hits

oktober 2017

Det danske uværet Ingolf

Danskene har navngitt et uvær som er på vei og også vil passere Sør-Norge.

Som nevnt igår så ligger Norge og Skandinavia nå etterhvert i en kald nordavind mellom lavtrykk i øst og høytrykk fra Irland og nordover mot Island. I denne kalde nordavinden er et lavtrykk under utvikling nå i ettermiddag. Dette lavtrykket, som danskene har kalt "Ingolf", vil passere Bergen eller Sognesjøen omkring kl 20 i kveld og bare 6 timer senere gå inn over vestkysten av Sverige. Lavtrykket går med andre ord veldig hurtig sørøstover. I bakkant av Ingolf ventes nokså kraftig nord-nordvestlig vind også her til lands, mest vind blir det trolig langs kysten fra omtrent Boknafjorden til Lindesnes, og da trolig en periode opp i full storm iløpet av sent i kveld og tidlig i natt:


Vind omkring klokken 02 i natt. Selve lavtrykket Ingolf ligger på dette tidspunktet over sørlige Sverige. Et område med full storm langs kysten av sørvestlige Norge er vist med den lyse oransje fargen.

En annen konsekvens av denne nordavinden er at det er ventet vanskelige kjøreforhold i Midt-Norge for søndag grunnet mye bygevær der nedbøren for en stor del vil komme som sludd og snø, i alle fall litt inn fra kysten. Den kalde luftmassen gjør for øvrig sitt til at vinterdekk er å anbefale også i andre deler av Sør-Norge fra nå og utover.

Kjøligere værtype i vente

Det går mot november, og det er derfor helt normalt at temperaturene er synkende. Flere steder i landet har allerede fått oppleve litt vinterkulde og snø, og mer av dette skal det bli fremover.

Mot slutten av denne helgen og inn i tidlig neste uke blir det kjøligere over store deler av landet, og grunnen er hovedsakelig lavtrykksaktivitet i øst og høytrykksaktivitet i vest. Rundt lavtrykk blåser vinden i retning mot klokken, og rundt høytrykk blåser vinden med klokken. Dette gjør at landet vårt stort sett får omkring nord-nordvestavind (se illustrasjonen under).

Strømmen som kommer mot oss er en del av et system som kalles jetstrømmen, og den gjør at kalde luftmasser fra de arktiske områder blir sendt i vår retning. Temperaturene vil derfor synke her hos oss, og kaldest ser det ut til å bli mandag. Makstemperaturen i Bergen er for eksempel ventet å ligge på 4.9 grader, og makstemperaturen i Oslo på rundt 4.4 grader. Dette er 4-6 grader kjøligere enn normalen for disse to byene i slutten av oktober, så nå er det virkelig på tide å finne frem skjerf og votter.

På grunn av at lavtrykksaktivitet i øst og høytrykksaktivitet i vest, vil vinden forsterkes mellom systeme, da de strømmer i samme retning. Kraftig vind er derfor ventet ved kysten av Vestlandet og nordover til Nordland, med kuling, periodevis sterk kuling og periodevis  liten storm ved Sørlandskysten og i fjellet.

Med pålandsvind på kysten er det ventet bygeaktivitet lørdag og søndag, og med kjøligere temperaturer vil det derfor bli snøbyger flere steder. Disse figurene viser i hvilke områder nedbøren er ventet å falle som snø i løpet av dagen i dag, i morgen og søndagen:

Ny runde med nedbør til Sørlandet

Sørlendingene har lagt bak seg en temmelig våt helg med store oversvømmelser i Tvedestrand og langs E18. Heldigvis er det ikke ventet store nedbørsmengder mandag, men et lavtrykk i Nord-Atlanteren vil tirsdag sende inn en front over Sør-Norge som på ny kan gi vanskelige forhold i de flomrammede områdene.

