingene, kanskje en og annen byge ytterst på kysten. Så været her i vest er veldig avhengig av når vinden snur. Bygene gir seg nok først i indre strøk, så blir det nok noen spredte byger i ytre strøk. MEN ved kysten blir det nordvest-nordlig kuling, så mulig rakettene uansett bare blåser sin vei?

Den første dagen i 2017 er ut til å bli en kald og vinterlig dag. Nordavinden preger landet og da blir det snøbyger til Møre og Romsdal og Trøndelag og enkelte byger på Helgeland. Stort sett opphold videre nordover i landet, men igjen kommer det noen byger i ytre strøk av nord-Troms og Finnmark. Sør for Stad og Dovre opphold og mye fint vær, mulig det streifer en og annen byge innover kysten på vestlandet. Temperaturen synker og etter en mild desember, kan det være godt med en smak av vinter - endelig!

Øs-pøs på fredag

Det er mildvær som regjerer denne julen, og fredag blir nok en dag for støvler og sydvest.

For nisseluen kan vi la ligge. Den henger fortsatt til tørk etter "Urd". Store lavtrykkssytem fra Island til Barentshavet styrer været i Skandinavia og tar med seg mild og våt luft over landet vårt de kommende dagene, og fredag blir spesielt våt. Da er det ventet lokalt store nedbørmengder på Vestlandet sør for Stad og i Nordland. Prognosene våre ligger på mellom 60-80 mm på Vestlandet og mellom 50-60 mm i Nordland.

 Over: Nedbør i løpet av 24 timer fra fredag morgen til lørdag morgen. Områdene farget med rødt og gult får mest nedbør.

 

Vindfullt blir det også, og det er potensiale for vind opp i storm styrke langs hele kystlinjen fra Stad og nordover til og med Troms. Uværet set ut til å vare godt inn i nyttårsaften, og selv om vinden avtar utover ettermiddagen og kvelden de fleste steder, er detaljene i vindprognosene fortsatt noe usikre for kvelden på nyttårsaften - spesielt i Midt-Norge.

Noen lyspunkt finner vi likevel i varslene våre. Østafjells blir stort sett liggende i le, og får stort sett tørt vær de siste dagene av 2016. I tillegg ser værprognosene lovende ut for kvelden nyttårsaften.

 

"Urd" - kort oppsummert

Ekstremværet "Urd" er over. 

Lavtrykket ligger tirsdag formiddag over Baltikum og gir nordvestlig kuling fra Skagerrark og østover i Østersjøen/Bottenviken. Nordvestlig kuling også fra Nordmøre og videre nordover til Troms.

Over: Værsituasjonen midt på dagen i dag 27.12. Restene av "Urd" ligger over Baltikum og svekkes videre øst-sørøstover.

 

"Urd" bet fra seg i går og natt til i dag. Lavtrykket bevegde seg inn over Sør-Norge før det fortsatte sørøstover til Sør-Sverige i natt. Vinden ble målt til mellom full til sterk storm fra vest og nordvest inn mot Vestlandskysten i går ettermiddag/kveld. Ved Eigerøya og på Kråkenes ble det målt middelvind opp i orkan styrke. Vinden ført også til vindkast inn over land, og kastevinder Østafjells natt til i dag. Lavtrykket forårsakt også stormflo og høy vannstand langs kysten i tillegg til høye bølger inn mot land. I Nordsjøen var den signifikante bølgehøyden målt til rett over 11 meter, noe som kan gi maksbølger på over 20 meter.

"Urd" skapte noen problemer. I trafikken var blant annet flere fjelloverganger stengt, og de som holdt åpent var kolonnekjørt. Flere ferjesamband på Vestlandet ble innstilt. Ferjesamband på E39 ble rammet både i Hordaland og i Sogn og Fjordane. Strømnettet ble også utsatt for skader, og sent i går kveld og i natt var over 70 000 husstander uten strøm. 

Storm i julegave!

I år er det ikke bare en, men to store julegaver fra værgudene!

