hits

august 2017

Finværet er på vei, og så lenge varer det

Et høytrykk bygger seg opp øst for oss, og vil gi mye fint vær lengst sør i landet de neste dagene. Regn og regnbyger dominerer i nord, men også her perioder med sol.

Østafjells

Et lavtrykk over Sør-Sverige og Østersjøen gir en del skyer østafjells torsdag, med spredt regn. Skyene trekker derimot nordøstover, og fra torsdag kveld blir det mye pent vær både på Sørlandet og Østlandet. Det blir altså en fin start på helgen sørøst i landet, selv om det er utrygt for tordenbyger fredag ettermiddag og kveld på Østlandet. Allerede søndag vil trolig pålandsvind gi tilskyende vær med muligheter for litt spredt regn i disse områdene.

Vestlandet og Trøndelag

På Vestlandet og i Trøndelag blir det også en del sol de neste dagene, og sør for Stad perioder med pent vær. Det er derimot muligheter for noen regnbyger, og lørdag spredt regn både i Sunnfjord og i Nord-Trøndelag. I tillegg vil vinden øke til kuling av og til i ytre strøk nord for Stad, i neste uke også sør for Stad. Tirsdag og onsdag er det økende mulighet for at fronter fra vest kommer inn med regn.

Nord-Norge

I Nord-Norge blir det kun noen spredte byger og gløtt av sol fredag. I helgen vil derimot fronter fra lavtrykk i vest gi spredt regn, men lite nedbør i indre og østlige områder. Samtidig øker vinden til sørvestlig kuling utsatte steder. Uken starter derimot med mye fint vær nord i landet, men fremdeles vind opp til kuling fra sørøst. Onsdag til torsdag er det muligheter for at nye fronter fra vest passerer over området med regn.

Kartet under viser høytrykket øst for oss søndag, og frontsystem med litt regn nord i landet.

Høytrykk bygger seg opp med strålende vær

Et høytrykk vil den neste uken komme inn over Skandinavia og Russland fra sørvest, og gi  mye fint vær til deler av landet vårt. Det er derimot ikke alle som er like heldige.

Et kraftig lavtrykk nord i Norskehavet svekkes det neste døgnet, og de neste dagene vil et høytrykk bygge seg opp over Skandianvia. Høytrykket flytter seg østover og nordøstover til Russland senere i helgen, vil i løpet av neste uke enten bli liggende her eller fortsette videre østover. Det ser derimot uansett ut til at et nytt høytrykk vil forsterke seg over våre områder.

Sør-Norge

For områdene sør i landet betyr det at det blir en betydelig bedring i været fra fredag av, eller utover i helgen, med oppholdsvær og mye sol og litt stigende temperaturer opp mot 20 grader. Det er derimot noe usikkerhet knyttet til prognosene. Områdene østafjells kan få pålandsvind fra øst og sørøst allerede fra sent i helgen dersom høytrykket flytter seg langt nok nord. En annen løsning er at områdene østafjells får fremdeles fint vær, men da er det Vestlandet som får forbigeånde litt nedbør utover i neste uke.

Nord-Norge

Nord i landet blir det trolig ikke like fint, og særlig er det ytre strøk som er mest utsatt for både kraftig vind i perioder og litt nedbør. De indre og nordlige områdene får derimot lite nedbør og en del sol.

Bildene under illustrerer to forskjellige situasjoner på søndag. Et lavtrykk kan trekke opp fra sør med regn til områdene østafjells, mens andre prognoser gir oppholdsvær til hele landet.

 

Harvey: Kanskje det verste uværet i USA noensinne

Uværet Harvey fortsetter å dumpe ufattelige nedbørmengder over Texas. Meteorologene i National Weather Service (NWS) uttaler at noe lignende aldri er sett før. I løpet av helgen fikk enkelte områder over 700 mm nedbør, og det vil fortsette å hølje ned 3-4 dager til med nesten like store mengder. Totalt vil enkelte områder få hele 1200 mm med regn på noen dager. Det er like mye som normalt kommer på et helt år. Flommen er allerede klassifisert som en katastrofeflom, og den vil trolig fortsette å stige noen dager til. 

