hits

november 2015

Flere scenario for Nord-Europa tidlig neste uke

SIste EC prognose ser slik ut:Tilsvarende for EC12:Sistnevnte er den som er mest sannsynlig (den som har vært tydlig i prognosene helt frem til idag). Dette vil i så fall gi en mer markant nordavind situasjon på tirsdag:Imidlertid tyder alt på at vi fra og med torsdag neste uke er tilbake i samme tralten med mild vest og sørvestlig kuling mot store deler av landet. :D

Mye nedbør ventet over Sørlige Italia og Sørlige Balkan

Mye nedbør


Fra torsdags kveld til fredags kveld er det ventet mye nedbør i et område som omfatter sørlige BAlkan og sørlige Italia. Nedbørmengder over 24 timer er ventet å komme opp i overkant av 100-130mm. Høyeste 6timers intensitet ligger på 40tallet, noe som ganske sikkert er nok til å skape problemer:


Disse sidene vil trolig kunne ha interessant informasjon idag (torsdag) og i morgen (fredag):

http://www.meteoalarm.eu/

http://estofex.org/

 

 

 

Vinterhelg

Vinteren melder sin ankomst til helgen for store deler av landet vårt - også i lavlandet i Sør-Norge.

Lavtrykk vil torsdag trekker østover i Skandinavia og vil fra fredag sette opp ett kaldt nordlig vindfelt over landet. Denne luften bringer med seg kalde byger i form av snø mange steder og mest utsatt for disse bygene er Møre og Romsdal.

I Nord-Norge vil helgen by på en del skyer på himmelen, men i all hovedsak oppholdsvær. unntaket her er i ytre strøk for der kan det i perioder streife innom en og annen snøbyge.

I Sør-Norge vil fredagen trolig bli den dagen som kan gi mest hvitt på bakken. Som sagt vil Møre og Romsdal merke bygene mest og da særlig fredag, men trolig gradvis noe avtagende bygeaktivitet utover i helgen. På Vestlandet sør for Stad ventes snøbyger fredag, til dels som sludd ved kysten først på dagen og i sør, men i ytre strøk og dermed opphold i indre strøk. Lørdag og søndag vil vinden ligge forholdsvis beint på nordlig og da blir det stort sett opphold sør for Stad - mulig en og annen byge gir noen snøfnugg ytterst ved kysten.

Sør- og Østlandet vil få noen fine og kalde dager denne helgen. De ligger i le for snøbygene og får ganske fint vær med en god porsjon sol. Natt til torsdag og første del av torsdag kan det komme snø sør på Østlandet og stedvis på Sørlandet. I Agder vil snøgrense krype gradvis nedover i fjellsiden fra 500-700 meter sent onsdag kveld og ned til 200-400 meter torsdag. Med andre ord så vil de områdene som får snø i denne anledning mest sannsynlig ha snøen liggende gjennom helgen.

Denne helgen vil for mange bli den første ordentlig smak av vinter! Men dessverre blir den mest sannsynlig forbigående..

Kartet over viser nedbøren som er ventet å komme i løpet av helgen. Denne nedbøren vil stort sett komme i form av snø.

Kommer kulden, og i så fall; hvor lenge kan den vare?

Situasjonen i starten av inneværende uke:


Tilsvarende til neste helg:Flere lavtrykk (3 hovedsystemer, medregnet restene av "Kate") sammen med et forsterkende høytrykk sør for Grønland sørger for denne endringen i luftstrøm. I stor skala blir det tydeligere:

Vest-Europeiske luftmassers opprinnelse torsdag 19. november.:


Tilsvarende for mandag 23. november:


Det meste tyder med andre ord på at ikke bare Norge, men også en stor del av kontinental Europa får en kjøligere værtype gjennom kommende helg. Hvor lenge kan dette vare?

Lørdag antydet et flertall av tilgjengelige prognoser at denne kaldere luftmassen kunne holdes på plass helt ut mot slutten av måneden. Idag (søndag) er situasjonen mer usikker, men i det minste kan det se ut som i alle fall vi får en 3-4 dagers periode med under normale temperaturer (for Skandinavia er temperaturene i skrivende stund 2-3 over normalen).

I det store og det hele kommer det an på hva som skjer med blokkeringshøytrykket over Nord-Atlanteren. Det kan ende opp som et høytrykk over Sør-Norge slik som i dagens EC00:


noe som gir forholdsvis mildt vær igjen i Nord-Norge, men kaldt i sør (kaldperioden i sør kan vare potensielt 1 uke eller lengre).
Eller, høytrykket kan dra seg nedover mot kontinentet allerede tidlig i uken (som gir kun 3 dager med under normale temperaturer) :


De amerikanske modellene vi ser på er idag enige med den mildere varianten av utgangen av 10dagers perioden, så dette ser nå ut som det mest sannsynlige, med andre ord, en kuldeperiode på 3-5 dager. Men dette kan fort endre seg!

 

 

 

Blokkerende høytrykk?

Høytrykk har den siste tiden ligget over kontinentet med tørt vær og temperaturer flere grader over det normale for årstiden. Flere steder i Sør-Europa, fra Portugal og Spania i vest og østover i Middelhavsområdet har temperaturene kommet opp mot 25 grader til i underkant av 30 grader de siste dagene.

Dette blokkerende høytrykket og jetstrømmen har styrt lavtrykkene i en nordlig bane inn fra N-Atlanteren og nord av De britiske øyer, og videre nordøstover i Norskehavet. Denne situasjonen ser ut til og fortsette også resten av denne uken. Bildet til venstre under viser lavtrykkene vest for oss i morgon onsdag 12. november, og høytrykket som ligger over kontinentet. Bildet til høyre viser jetstrømmen som dirigerer lavtrykkene i denne nordlige banen inn mot Skandinavia, og opprettholder høye temperaturer for årstiden også så langt nord i Europa.

 

 

Det er områdene fra Nordland og sørover til Vestlandet som får det meste av nedbøren de neste dagene, men også Finnmarksvidda får litt nedbør i form av snø. Områdene østafjells blir liggende i lé i perioder med fint vær. Torsdag til fredag vil derimot et stormsenter flytte seg fra området nord av Irland og Skottland og nordøstover til Norskehavet og svekkes. Dermed blir det kraftig vind og mye nedbør til Sør-Norge fra sent torsdag kveld og natt til fredag, og videre utover fredag når lavtrykket trekker nordover i Norskehavet. Det ventes vind opp opp til sterk kuling langs kysten av Vestlandet, og kan hende også storm. I tillegg blir det lokalt mye nedbør på Vestlandet.

Bildet under viser lavtrykket fredag morgen.