Den første kommer på selveste julaften, men man vil nok merke det godt allerede på kvelden lillejulaften. Når roen forhåpentligvis har senket seg i stuen og man nyter kvelden før kvelden, så begynner været å herje ute. Et stormsenter fra Nord-Atlanteren sniker seg mellom Island og Færøyene og trekker videre øst inn i sørlige deler av Norskehavet i løpet av lillejulaften. Fra formiddagen får vi økende sørlig kuling i sammenheng med en front i Nordsjøen som nærmer seg fra vest. Om kvelden sterk kuling og liten storm - nær Stad full storm. Vinden merkes godt også i fjellet og vil påvirke kjøreforholdene her, så skal man ut å ferdes lillejulaften - bør man dra så tidlig som mulig på dagen!

Sjekk lillejulaften morgen versus lillejulaften kveld:På selveste julaften vil stormen ligge i sørlige Norskehavet og gi ett uniformt vest-sørvestlig vindfelt over Sør- og Midt-Norge. Det vil dermed bli ett vedvarende vindfelt med sterk kuling og i perioder liten storm over ett større område både ved kysten og i fjellet. Ettersom vindretningen ligg slik at det blåser innover land, så vil det også kunne blåse godt i utsatte fjord- og dalstrøk i innlandet på Vestlandet.

Med en sterk vest-sørvestlig vind over fjellet, vil man også i innlandet på Østlandet kunne merke stormen i form av kraftige og uventede vindkast. Det kan legge en demper på det ellers så ganske fine juleværet her.

For Vestlandet blir det ikke bare vindfullt, men også vått! Slik fordeler nedbøren seg på julaften, der Vestlandet vil i midtre strøk få 40-60 mm i løpet av døgnet:1. juledag blir været litt roligere, vi får en pust i bakken - men kun forbigående for allerede til kvelden vil vinden øke på igjen! Ett nytt stormsenter er i kikkerten!

Dette stormsenteret har potensiale til å bli kraftigere enn det vi får på julaften. Problemet er at per dags dato, så er prognosene veldig usikre. En storm kommer det er sikkert! MEN usikkerheten ligger i forhold til hvilket område får den kraftigste vinden, når på dagen og akkurat hvor kraftig blir den?

Vi har flere forskjellige scenario å "velge" mellom. Værmodellene våre har de siste dagene vekslet mellom disse fra dag til dag og i løpet av dagen også. Her ser vi to av variantene:

Varianten til venstre er det vi kaller "worst case scenario". Hvis det skulle inntreffe betyr det vestlig sterk storm og mulighet for orkan inn mot Vestlandskysten. Storm i fjell og kraftige vindkast på Østlandet. Det vil da ha mange likhetstrekk med det vi opplevde natt til 2.juledag for 5 år siden, i form av ekstremværet "Dagmar". Man skal i grunnen ikke sammenligne stormer og ekstremvær, men det kan gi en pekepinn på hva man eventuelt vil ha i vente.

Skulle derimot varianten til høyre inntreffe, så er det snakk om en mer "vanlig" storm. Vest-sørvestlig sterk kuling og liten storm inn mot Vestlandet og langs kysten av Midt-Norge.

Altså, her kan må få alt fra vanlig storm til uvanlig storm! Så følg med!


 

Stormfullt førjulsvær

I desember har vi ikke hatt så mye uvær i Sør-Norge så langt. Det har vært grått og mildt, men ikke så mye vind. Derimot har det blåst adskillig mer i nordlige deler av landet.

Dessverre ser det ut til at alle deler av landet vil få det vindfullt i dagene før jul. Dermed blir det ukoselig å ta seg hjem til jul både via sjøveien, fjellovergangene, og i luften. Allerede fra utpå tirsdag og frem til julaften ventes det lengre perioder med sørlig til sørvestlig stiv til sterk kuling på kysten fra Rogaland til Finnmark, periodevis trolig også opp i storm på deler av denne kyststrekningen og i fjellet.

Enkelte avganger i hurtigbåttrafikken som går over utsatte områder kan bli innstilt eller en særdeles humpete opplevelse. Flytrafikken vil nok stort sett gå som normalt, men det vil nok være mye turbulens. Når det gjelder fjellovergangene er det først og fremst fra onsdag og fremover det kan bli problemer. Helt i starten på uken er det så mildt at nedbøren stort sett kommer som regn eller sludd på fjellovergangene både i sør og nord. Med kuling og periodevis opp i liten storm kombinert med snøvær så må en nok regne med kolonne og periodevis stengte fjelloverganger fra midten av uken.