Meteorolog Dave Hennen i CNN sier at det som er unikt med Harvey er at når stormen kom innover land bygget samtidig et høytrykk seg opp nord for Texas. Dette hindret Harvey i å bevege seg lenger innover land og dø ut slik som det vanligvis går med tropiske orkaner. Dermed beveger Harvey seg veldig langsomt og får god tid til å dumpe all dette regnet over de samme områdene dag ut og dag inn. 

 

(Foto: abcNEWS)

Sommervær kan returnere til Sør-Norge neste helg

Starten på neste uke vil, som kjent på denne bloggen i går, by på mye nedbør og vind, men slik det ser ut nå kan dette bli relativt kortvarig for Sør-Norge sin del.

Værprognoser fra to forskjellige værmodeller viser at et høytrykk vil komme inn over Sør-Skandinavia neste helg. Det vil i så fall kunne gi mye pent vær og temperaturer opp i omkring 20-23 grader i Sør-Norge.

Områdene Østafjells ventes å få mye pent sensommervær allerede fra torsdag som følge av vestlige vinder og at høytrykket trolig vil starte å bygge seg nordover mot Skandinavia allerede fra andre halvdel av uken. Derimot vil områdene nord på Vestlandet og i Trøndelag muligens måtte vente til søndag før været blir bra.

En europeisk og en amerikansk værmodell antyder begge mulighet for at et høytrykk kommer inn over Sør-Skandinavia neste helg.

Høytrykket vil trolig være ganske svakt slik at vi ikke kan forvente at det skal holde seg stabilt fint særlig lenge, det er mer trolig at høytrykket vil flytte seg østover og bli erstattet av noe mer ustabilt vær i den påfølgende uken.

Høstværet setter inn neste uke

Etter en uke med mye bra sensommervær blir det en brå slutt på det i neste uke. Et kraftig høstlig lavtrykk er på vei østover i Nord-Atlanteren i helgen og vil på mandag komme inn i Norskehavet. Det vil føre med seg både mye vind og nedbør.

Mandag blir det først og fremst økende vinder med opp i sørlig til sørvestlig kuling på store deler av kysten fra Sør-Norge til Nordland, men ikke så mye regn. Natt til tirsdag kommer en kaldfront inn mot Vestlandet med mye nedbør og gjennom dagen vil den bevege seg gjennom Sør-Norge, Nordland og Troms med regn og regnbyger. Onsdag passerer den også Finnmark med byger i vestlige deler av landet, mens det blir bedre vær Østafjells.

Slik det ser ut nå kan Vestlandet få opp i 60-80 mm nedbør lokalt tirsdag og nye 50-80 mm lokalt på onsdag. Også i Nordland ventes tirsdag og bli veldig våt med opp i 30-40 mm.

Kraftig lavtrykk i Norskehavet gir mye nedbør på Vestlandt og i Nordland tirsdag og onsdag.

Bergen har så langt hatt den nest våteste sommeren siden en begynte å måle nedbør i 1903, og mangler "bare" 75 mm på å få den våteste sommeren noen gang. Slik det ser ut nå kan det bli nærmest dødt løp mellom årets sommer og sommeren 1964 da det regnet 810 mm fra juni til august!

Kraftig tropisk orkan mot Texas

Den kraftige tropiske orkanen Harvey ligger fredag og svirrer i Mexicogulfen like utenfor kysten av Texas. Den bringer med seg kraftig vind opp i 200 km/t og enormt med regn. Selv om vinden kan gjøre store skader er det nedbørmengdene som er den største frykten i forbindelse med Harvey. Harvey oppfører seg nemlig noe spesielt. Vanligvis dør slike tropiske orkaner ganske raskt ut når de beveger seg innover land, men prognosene viser at Harvey først går litt innover land på lørdag for så å bevege seg ut i havet igjen på søndag og mandag. Dermed blir den liggende over de sammen områdene dag etter dag og bare pøse på med enorme mengder regn til sørlige deler av Texas. De siste prognosene viser følgende nedbørmengder, og ha i tankene at rekorden i Norge er 229,6 mm på ett døgn. 

