hits

november 2017

Snøvær på vei inn over Sør-Norge

Et lavtrykk sør av Shetland flytter seg raskt sørøstover i Nordsjøen i dag, og sender inn sludd og snø over de sørligste delene av landet.

Mandag morgen er det tørt og kaldt vær østafjells og i i Midt-Norge, med temperaturer ned mot 15-20 minusgrader. Folldal Fredheim er kaldest i landet med 21.2 minusgrader. Kaldt også i indre strøk av Nord-Norge og i store deler av Finnmark, med 5-8 minusgrader flere steder, 10-15 minusgrader på Finnmarksvidda. Ellers går det regnbyger i ytre strøk av Troms og Nordland, nedbør som sludd og snø i indre og høyereliggende strøk. På Vestlandet sør for Stad er det også spredt regn, men minusgrader i indre strøk gir nedbør som sludd og snø.

Midt på dagen vil derimot et lavtrykk i Nordsjøen sende inn sludd og snø over deler av Rogaland og over Sørlandet, og sent i ettermiddag og i kveld brer snøværet seg østover til Østlandet. Det fortsetter og snø tirsdag på Østlandet og første del av dagen på Sørlandet, mens Vestlandet da får oppholdsvær. Totalt kan det komme 20-40 mm nedbør fra områdene øst i Aust-Agder og Telemark, og østover mot Vestfold og sørøstlige deler av Buskerud. Samtidig vil vinden øke på fra sørøst og øst, tirsdag dreiende nordøstlig med kuling utsatte steder fra Oslofjorden og vestover mot Lindesnes.

Lavtrykket ligger mandag morgen sør av Shetland som bildet under viser. Blått felt indikerer hvor det kommer nedbør mandag og tirsdag.

 

Nå kommer finværet, mens områdene østafjells får mye snø i neste uke

Lavtrykket i Norskehavet svekkes, men et nytt lavtrykk nærmer seg fra nordvest tidlig i neste uke.

Vinden nord og vest i landet avtar de neste par dagene, og det blir etterhvert oppholdsvær på Vestlandet. Dermed ventes det mye fint vær fra Vestlandet og nordover til Nord-Norge utover i neste uke. Et lite lavtrykk vest av Troms vil derimot gi sludd- og snøbyger i ytre strøk fra Lofoten og nordover.

Samtidig vil et lavtrykk komme inn i Nordsjøen fra nordvest mandag og tirsdag. Dermed vil områdene østafjells få snø fra mandag kveld til onsdag morgen, lokalt kan det komme opp mot 20-40 cm snø. Vinden vil samtidig øke på til kuling fra øst og nordøst.

Under vises situasjonen for tirsdag:

Sterk storm i nord, søkkvått i sørvest

Torsdag morgen blåser det storm fra Nord-Trøndelag og nordover i Nordland og Troms, og det har kommet mye regn sør på Vestlandet i natt.

STORMFULLT

Et lavtrykk ligger torsdag morgen nordvest av Stad, og kombinert med høytrykk over Kolahalvøya setter disse systemene opp kraftig østlig og sørøstlig vind over Nord-Norge og deler av Midt-Norge. Det har blåst kraftig i N-Trøndelag, i Nordland og i Troms fra onsdag kveld og frem til torsdag morgen, med sørøstlig liten og full storm på feks Buholmrasa Fyr, Sklinna Fyr og Hekkingen Fyr. Sklinna Fyr har registrert 30 m/s, altså sterk storm. I tillegg observeres det kraftige vindkast i området.

Vinden avtar i Trøndelag utover dagen, mens det skal fortsette å blåse kraftig med sørøstlig storm i Nordland og Troms torsdag. På Helgeland avtar vinden til kvelden, og videre nordover utover natten og fredag morgen. Samtidig øker vinden til sørøstlig storm i Vest-Finnmark fra torsdag kveld.

Vindprognose for torsdag ettermiddag vises under, der lilla er storm.