Kraftige lavtrykk gir utrivelig vær i dagene før jul.

Årsaken til uværet som ventes er at veldige kraftige lavtrykk vil passere Island og komme inn i Norskehavet. Dette er normalt på denne tiden av året, men særdeles ubeleilig når så mange skal ut å reise. Vi får håpe prognosene modererer seg litt i dagene som kommer.

Sør-Norge ser ut til å bli julevær taper

Juleværet er fortsatt alt annet en sikkert for noen deler av landet. Men det siste døgnet er prognosene begynt å bli litt mer samkjørte om hva vær vi kan vente oss på julaften.

Først og fremst ser årets julaften ut til å bli vindfull, i tilfelle ikke så unormalt. På denne tiden av året får vi veldig ofte besøk av kraftige lavtrykk. Slik det ser ut i år så vil et høytrykk i øst prøve å "redde" oss med å strekke en rygg vestover til landet, men dessverre ser det ikke ut til at det vil lykkes. Det ventes kraftige lavtrykk i Nord-Atlanteren i neste uke, og frem mot julen vil disse trolig bli mer nærgående Norge. Dermed vil lavtrykk i vest presse seg mot høytrykksryggen i øst. Resultatet vil bli et kraftig sørlig vindfelt over store deler av landet, neppe storm, men stiv til sterk kuling på utsatte steder. Områdene sør for Stad og Dovre ligger veldig utsatt til for nedbør med denne vindretningen og det kan fort bli vått her. Trolig må en opp i høyden eller nordover på Østlandet for å få nedbøren som snø.

Med sørlige vinder er det absolutt gode muligheter for lite eller ingen nedbør fra Trøndelag og nordover og lettere skydekke enn i Sør-Norge, mest utsatt er nok Nordland der fronter i vest kan presse seg inn på land og gi nedbør.


Været på julaften fra to forskjellige modeller, som en ser er de relativt enige. Sørlig vind er dårlig nytt for Sør-Norge.

Det ventes mildt vær i hele landet som følge av de milde luftmassene fra sør, men heldigvis ikke så mildt som vi får det de kommende dagene for da ville de som skal feire jul på fjellet i Sør-Norge også kunne få nedbør som regn!

Desemberværet har hengt seg opp

Selvsagt har været i desember variert noe, men det store sirkulasjonsmønsteret har ligget fast. Høytrykk har holdt seg mer eller mindre konstant over Kontinentet mens lavtrykkene har gått via Island og Norskehavet til Barentshavet. Dette er noe vi har sett mye av de siste årene, samme værregime varer og varer opp i 30-40 dager før vi har fått en større endring i sirkulasjonsmønsteret i atmosfæren. En del klimaforskere mener dette skyldes klimaendringene, men her er forskerne splittet. Godt nytt er det uansett ikke.

Det fastlåste strømningsmønsteret har ført til en høstlig desembermåned i Sør-Norge med milde luftmasser fra langt sør i Nord-Atlanteren kontinuerlig. Relativt mildest har det vært i fjellet i Sør-Norge, men hele landet har hatt temperaturer godt over normalen. Som følge av de vedvarende høye temperaturene er det nå særdeles sparsommelig med snø i Sør-Norge, og det som så ut til å bli en tidlig start på skisesongen i slutten av november har nå endret seg til det motsatte.


Slik som dette har værkartet veldig ofte sett ut i desember. Høytrykk over Kontinentet og lavtrykk mot Island og Norskehavet.

Været frem mot jul ser dessverre ut til å bli mye av det samme, med mulighet for litt endringer rett før jul. Svært milde luftmasser de neste dagene inn over landet med en del nedbør fra Vestlandet til Finnmark, mens lite eller ingen nedbør Østafjells. Fra midten av neste uke trolig noe kjøligere og økende nedbør som følge av at lavtrykkene trekker nærmere landet og høytrykket over Kontinentet trekker østover. Det ventes lavere snøgrense slik at iallfall de høyereliggende skianleggene i Sør-Norge vil kunne få godt påfyll av snø i dagene rett før jul. Dermed kan det bli brukbare skiforhold i romjulen i sør.