 • Lørdag: 350-400 mm.
 • Søndag: 350-400 mm.
 • Mandag: 300-350 mm.
 • Tirsdag: 450-500 mm.
 • Onsdag: 350-400 mm.

Dette er maksimumsmengder over litt forskjellige områder disse dagene, men kartet under viser akkumulert nedbør over de neste 7 dagene og da kommer de hardest rammede områdene opp i nesten 1200 mm tilsammen!

Det er dermed gått ut advarsler om at det kan bli katastrofale flomtilstander over store deler av Texas og Louisiana de neste dagene, og 10-tusenvis av folk er nå i ferd med å evakuere.

 

Akkumulert 7 døgns nedbør over Texas og Louisiana. Langs kysten kan det komme opp mot 1200 mm med regn!

Varierende, men ikke veldig vått

Høytrykksrygger vil påvirke været i positiv forstand mange steder i landet denne uken.

Idag, tirsdag blir veldig mye av landet påvirket av en høytrykksrygg. I følge nedbør-radaren er det kun noen spredte byger omkring Trøndelag og Finnmark, for øvrig er det opphold. Skydekket varierer fra omkring Trøndelag og nordlige Østerdalen og nordover, men Sør-Norge for øvrig har mye sol.


Trykk og nedbør for tirsdag 22. august.

I morgen vil et lite lavtrykk nærme seg Nordland og gi litt nedbør her. Ellers holder høytrykksryggen stand over Sør-Norge, selv om en frontsone nærmer seg sakte fra sørvest. På torsdag kommer frontsonen inn over Sør-Norge og gir trolig nedbør fra omtrent Sogn og Mjøsa og sørover, selv om dette anslaget nok kan forandre seg.


Trykk og nedbør for torsdag 24. august.

På fredag ligger det noen rester igjen over Sør-Norge for en del av dagen, men det skal bedre seg utover ettermiddagen og lørdagen ser også relativt grei ut her. I nord vil et lavtrykk utvikles fra Baltikum og nordover mot Barentshavet iløpet av fredag-lørdag og det blir dermed mer nedbør og skyer her. I tillegg også en del vind på kysten lengst nord i landet med stiv kuling på fredag slik prognosene nå ser ut.


Trykk og nedbør for lørdag 26. august.

Store nedbørmengder i går kveld og i natt, mer nedbør på vei

Det har kommet mye nedbør i deler av Trøndelag i natt, og det fortsetter å regne utover dagen.

Et relativt kraftig lavtrykk har utviklet seg over Skandinavia det siste døgnet, og ligger søndag morgen over Nordland, nær Bodø. Samtidig har et lite lavtrykk gått sørøstover i Nordsjøen, og kommer søndag morgen inn over nordlige deler av Rogaland. Disse systemene har gitt en del nedbør over landet vårt.

På Vestlandet kom det noen kraftige byger i går kveld og i natt, feks 14 mm på en time i går kveld, 29.5 mm på 6 timer. Liarvatn fikk mest nedbør på Vestlandet med totalt 48.3 mm siste døgn.

Flere steder i Trøndelag har det kommet mye nedbør fra i går ettermiddag og frem til søndag morgen. Både i området rundt Trondheim og i indre strøk av N-Trøndelag har det regnet kraftig, og det har gått stein og jordras. Åfjord har feks fått 66 mm nedbør, Nordli 35.1 mm.

Det regner fremdeles i området fra Lofoten og sørover til Trøndelag og Nordmøre, nedbøren trekker nå sørover til Sunnmøre. Utover dagen ventes det nye 20-30 mm på Nordmøre og indre strøk av Sør-Trøndelag. De samme mengdene gjelder også videre nordover til Lofoten, i ytre strøk av Troms, til Vest-Finnmark og Øst-Finnmark.