Et høytrykk har lagt over Nord-Norge de siste dagene og dette trekker litt sørøstover det neste døgnet. Fronten som kommer inn fra vest blir liggende og presse mot dette høytrykket, noe som medfører sakte bevegelse østover og potensiale for å legge igjen store nedbørsmengder. Allerede mandag kveld kan man vente seg økende nedbør på Sørlandet, og i løpet av tirsdag morgen sør på Østlandet. Gjennom tirsdagsdøgnet vil det kunne komme 40-60 mm på 24 timer disse områdene. Det røde feltet i figuren under indikerer hvor det er ventet mest nedbør.

Onsdag vil det fortsatt kunne komme noe nedbør på Sørlandet, men fra torsdag får vi et mer klassisk vestavær, slik at det er Vestlandet som tar støyten og Sør- og Østlandet blir liggende i le og til og med får perioder med sol.

Bedre vær Østafjells fra onsdag eller torsdag

Det har definitivt vær mye dårlig vær på Sørlandet og Østlandet i høst. Det skyldes at høytrykkene har holdt seg nord i landet og lavtrykkene fra Atlanterhavet har gått inn i Nordsjøen og innover S-Skandinavia.

Vi har dermed hatt mye sørøstlige og sørlige vinder og veldig lite vestlige og nordlige vinder som jo typisk gir best vær på Sørlandet og Østlandet. Dette ser det derimot ut som det kan bli en endring på fra onsdag eller torsdag i kommende uke. Flere prognoser antyder da at lavtrykkene vil ta en litt mer nordlig bane fra vest og inn i S-Norskehavet.

To prognoser fra to forskjellige værmodeller antyder mer vestlig vindfelt utover i neste uke og dermed bedre vær Østafjells. Kartet er prognoser for torsdag.

I så fall kan det bli noen dager med oppholdsvær, en del sol og stigende dagtemperaturer Østafjells. Naturen kan forhåpentligvis få litt tid på seg til å tørke opp igjen, og det kan bli litt mer fristende å ta seg en tur i skog og mark.

Snøen vil legge seg i sørlige fjellområder

Det fine høstværet er først og fremst forbeholdt trøndere og nordlendinger fremover, slik det faktisk har vært store deler av høsten. Men høytrykket som ligger nord i Skandinavia er også gode nyheter for de som ønsker at snøen skal legge seg i fjellet i Sør-Norge.

Høytrykket vil nemlig bidra med kjølige luftmasser fra øst til Sør-Norge i dagene fremover og når frontene kommer inn fra sørvest og vest med nedbør vil de bli såpass avkjølt av diss luftmassene at snøgrensen blir ganske lav etter hvert.

Søndag må en nok opp i 800-1000 m for å få nedbør som snø, men her kan det komme 10-20 cm med snø i sørøstlige fjellområder. Mandag blir det bare spredt nedbør, men det lille som er ventet kan komme som sludd nord på Østlandet og snø i fjellet. Tirsdag er det derimot gode muligheter for en god del snø i sørlige og vestlige fjellområder. På Vestlandet må en nok trolig opp i omkring 700-1000 m, men i Langfjella ventes snø over 500-700 m. I løpt av tirsdag og natt til onsdag kan det kome 20-30 cm i sørlige fjellområder!

Tirsdag og første del av onsdag er det gode muligheter for et skikkelig snøfall i fjellområdene i Sør-Norge. I kartet viser mm nedbør forventet i form av snø, 1 mm tilsvarer ca. 1 cm med snø. En må ikke la seg forlede til å tro at det kan komme snø i lavlandet på Vestlandet. Det er topografien i værmodellen som er litt grov slik at altfor store områder av indre strøk på Vestlandet blir regnet som fjellområder.

Siden vi bare er i slutten av oktober så vil nok snøen under 1000 m mest sannsynlig forsvinne igjen, men i høyfjellet er det stor sjanse for at denne snøen først vil smelte vekk igjen når vi går inn i sommeren 2018.