Julestormen kommer i år også

Kraftig vind og nedbør i vest og sør er stikkordene når vi nærmer oss jul og romjul.

Høytrykk vil de neste dagene blir liggende over kontinentet, og lavtrykk kommer inn over Island og fortsetter nordøstover i Grønlandshavet mot Svalbard. Dette dirigerer sørvestlige milde vinder inn over Skandianvia, perioder med kuling og litt nedbør vest i landet. Områdene østafjells får derimot stort sett oppholdsvær, men tåkefaren opprettholdes.

Utover i neste uke vil høytrykket trolig svekkes over kontinentet, og bygge seg opp over vestlige deler av Russland, mens lavtrykkene fremdeles presser på fra vest. Dette gir en økt trykkgradient, og hakket kraftigere vind inn mot landet vårt. Det vil trolig blir noen dager med vind opp til sterk kuling og storm utsatte steder inn mot kysten fra Vestlandet og videre nordover i landet.

I denne situasjonen vil det også utvikle seg nye sekundære lavtrykk sør for hovedlavtrykkene ved Island. Og det er denne situasjonen som gjør prognosene usikre. Disse lavtrykkene vil trolig ta en bane inn over De britiske øyer, og videre østover eller nordøstover mot Europa eller Skandinavia. Kaoset starter allerede fra onsdag 21. og torsdag 22. desember, med mulighet for kraftige lavtrykk som kan komme inn over De britiske øyer og sørlige deler av landet vårt. Det kan blir skikkelig ruskevær med regn, snø og storm en av dagene før jul, og i romjulen.

Bildet under viser situasjonen onsdag 21. desember, med storm inn mot kysten i vest.

Den siste prognosen gir følgende julevær: På lille julaften blir landet vårt liggende i et sørlig vindfelt med kuling utsatte steder. Det blir litt regn sør for Stad og Dovre, opphold i Møre og Romsdal, men litt nedbør også i Trøndelag og videre nordover mot Finnmark. Snøgrensen vil ligge rundt 400-600 m, samt områdene nord på Østlandet får trolig snø.

Natt til julaften vil et stormsenter nærme seg Irland, og flytte seg nordøstover over Irland og Skottland på julaften, og over Færøyene natt til 1. dag. Dette gir regn til Sør-Norge julaften, snø fremdeles over 400-600 m og nord på Østlandet. I tillegg økende opp til storm også ustatte steder om kvelden. Områdene nord for Stad og Dovre får lite nedbør, trolig regn i Lofoten og Vesterålen, men kuling også her.

Bildet under viser stormsenteret sørvest for Irland natt til julaften. 

Mildvær, vått og stormfullt når det nærmer seg jul

Det nærmer seg jul, og det er skikkelig mildvær på vei. En av dagene før selveste julaften kan vi også få et stormsenter inn mot nordlige deler av landet.

Denne mandags morgen er det kaldt fra Finnmarksvidda og i indre strøk sørover mot Østlandet, med 15-25 minusgrader flere steder. Karasjok er kaldest med -28.6 grader klokken 08. De ytre strøkene fra Troms og sørover har derimot noen plussgrader, og mildest er det på Vestlandet med 4-6 grader. Selv om temepraturene de nærmeste dagene vil variere, er det ingenting som tyder på at det skal holde seg kaldt på lang sikt.

I den kommende perioden vil nemlig lavtrykk etter lavtrykk ta en nordlig bane fra omtrent Island med kurs mot Svalbard. Dette dirigerer sørvestlige milde vinder inn over hele landet. Fra torsdag/fredag av og inn i neste uke vil temperaturene stige, det kan komme opp mot 7-10 grader i ytre strøk på Vestlandet og Sørlandet i perioder, samt noen plussgrader også nordover på indre strøk av Østlandet og nordover i Trøndelag. I fjellet i Sør-Norge opp mot 800-1000 meter vil også temperaturene komme på plussiden, og noen dager flere plussgrader. Mildværet strekker seg nordover i Nord-Norge med 2-5 plussgrader i ytre strøk, og opp mot 0 eller et par plussgrader også på Vidda noen dager.