Det blåser også kraftig inn mot Trøndelag og Nordmøre, med sørvest-vest opp til stiv kuling, og vinden skal øke på i nordlige deler av landet med nord-nordøstlig stiv kuling også fra Lofoten til Troms utover dagen.

Prognose for vind og nedbørmengder søndag er illustrert under:

 

Søkkvåt søndag

Et lavtrykk fra sør sammen med et annet lavtrykk like utenfor kysten av Vestlandet fører til heller dårlig vær for Sør-Norge siden del i dag, lørdag. Bare sjekk her! Søndag er det derimot Nord-Norge sin tur også.

Lavtrykket som lørdag trekker innover Trøndelag vil søndag fortsette nordover i Nordland og går innover de nordligste delene av Sverige til kvelden. Regn og regnbyger preger været fra Stad og hele veien nordover. Mest nedbør blir det i ytre strøk fra Lofoten og nordover, men også i Møre og Romsdal og Trøndelag. I disse områdene kan det lokalt komme 20-40 mm nedbør fra søndag morgen til mandag morgen.

Først på dagen kan bygene gi lokalt torden i indre strøk av Troms og Finnmark, men til kvelden er det ventet lite eller ingen nedbør i indre strøk av hele Nord-Norge. Lavtrykket vil også gi en del vind ved kysten her i nord, fra Lofoten til Troms liten til stiv kuling - noe roligere til kvelden, forøvrig periodevis frisk bris.

I Møre og Romsdal og Trøndelag vil bygeaktivitet også avta utover kvelden.

På vestlandet sør for Stad vil det også komme regnbyger, men ikke fullt så mange som lengre nord og i Hordaland vil det bli perioder med opphold. Bygene avtar generelt til kvelden. I Rogaland en liten sjans for lokal torden om ettermiddagen.

Sør- og Østlandet slipper heller ikke helt unna bygene, men de vil stort sett begrense seg til følgende områder: Vest-Agder, lengst nord på Østlandet og innover Østfold, forøvrig blir det stort sett opphold og perioder med sol.

 

Klissvått lørdagslavtrykk

En liten luring av ett lavtrykk dannes natt til lørdag over Sør-Sverige og i løpet av lørdagen er det ventet å trekke nordover til Trøndelag og Nordland. Dette lavtrykket bringer med seg ustabil luft som videre gir heftige byger med fare for torden.

Lørdag morgen våkner nok folket i Hedmark og østlige deler av Oppland opp til disse kraftige bygene. Men etter hvert som lavtrykket trekker videre nordover, så avtar bygene her - mens de øker på lengre nord. I Trøndelag starter nok dagen med opphold, men fra formiddagen blir det byger også her og fra ettermiddagen vil det virkelig merkes godt. Da kommer de kraftigste bygene innover dette området og vil holde på hele kvelden og natt til søndag.

Her ser man hvordan de kraftige bygene beveger seg i løpet av dagen. I enkelte byger kan det komme 10-20 mm på bare 6 timer og ser man på forventet nedbør gjennom hele lørdag, så er det Trøndelag som blir våtest. Værmodellene anslår hele 50-70 mm på 24 timer lokalt i Trøndelag.

Vi ser også at det er ventet inn en del byger på Vestlandet, og her ser det ut til at de ytre strøkene av Rogaland kan belage seg på en 30-50 mm nedbør i løpet av lørdag.

Ufyselig med regn og kuling i helgen, men strålende start på neste uke

Fredag vil et lavtrykk komme inn i Nordsjøen, og lørdag svekkes det langs kysten av Vestlandet. Dette gir regn og regnbyger, lokalt mye nedbør og kraftige byger med torden. Søndag er det Nord-Norge som får ruskevær.

LØRDAG
Lørdag vil et lavtrykk komme inn over Vestlandskysten og gi mye vind og nedbør, samt synkende temperaturer. Det ventes lokalt kraftige byger, kan hende med torden. I dagens prognose er det Rogaland som er mest utsatt, med 50-70 mm nedbør. Det ventes i tillegg sørøstlig og sørvestlig liten og stiv kuling 12-15 m/s utsatte steder. Resten av landet får lite eller ingen nedbør.