SØKKVÅTT

Lavtrykket ved Stad og frontsystem over Nordsjøen og Sør-Norge har gitt pålandsvind med mye nedbør over deler av Vestlandet de siste timene. Eik Hove sør i Rogaland har fått 93 mm det siste døgnet, Kvamskogen-Jonshøgdi 77.8 mm og Sauda 77.3 mm, og det meste av nedbøren har kommet siden sent i går kveld.

Det neste døgnet ventes det fremdeles mye nedbør, når en kaldfront passerer over Vestlandet og det går over til bygevær. I deler av Rogaland kan det komme 30-40 mm torsdag, mens nordover i Sunnhordland kan det komme 60-80 mm frem mot fredag morgen.

Nedbørmengder frem mot fredag morgen er vist under.

Full storm flere steder i landet, samt store nedbørmengder på deler av Vestlandet

Kraftige lavtrykk i Nordsjøen kombinert med et lite høytrykk over Nord-Skandinavia dirigerer sørøstlige vinder inn over Nord-Norge, med full storm fra Nordland til Troms det neste døgnet.

Onsdag morgen ligger et lavtrykk i Nordsjøen vest for oss, og det sludder og snør over store deler av Sør-Norge. I ytre strøk av Rogaland er det derimot 4-5 grader og regn. Temperaturene stiger utover dagen, og nedbøren vil gradvis gå over til regn over store deler av Sør-Norge.

Onsdag kveld øker vinden på til sørøstlig full storm i Nordland og fra torsdag morgen i Troms, med kraftige vindkast. Vinden ventes å avta torsdag kveld.

Samtidig vil et lite hissig lavtrykk passerer vest av Sognefjorden sent torsdag ettermiddag. Dette gir økende sørlig og sørvestlig kuling, sent torsdag ettermiddag og kveld opp til storm langs kysten av Hordaland og nordover til Stad, samt utsatte steder i fjellet. Vindprognose for torsdag ettermiddag er vist under, der lilla er storm.

Det ventes i tillegg store nedbørmengder det kommende døgn. Fra onsdag kveld til torsdag ettermiddag lokalt opp mot 70-120 mm regn fra Sunnhordland og sørover i Rogaland, som illustrert i kartet under.

 

 

 

 

 

Snøvær på vei

Natt til tirsdag kommer en front inn over Sør-Norge fra vest med snø som brer seg østover og nordover.

Mandag er det sludd- og snøbyger fra nordlige deler av Vestlandet og nordover til sørlige deler av Troms, samt spredt snø i Varanger. Tirsdag fortsetter det med snøbyger nord i landet. Et lavtrykk ved Island vil derimot sende en front inn over sørlige deler av landet allerede natt til tirsdag.

Dermed ventes det sludd og snø på Vestlandet og Sørlandet, tirsdag morgen også på Østlandet. Sør på Østlandet tildels regn, og på Sørlandet stigende snøgrense til rundt 400-600 m, og utover ettermiddagen blir det opphold og tildels pent vær. På Vestlandet overgang til regnbyger fra tirsdag morgen, med nedbør som snø over omtrent 500-700 m.

Nedbør tirsdag morgen er illustrert under, der blå farge er regn og grønn/gul er snø.

 

Regn, hagl, sol, snø og kuling - helgen byr på det meste!

Lavtrykk i Norskehavet fredag svekkes sørøstover og inn over Skandinavia gjennom helgen mens et annet lavtrykk intensiveres og
trekker nordover i Østersjøen. Lørdagen byr på fralandsvind, opphold og perioder med sol i Nord-Norge. Unntaket er Helgelandskysten der lavtrykk ligger tett på kysten og kan gi noen regn- og sluddbyger, samt sørøstlig kuling. På søndag kommer et nedbørsområde inn fra sørøst og gir perioder med snø i Finnmark og østlige deler av Troms, forøvrig opphold og perioder med sol. Sørlig til sørøstlig liten kuling i utsatte kyst og fjordstrøk i Finnmark lørdag, litt roligere vindforhold på søndag.