Noen av lavtrykkene som passerer vest og nord for oss er kraftige, og mandag til tirsdag 19. til 20. desember er det muligheter for at et stormsenter kan passere nord for Finnmark med økende sørvestlig og vestlig opp til storm i Finnmark og Troms, samt store nedbørmengder fra Vest-Finnmark til Nordland.

Bildet under viser stormsenteret i Barentshavet mandag kveld, og mye nedbør over Nordland og Troms fra søndag kveld til mandag kveld.

Generelt vil det også være lange perioder med kraftig vind og regn fra Vest-Finnmark og sørover til Vestlandet, mens områdene øst i Finnmark og østafjells kan få mye pent vær.

Denne værutviklingen med mildvær gjelder frem til torsdag den 22. desember.

Regn du ikke blir våt av!

Skyer er fascinerende og skaper til tider de utroligste formasjoner. Som liten lå du kanskje på ryggen i gresset og funderte på om skyen lignet på Max Mekker eller en sau, eller kanskje det var en dinosaur? Håper du ikke har sluttet å kikke opp på himmelen for å se på skyene som glir forbi, det er mye spennende å se på!

Fallstriper.   Foto: Cecilie Villanger

Dette bildet viser et fenomen som kalles virga. Kort fortalt er det nedbør som fordamper før den treffer bakken, og nettopp derfor kan det også kalles "tørt regn". Dette fenomenet forekommer når nedbøren faller gjennom et relativt tørt lag i atmosfæren og fordamper. Vi vil da kunne se at det oppstår striper under skyen. Noen ganger bøyes stripene, det er fordi nedbøren faller ned i et lag med vind og blåser avgårde med vinden. På dette bildet henger fallstripene mer eller mindre rett ned og vi kan konkludere med at det var lite vind.

Virga kommer av det latinske ordet som betyr gren eller kvist. Skyene det regner fra på bildet ligger i et mellomhøyt nivå og derfor heter de Altocumulus Virga. Det kan også oppstå i skyer som ligger både enda høyere eller lavere på himmelen. Dette fenomenet er svært vanlig i ørkenen, men her oppstod det altså en varm høstdag på Vestlandet.

Ta en ekstra kikk opp på himmelen neste gang du er ute og går og kanskje du vil få se et tilsvarende, eller kanskje et helt annet spennende fenomen!

Utrygt for nye polare lavtrykk i nord

Polart lavtrykk ved Nordkapp tidlig lørdag morgen.

I går kveld oppstod det en virvel i Barentshavet, et såkalt polart lavtrykk. Denne virvelen kom i morgentimene inn mot Nordkapp og gav stiv til sterk kuling og snøbyger. Lavtrykket gikk så hurtig sørover og inn over Finnmarksvidda hvor det nå er i svekkelse.

Ser man på satellittbildet over, ser man et nettverk av hvite, små skydotter mellom Svalbard og Nord-Norge som er en indikasjon på at luften her er ustabil. Vinden kommer fra en nordøstlig retning og drar med seg kald luft fra Arktis. Når denne luften kommer ut over åpent hav blir den oppvarmet og instabil. Og det akkurat slike forhold som legger til rette for utviklingen av små virvler som videre kan utvikle seg til små, hissige lavtrykk.

Kort levetid

Levetiden til polare lavtrykk er forholdsvis kort, de forsvinner ofte like fort som de oppstod, og det hele er som regel over i løpet av et døgn - fra de oppstod til de dør ut. Nettopp derfor - at de er så kortvarige - har modellene vanskelig for å fange dem opp. Heldigvis har modellene blitt bedre den siste tiden, men vi er avhengige av satellittbilder for å kunne oppdage utviklingen på et tidlig stadium.

Bildet under er fra i går kveld og viser en tydelig virvling i skydekket, et tegn på at et lavtrykk er i utvikling. Utfordringen i dette området er at dekningen av satellittbilder ikke er like god som andre steder på jorda, og ofte går det en god stund før neste bilde dekker samme område.