SØNDAG
Natt til søndag og søndag morgen vil et kraftig lavtrykk utvikle seg over Nord-Skandinavia med økende nedbørmengder lengst nord i Trøndelag og i Nordland, utover dagen også i Troms og i Finnmark. Det ventes mest nedbør i indre og østlige områder, der det kan komme opp mot 40-60 mm. Samtidig øker vinden til nordøstlig og nordlig liten til stiv kuling 12-15 m/s fra Vest-Finnmark og sørover til Lofoten, og temperaturene synker nå også i denne delen av landet. Sør i landet ventes det fremdeles regnbyger, men avtagende i intensitet i forhold til lørdag.

MANDAG
Mandag vil et høytrykk komme inn i Norskehavet. Det ventes fremdeles noen regnbyger i store deler av landet, men utover ettermiddagen oppholdsvær og mye sol.

Restene av tropisk orkan på vei mot Norge

I disse dager ligger den tropiske orkanen Gert utenfor østkysten av USA. Vindhastigheten ligger rundt rundt 40 m/s (145 km/t) og orkanen blir dermed klassifisert som en kategori 1 orkan. De neste dagene fortsetter dette systemet nordover og videre over Atlanteren og øker i styrke til en kategori 2. Når den kommer lenger nord fører kaldt hav til at den svekkes og når den kommer inn i våre farvann i løpet av helgen er det ikke så mye vind igjen. Det som derimot er igjen, som er nokså typisk med rester av slike tropiske stormer, er fuktighet. Ofte når rester av tropiske stormer treffer Europa betyr det mengder med nedbør.

Den antatte banen til Gert de kommende dagene.

I og med at det er nesten en uke frem i tid, er det naturligvis litt vanskelig å si nøyaktig hvem som får nedbøren og hvor mye som kommer. De siste prognosene viser at det er Skottland og Danmark som får det meste, men gårsdagens prognose hadde mesteparten av nedbøren inn over Sør-Skandinavia. Bildet under viser at det kan komme opp mot 60-70 mm fra tirsdag til onsdag i Skottland, og nye 60 mm i Danmark i løpet av onsdag.

Det gjenstår med andre ord å se hva som skjer, og holde seg oppdatert på værmeldingen den kommende perioden.

Orkanrester opprettholder vått regime i sør

Selv om det ikke i skrivende stund ser ut til at restene av orkanen Gert vil gi en ny nedbør-episode som vi venter for i kveld og natt på Sør- og Østlandet kan det være verdt å følge litt med på prognosene de kommende dagene.

For å ta det første først - i kveld og i natt vil et bygeområde fra sør-sørvest slå seg sammen med en front som trekker inn over Sør-Norge nå tidlig i ettermiddag. Sammen utvikler disse et lite vått lavtrykk i kveld og natt over østligste deler av Sørlandet og over Østlandet. Dette vil kunne gi en god del nedbør på kort tid, potensielt med konsekevenser i form av overvann, lokale oversvømmelser, elveløpsendringer og jord- og flomskred. Utover dagen i morgen bedres været, men dette blir trolig også den eneste dagen med noenlunde sommerlig vær i Sør-Norge. For ny front kommer inn fra vest allerede torsdag og tidlig i helgen nok et lavtrykk som utvikles over nordlige Skottland og kommer inn mot Sør-Norge direkte.

Som om det ikke er nok vil restene av hva som nå er den tropiske orkanen Gert (kategori 1) kunne opprettholde et vått regime gjennom starten av neste uke. Under vises utviklingen av dette:


Fredag kl 14, norsk tid. Gert ligger som det østligste av de 2 lavtrykkene utenfor Newfoundland.


Lørdag kl 14, norsk tid. Gert-restene har slått seg sammen med det andre lavtrykket og fortsetter østover i Atlanteren.


Mandag kl 14, norsk tid. Gert-restene ifølge denne prognosen ligger nordvest for Skottland med ny front inn mot Sør-Norge.