Trøndelag og Vestlandet får for det meste skyet med regn- og haglbyger lørdag, snø over ca 300-500 meter, men på samme måte som i dag kan det nok stedvis komme nedbør som sludd og snø i lavlandet også, spesielt om morgenen. Søndag dreier vinden nordlig og bygene avtar på Vestlandet sør for Stad, med lite eller ingen nedbør i indre områder. Møre og Romsdal vil derimot få lokalt mye nedbør, trolig opp mot 40-50mm i løpet av søndag, snøgrensen varierer lite og dermed vil vi få en god porsjon snø gjennom helgen. Men vær obs på at nordlig liten til stiv kuling og kan hende sterk kuling i fjellet setter en stopper for pudderidyllen.

Sør- og Østlandet blir liggende i le i et vestlig til nordvestlig vindfelt og får dermed opphold og lange perioder med sol. Men pass på,  når det klarner opp i løpet av kvelden og natten synker temperaturene, og fredagsnedbøren vil trolig fryse på i løpet av natten og morgentimene.

 

Bildet viser akkumulert nedbør fredag morgen til mandag morgen, mest nedbør i Møre og Romsdal, snøgrensen blir liggende på 300-500 meter.

Vindprognoser søndag ettermiddag, sterkest vind langs kysten fra Trøndelag til Rogaland, men og stedvis sterk vind i fjellet i Sør-Norge, lange perioder med kuling.

Snø og kuling i dag, kraftig lavtrykk med mildvær og storm nærmer seg

Et lavtrykk over Nord-Skandinavia gir snø og kuling i nord, mens et nytt lavtrykk nærmer seg Island med mildvær, regn og kuling.

I Finnmark er det begynt å snø mandag morgen og det blåser frisk bris til liten kuling utsatte steder. Vinden dreier gradvis på nord og kan komme opp i stiv kuling utsatte steder frem til tirsdag formiddag. Nedbøren øker samtidig på, før det blir oppholdsvær utover tirsdag ettermiddag.

Et kraftig lavtrykk nærmer seg samtidig Island denne mandagen. Lavtrykket dirigerer milde sørlige vinder inn over Sør-Norge og nordover til Nordland, med økende sørøstlig og sørlig kuling i Sør-Norge og i Nordland. Fra i kveld av ventes det stiv og sterk kuling utsatte steder fra Fedje og nordover til Sunnmøre, opp til storm ved Stad. Det blir i tilleg spredt regn/yr på Vestlandet og i Nordland.

Temperaturene stiger, og på deler av Vestlandet blir det mildt med 8-10 grader. Sunnmøre får det særlig mildt med 10-12 grader i fønvind.

Temperaturer tirsdag vises i kartet under, der de høyeste temperaturene ventes i ytre strøk av Sør-Norge, og særlig da på Sunnmøre.

Onsdag til fredag vil nok et kraftig lavtrykk nærme seg fra vest og komme inn i Norskehavet. Dette gir videre vindøkning med sørvestlig storm fra Fedje til Søre Sunnmøre onsdag kveld, torsdag opp til storm i Trøndelag og nordover i Nordland. I tillegg blir det overgang til regn- og haglbyger, lokalt kraftige regn- og haglbyger med synkende snøgrense ned mot 300-500 m fredag.

Vindprognose for onsdag kveld er vist under, der lilla farge er storm.

 

Ruskete uke i vest

Uken starter med en høytrykksrygg som passerer over Sør-Norge mens et lavtrykk i nord vil gi kuling og snøbyger. Høytrykksryggen svekkes relativt raskt, og allerede mandag kveld ventes det økende sørlig kuling langs Vestlandskysten.

Mandagsværet: Høytrykksrygg og rolige vindforhold i sør. Lavtrykk og kuling i nord.

Fra tirsdag vil lavtrykkene trekke nordover i Norskehavet og det vil bli lange perioder med kuling på Vestlandet, Trøndelag og deler av Nordland. På Vestlandet blir det stiv til sterk kuling. I perioder kuling også på Sørlandet.