 

Fare for nye polare lavtrykk

De neste dagene vil det fortsatt være muligheter for nye polare lavtrykk, da den kalde nordavinden fortsetter og de ustabile luftmassene opprettholdes. Faren vil avta i starten av neste uke da større lavtrykk kommer nordover og drar med seg mildere luftmasser fra sør i tillegg til at vinden dreier på en mer sørvestlig retning. Men selv om faren for polare lavtrykk uteblir, betyr det ikke at været roer seg noe særlig. Fra midten av uken vil lavtrykket som kommer opp fra sør trolig komme inn mot Troms og Finnmark med kuling av skiftende retning. De milde luftmassene lavtrykkene drar med seg fører til stigende temperaturer og nedbør i stor grad som regn eller sludd.
 

Orkan i Båtsfjord

Et lite men hissig lavtrykk trakk østover Finnmark torsdag kveld og natt til fredag. Lavtrykket gav storm flere steder i fylket, og i Båtsfjord ble det i natt observert vind opp i orkan stryke (34.0 m/s). Kombinert med kuldegrader og snøbyger gav uværet problemer både til lands, til havs og i luften.

Her er topplisten fra de offisielle vindmålingene. Vindkast er notert i parentes, mens middelvinden står foran.

Båtsfjord: 34.0 m/s (44.0m/s) - orkan
Hasvik Sluskfjellet: 31 m/s (37.0m/s) - sterk storm
Slettnes fys: 29.0 (37.0m/s) - sterk storm
Berlevåg Lufthavn 29.0m/s (35m/s) - sterk storm

Og for å presisere vil en middelvind på 34.0m/s si at det i snitt over en timinuttersperiode har blåst 34.0 m/s, eller like i overkant av 120 km/t.

Værsituasjonen i Finnmark har roet seg litt gjennom fredagen, men fortsatt er det tette snøbyger og nordlig kuling nord og øst i fylket. Dette uværet siger sakte østover og området blir igjen liggende i ustabile nordlige luftmasser noe som gir rom for at det allerede kommende natt er ventet en ny forverring i været. Det er ikke vente å bli like hissig som natt til i dag, men et polart lavtrykk har kurs mot nordlige deler av Finnmark og det kan gi opp i sterk kuling til liten storm natt til lørdag og lørdag morgen.

Selv om dette ikke er langt unna i tid er prognosene er svært usikre. Slike små lavtrykk som kommer i stor fart fra nord er veldig uforutsigbare både når det gjelder kurs og styrke. Fredag ved lunsjtider ligger dette lavtrykket i overkant av 1000 km unna, så det er store muligheter for at det i morgen tidlig kan ligge noe lenger vest eller øst sammenlignet med det vi ser for oss på nåværende tidspunkt.
 

Grafikken over viser vindfeltet ved midnatt. Det lille lavtrykket i Barentshavet er ventet å fortsetter sørover mot kysten av Finnmark. Hvor og når det treffer,  og hvor kraftig det er når det når land er usikkert - men at det er lurt å nytte ettermiddagen til å sjekke at alt er best mulig sikret er det ingen tvil om.

Grønn desember i sør og hvitt kaos i nord

Hvor er snøen? Til og med fjellområdet i Sør-Norge savner snøen. Hva skjer?

Torsdag 8.desember våknet vi til målinger som viste at Vaksdal på Vestlandet hadde målt hele 13.4 VARMEgrader i løpet av natten. Mange steder på både Vest- og Sørlandet var det målt tosifret røde grader mens de fleste sov. Selv på vinterplassen Finse på 1222 meter var det mildt, hele 5 grader ble det målt der. Skulle tro vi var på vei inn i våren, ikke vinteren! Hvorfor er det så mildt?

Vi har ett høytrykk over kontinental Europa som sender mild og våt luft fra Atlanterhavet, og da fra lengre sør enn vi er vandt til. Bildet under viser høytrykket og hvordan den trekker den milde luften rundt seg, fra havområdene utenfor Portugal og nordøst mot Sør-Norge (som vist av de gule pilene).