Fortsatt full sommer i Sørvest-Europa

Har du ferie til gode og lurer på hva du skal bruke den til? Vel, et godt tips kan være å hoppe på et fly til Spania eller Portugal. Her blir det full sommer kommende uke. Et høytrykk vil komme inn fra Atlanterhavet og bevege seg videre østover i neste uke. Det vil dra med seg varme luftmasser fra Afrika som gjør at temperaturene vil komme opp i 24-25 gradrer i kystbyene og opp i 26-28 grader i innlandet i sør. Temperaturer som er mer normale for september enn slutten av oktober.

Kartet viser forventet temperaturer på Den iberiske halvøy onsdag ettermiddag kommende uke.

Tropisk orkan Ophelia på veg mot Irland og Norge i neste uke.

Den tropiske orkanen Ophelia er en sterk kategori 2 orkan som for øyeblikket ligger litt sør for Azorene. Ophelia vil passere Azorene på lørdag og medføre kraftig vind og store nedbørmengder der. Mandag i neste uke fortsetter orkanen mot Irland. Den svekkes noe og blir da ikke lenger klassifisert som en tropisk orkan, men er fortsatt svært sterk. Kystområdene i Irland kan få storm og kanskje vind opp i orkan styrke. På tirsdag kommer ex-Ophelia innover Nordsjøen, men er da mer å regne som et vanlig høstlavtrykk som gir kuling og mye regn i S-Norge.

Kartet under viser banen til Ophelia de neste dagene.

 

Strålende høstvær i dag, men sør i landet blir det skikkelig ruskevær utover i uken

Kraftige lavtrykk vil nærme seg sørlige deler av landet senere i uken, med kuling, regn, sudd og snø, mens det blir mye fint vær nord i landet.

Det har vært ei kald natt, med nattefrost i indre strøk både i Nord-Norge og i Sør-Norge. Kaldest var det i fjellet i Sør-Norge med 5-8 minusgrader.

Selv om det er kaldt, blir det en fin søndag sør for Stad og Dovre, mer skyet nord for Stad med noen bgyer i Sør-Trøndelag og ytre strøk av Nord-Trøndelag. Regnbyger ventes også i ytre strøk fra Lofoten og nordøstover i Nord-Norge, ellers mye fint vær i indre strøk av Troms og deler av Nordland. I Finnmark er temperaturene på plussiden søndag morgen, før det ventes synkende temperatuer utover dagen. Over Ifjordfjellet er det 1 plussgrad og lett regn, men nedbøren vil gå over til snø utover dagen.

Nord-Norge

I Nordland og Troms vil finværet holde seg noen dager til, og det bedrer seg også i Finnmark allerede fra søndag kveld. Lavtrykkene i sør kombinert med høytrykk i øst setter opp sørøstlige vinder over Nord-Norge, noe som betyr pent vær i ytre strøk, men mer skyet i indre strøk. Det kan derimot blåse kraftig med kuling i utsatte kyst- og fjordstrøk. Torsdag trekker det nedbør nordover i Nordland, snø i fjellet.

Sør-Norge

Mandag blir fremdeles fin i sørlige deler av landet, men utover i uken blir Sør-Norge påvirket av lavtrykk ved Island som sender fronter inn over området. Dermed ventes det perioder med regn og regnbyger i den sørlige delen av landet. Trøndelag og områdene østafjells ser derimot til å slippe unna nedbøren også tirsdag, men fra onsdag regn også her. I tillegg ventes det kuling utsatte steder. Nedbøren kommer som snø i fjellet over omtrent 800-1000 m.

Bildet under viser situasjonen onsdag, da store deler av Sør-Norge får nedbør, mens Nord-Norge får fint vær, særlig de ytre strøkene.

Snøvær på vei, så strålende høstvær

Nordlige vinder gir synkende temperaturer lengst nord i landet, med sludd- og snøbyger søndag.

Søndag
Et lavtrykk vil søndag sirkulere over Østersjøen, mens et svakt høytrykk ligger vest for oss. Dette setter opp nordlige vinder over landet vårt. I Finnmark synker temperaturene, og det ventes regn- og sluddbyger, med snøbyger i høyereliggende strøk. Utover dagen trolig også forbigående snøbyger i lavlandet, før det blir opphold til kvelden.