Værbildet kommende uke. Lavtrykk nær Island og kraftig vind langs kysten i vest. De mørkegule og røde feltene viser sterk kuling.

Til helgen kommer et lavtrykk inn sør av Island. Banen til dette lavtrykket er naturlig nok enda noe usikker, men det kan komme inn mot Vestlandet og gi vind opp i storm styrke. Selv om prognosene er noe usikre så langt frem i tid, kan vi nok med stor sannsynlighet slå fast at vi går får en lengre periode med vindfullt og klassisk høstvær den kommende uken.

Fredag: Det røde feltet viser vind opp i storm på nordvestlandet.

 

Kjølig start på uken

Denne helgen er det flere svake lavtrykk i Norskehavet og sør i Nordsjøen som setter sitt preg på været. Det blir lengre perioder med regn og nedbør som sludd i nord.

 

Mandag vil en svak høytrykksrygg passere over Sør-Norge og gi forbigående litt bedring i været. I forkant av denne høytrykksryggen vil den nordvestlige vinden dra med seg kaldere luftmasser og vi får en kjølig start på uken i Sør-Norge. Særlig gjelder dette områder i indre strøk.

Temperaturene mandag. Den tykke blå linjen markerer 0 grader. Langs kysten viser det lysegule feltet temperaturer mellom 0 og 5 grader.

I nord vil derimot et lavtrykk gi fortsatt snø- og sluddbyger i tillegg til kuling av skiftende retning. Lavtrykket trekker ut i Barentshavet i løpet av tirsdagen og det blir litt lettere vær lengst nord, men fronter tilhørende lavtrykk lenger sør vil komme inn over Nordland etter hvert.

Værsituasjonen mandag. Det grønne feltet er nedbør som regn, det blå nedbør som snø.

Høytrykksryggen i sør er en kortvarig glede. Tirsdag vil et lavtrykk ved Island sende inn en front og gi økende sørlig vind, og nye runder med regn - særlig i vest. Den sørlige vinden drar med seg mildere luftmasser fra sør og vi får et byks i temperaturen fra tirsdag av.

Temperaturer tirsdag. Legg merke til det oransje feltet utenfor Vestlandet som viser temperaturer over 10 grader.

Videre utover i uken er det lavtrykk og fronter i vest som påvirker været. Vestlige deler av landet vil få flere dager med kraftig vind fra tirsdag til torsdag, og inn mot neste helg vil temperaturene kunne synke igjen. Kanskje det er på tide å bytte til vinterdekk om du ikke allerede har gjort det?

Storm

Stormsenter trekker inn i Barentshavet og streifer kysten av Troms og Finnmark i morgen, torsdag.

Tirsdag var det ikke noe tegn til denne stormen i prognosene våre, men onsdag dukket den opp og bør tas på alvor for de som bor i Nord-Norge.

I forkant av stormen får vi en sør-sørvestlig liten og stiv kuling over store deler av Nord-Norge, og det både utsatte steder i fjellet, ved kysten og i fjordene. Om formiddagen blir det forbigående roligere vindforhold i Finnmark, men så nærmer stormen seg fra vest.

Fra formiddagen øker vinden på fra Vesterålen og videre mot Nordkapp og utover ettermiddag og kveld og så videre østover i Finnmark. Det blir stiv og sterk kuling over ett større område, mens den sterkeste vinden er ventet å komme nord i Troms og i Vest-Finnmark. Vinden blåser fra en sørvest-vestlig retning, så både ved kysten og utsatte steder i fjellet er det ventet liten storm med trolig full storm de aller mest utsatte stedene.

I Nordland vil man ikke merke vinden så mye i kyststrøkene med liten til stiv kuling i nord, men i fjellet vil det ruske godt fra seg med opp i sterk kuling utsatte steder.

Vinden roer seg gradvis i løpet av natt til fredag etter hvert som lavtrykket mister sin styrke og trekker innover Novaja Semlja.