Det er denne luften som gjør at vi får mildvær og at snøgrense har krøpet godt opp i fjellsidene våre her i Sær-Norge.

Så hvor er da snøen?

Fredag 9. desember vil folket i våre to nordligste fylker få oppleve vinter på både godt og vindt. Et lavtrykk sniker seg østover langs kysten av Finnmark og gir kraftig nordavind. For de som ønsker snø på bakken er dette positiv i form av mange og kraftige snøbyger, men på den andre siden vil lavtrykket ruske godt i fra seg. Det er nemlig ventet nordlig kuling og i tillegg - natt til torsdag og fredag morgen storm styrke. Det er nordlig retning så vinden vil også merkes godt innover land, i fjorder, daler og fjell. Vinterlig blir det nok her lengst nord gjennom hele helgen og heldigvis roer vinden seg litt etter hvert så man kanskje kan få  nyte snøen også!

Skillet mellom det milde sør og kalde nord finner vi i Trøndelag, sjekk bare her!I Trøndelag vil nedbørtypen dermed variere veldig både fra nord til sør og fra øst til vest, men i tillegg variere gjennom dagen og oppover i fjellsiden. Så her må man belage seg på litt av hvert og veldig lokale variasjoner på nedbørform.

Innholdsrik fredag med andre ord!

 

Kjølig sommervær på Vestlandet

Bortsett fra at store deler av døgnet er mørkt er det lite som vil minne om vinter i Sør-Norge de nærmeste dagene. På Vestlandet og Sørlandet vil temperaturene komme opp i 9-12 grader. På Sørlandet vil det jo bli periodevis pent vær også så her kan en ta med seg kaffekoppen ut i solen midt på dagen. Det blir mildt på Østlandet også, men ikke så høye temperaturer som i resten av Sør-Norge, Oslo kan få en 6-7 grader på torsdag, litt synkende fredag.

I fjellet vil det regne opp i 1300-1500 m frem til fredag, med mange plussgrader i lavereliggende fjellområder! Dette fører selvsagt til mye smelting og knallharde skiforhold forhold når det ventelig blir kaldere igjen i løpet av helgen. Kanskje må enkelte skianlegg som har åpnet også stenge som følge av at snøen i stor grad har smeltet vekk.

Årsaken til det veldig milde været skyldes lavtrykk inn mot Skandinavia fra sørvest samtidig som det vil ligge høytrykk over kontinentet. Dette styrer veldig milde og fuktige luftmasser, som har sitt opphav langt sør i Nord-Atlanteren, inn mot Sør-Norge.


Varm luft fra sørvest dominerer over Sør-Norge torsdag. Trolig blir det enda litt varmere enn dette temperaturkartet fra modellen viser.
 

Vi får virkelig håpe at prognosene endrer seg i en vesentlig kaldere retning frem mot jul, men det er lite som tyder på at det skal skje i neste uke dessverre.

Tropisk syklon mot India

Et tropisk lavtrykk som foreløpig ligger langt sydøst i Bengalbukta er under utvikling.
Systemet har blitt mer og mer organisert i løpet av det siste døgnet, og vil forsterke seg til en tropisk storm i løpet av onsdag mens det beveger seg sakte nordvestover i Bengalbukta. På lørdag viser prognosene dette som en kategori 2 syklon med vindstyrker på 150-160 km/t. Foreløpig ser det ut som den når land i NØ-India et sted på søndag, kanskje i nærheten av Visakhapatnam.
Når den når land kan det føre til store ødeleggelser, mest pga. vind og veldig høyt tidevann m/høye bølger som slår inn mot kysten. Bølgene kan bli over 10 meter høye.

Kartet under viser mest sannsynlig bane for denne syklonen, mens satelittbildet viser hvordan systemet ser ut nå i dag mens det er i sin tidlige fase.

 

    


 

 

Ny ruskeværsdag i Nordland på tirsdag

Mye vind og nedbør har preget denne søndagen i Nordland, og tirsdag braker det løs igjen.