Enkelte byger ventes også øst i Troms samt i ytre strøk sørover til Lofoten og Vesterålen, mens områdene sørover i Nordland får tildels pent vær.

I Midt-Norge blir det enkelte regnbyger søndag, med nedbør som snø over omtrent 600-800 m, mens områdene sør for Stad og Dovre får opphold og tildels pent vær. Det blir derimot kaldere på natten med lokal nattefrost i indre strøk. 

Værsituasjonen søndag er illustrert under.

Neste uke

I neste uke bygger et høytrykk seg opp i Barentshavet, mens lavtrykk og fronter nærmer seg sørlige deler av landet. Dette betyr sørøstlige vinder nord i landet med mye fint vær, særlig  i ytre strøk de første dagene. Sør for Trøndelag ventes det derimot tilskyende vær med regn.

Hissig lavtrykk på vei mot Trøndelag, snø på fjellovergangene

Et hissig lavtrykk fra nordvest er på vei mot Trøndelag, og vil gi kraftig vind og bygevær fra fredag kveld til lørdag morgen. På fjellovergangene kommer nedbøren som snø.

Et lavtrykk ligger fredag morgen øst av Jan Mayen, som satelittbilder under viser.

Lavtrykket vil i løpet av det neste døgnet flytte seg sørøstover over Norskehavet og komme inn over Trøndelag lørdag morgen. Dette gir økende sørvestlig og vestlig opp til stiv og sterk kuling fra Trøndelag og sørover til Nordmøre fredag kveld, dreiende vestlig og nordvestlig utover natten, fremdeles stiv og opp til sterk kuling. Lørdag formiddag avtagende til nordlig bris.

Vindprognose for natt til lørdag er illustert under, der rød og lilla farge er stiv og sterk kuling.

I tillegg ventes det kraftige regn- og haglbyger, og det er fare for tordenbyger og mye nedbør på kort tid, lokalt opp mot 30-40 mm. Snøgrensen kryper ned mot 600-700 m, og snøbygene trekker også inn i fjellområdene i Trøndelag, noe som betyr snøbyger på fjellovergangene natt til lørdag og lørdag morgen.

 

 

Høstferie og snø

September ble avsluttet med gode temperaturer og for oss i vest ble det til og med skikkelig sommerlig vær. Vi er nå i sving med oktober og høstferien ser ut til å bli en kjølig affære. Noen har høstferie denne uken, mens andre skal inn i sin høstferie nå til helgen.

For den delen av befolkningen som søker fjellet, er det nå viktig å være observant på at det kan være vanskelige kjøreforhold og snø over fjellovergangene i Sør-Norge. Følg med på Statens Vegvesen sine sider!

Helgen vi har i møte ser ut til å gi oss fortsatt kjølig vær, der vi i Sør-Norge vil ha null grader ned mot en 1000-1200 meter. Snøfrie og våte veier kan dermed fryse på til kvelden, natten og morgenen - og det kan lokalt være veldig forskjellig.

Lavtrykk fra vest trekker øst mot Finland og Russland, noe som gi nordlig og kjølig luft innover Norge. Fredag dannes ett lite lavtrykk i denne nordavind og går innover Trøndelag til kvelden. Vi får bygevær innover Trøndelag og Vestlandet og snøgrensen ligger stort sett på en 1000-1200 meter, men utover fredagen kan vi få en snøgrense på ned mot 700-900 meter.

Det er også viktig å merke seg at lengst nord på Østlandet kan man lørdag morgen våkne til snø på bakken. Lavtrykket fra nord vil passere over området her om natten før det går innover Sverige. Det vil da gi fra seg noen byger og på denne tiden av døgnet vil nedbøren komme som snø ned mot 600-800 meter i denne regionen.

Sør for Stad og Dovre blir det stort sett fint vær fra lørdag av, mens det i Møre og Romsdal og Trøndelag fortsatt kan gå noen byger - men de avtar gradvis i både styrke og antall igjennom helgen.