Et Lavtrykk ligger i dag nord i Norskehavet, på vei inn over Nord-Skandinavia. Lavtrykket har med seg både mye vind og nedbør til Nord-Norge, og mens dagen startet med mest vind i Finnmark, er det Midt-Norge sin tur utover ettermiddagen og kvelden i dag. I tillegg til kuling fra vest og nordvest, er det ventet lokalt mye nedbør fra Møre og Romsdal og nordover til og med Salten.

Til tross for en del vind tidlig mandag og fortsatt byger, bilr mandagsværet bedre. For Nordlendingene er det desverre bare et kort lite avbrekk. Tirsdag er det på'an igjen når et nytt lavtrykk trekker inn nord i Norskehavet. Det ventes kuling og nedbør i alle varianter, prognosene viser nedbørmengder mellom 40-70 mm på 24 timer fra tirsdag formiddag til onsdag formiddag, trolig mest nedbør i Salten.

Kontrasten blir stor til Sør-Norge som kan glede seg til en flott tirsdag med opphold og gode muligheter for sol.Over: Nedbør på 24 timer fra tirsdag formiddag til onsdag formiddag. Mest nedbør i Salten-området med potensiale for opp mot 70 mm nedbør lokalt.

Tirsdag blir et lyspunkt for hele Sør-Norge.

Den kommende uken byr på vekslende vær i hele landet, men det finnes en dag som skiller seg ut.

Etter en helg med skikkelig ruskevær i Midt-Norge, vil flere smålavtrykk gi perioder med nedbør de fleste steder gjennom den kommende uken. Det beste været får vi Østafjells. Disse områdene blir liggende i le, og her kommer det mest trolig ikke nedbør før på torsdag.

Det er likevel håp for resten av Sør-Norge også. Tirsdag vil et høytrykk legge seg over hele landsdelen og gi oppholdsvær med mye sol. Høytrykket tar en snarvisitt innom Sør-Skandinavia, men forsvinner desverre rask østover i midten av uken og gir rom for nye lavtrykk fra sørvest inn mot helgen. 

I Nord-Norge må vi trolig vente til neste helg før sjansen for lengre perioder med opphold og bra vær melder seg.

 Over: Værsituasjonen tirsdag 6. desember. Høytrykket ligger rett over Sør-Norge, om enn bare for en liten stund.

Til helgen kommer et nytt uvær - storm og store nedbørmengder

Et kraftig lavtrykk vil søndag komme inn nord i Norskehavet, før det mandag flytter seg østover til kyststrøkene av Finnmark. Dette gir kuling og opp til storm, med store nedbørmengder nordvest i landet.

De neste par dagene blir det relativt rolig vær: Noen byger i vest, og stort sett opphold østafjells. Fra sent søndag vil det derimot blåse opp i vest, og nedbøren trekker inn.

Nord-Norge og Trøndelag
Fra lørdag kveld til søndag øker vinden på til sørlig og sørvestlig kuling fra Trøndelag og nordover til Finnmark, opp til stiv og sterk kuling, og kan hende liten storm utsatte steder. Søndag kveld dreier vinden på vestlig retning, og mandag nordvestlig retning, fremdeles opp til sterk kuling og liten storm utsatte steder.

I tillegg ventes det regn som brer seg østover og nordover, nedbør som snø over omtrent 400-600 m når temperaturene stiger litt. Natt til mandag og mandag overgang til sludd- og snøbyger med synkende temperaturer igjen. Det blir lokalt mye nedbør, opp til 40-60 mm fra Troms og sørover til Trøndelag fra natt til søndag til natt til mandag, og i løpet av mandag nye 15-25 mm utsatte steder.

Bildet under viser lavtrykket mandag morgen, og nedbørmengder fra søndag til mandag morgen.
Vestlandet og resten av Sør-Norge:
Vestlandet får også perioder med regn søndag og mandag i forbindelse med dette lavtrykket, nedbør som snø over omtrent 400-600 m, men sør for Sognefjorden lite nedbør.

Østafjells får opphold og perioder med sol, men nord og vest i fjellet litt snø. Søndag sørvestlig og vestlig bris, kuling nord for Stad og utsatte steder sør for Stad inkludert fjelltraktene, mandag vestlig og nordvestlig opp til kuling utsatte steder. Først litt stigende tempereatur, så synkende igjen.