Per. nå ser disse restene ut til å bare være et ordinært latrykk når det kommer nærme oss og eneste konsekvens er at det generelt våte regimet bare fortsetter. Det er imidlertid litt grunn til å følge litt med på dette, i alle fall i dagene som kommer, for tropiske systemer har ofte fuktighet i såpass store mengder at modellene kan ha litt ekstra trøbbel med å representere dette. Det som gjør at dette ikke blir noe mer enn et litt dvaskt gammelt lavtrykk er at det ikke får tilgang til kald nok luft i nordavinden i bakkant (på vestsiden) av lavtrykket idet det går over Atlanteren - mangler det spinnes det ikke opp. Men med såpass mange dager frem kan dette forandre seg, og da vil det være grunn til å følge ekstra ekstra nøye med.

Ny historisk varmerekord i Death Valley

Death Valley i California fikk den tvilsomme æren i å oppnå den varmeste måneden som noensinne er registrert på jorden. Middeltemperaturen for juli ble på hele 41,9 grader. Det som er mest alarmerende er imidlertid de høye nattetemperaturene som ble observert, for selv Death Valley kjøles vanligvis litt av om natten. Den laveste minimumstemperaturen der i juli ble 31,7 grader, og tre av nettene fikk aldri lavere temperatur enn 38,9 grader!! 

Flere andre byer vest i USA satte også nye lokale julirekorder i middeltemperatur:

 • Salt Lake City: +29,6 
 • Reno i Nevada: +26,9
 • Tonopah i Nevada: +26,1
 • Ely i Nevada: +22,1
 • Bishop i California: +27,1

I tillegg fikk også Miami i SØ-USA ny julirekord med +29,8 grader i middeltemperatur. Også i andre verdensdeler har det vært svært varmt denne sommeren med f.eks. Cordoba i Spania som fikk maksimumstemperatur på 46,9 grader, Ahvaz i Iran med 53,7 og Turbat i Pakistan med 53,5. Dette var nye varmerekorder for både Iran og Pakistan. Alle disse ekstreme varmeobservasjonen denne sommeren bare poengterer hva som er i ferd med å skje her på jorden med tanke på temperaturutviklingen.

At 50 grader pluss er varmt kan undertegnede bekrefte. Under et besøk i Death Valley i juni i fjor ble det akkurat 50,0 grader. En spesiell og interessant opplevelse å løpe i slike temperaturer- se bilde under :-) 

(Selfie: Olav Krogsæter)

Innertier på sommerens sesongvarsel

I midten av mai sendte amerikanske AccuWeather ut sommerens sesongvarsel. Der var overskriften bla. at hetebølger ville dominere Sør-Europa, mens Storbritannia og Skandinavia ville få en kjølig sommer. Sesongvarsler for Europa har tradisjonelt sett vært lite treffsikre, f.eks. sammenlignet med sesongvarsler for tropiske strøk. Dette skyldes for en stor del at Europa ligger i en del av verden der været er veldig skiftende, særlig N-Europa. Men denne gangen kan man i hvert fall si at AccuWeather fikk innertier i sine varsler for Europa denne sommeren. Som vi nå vet har det vært en begredelig sommer her på våre breddegrader, mens man rundt Middelhavet har hatt hetebølger og alvorlige skogbranner så det holder. 

Se på kartet under som ble utgitt i mai. Det kunne nesten like gjerne ha vært oppsummeringen av årets sommer i etterkant. Les mer her.

 

Våt helg

Det er fortsatt ventet en liten høstlig helg for mange, men det kunne vært verre - bare sjekk prognosene fra i går her!

I dag viser derimot prognosene litt andre vind og nedbørvarsel. Lavtrykket er fortsatt ventet inn i Norskehavet, men det har en litt nordligere bane. Det vil at lavtrykkssenteret går ikke så nært land som det viste i går.

Vinden som er ventet i helgen, rødt er kuling.

Fredag ventes det fortsatt sterk vind på Vestlandet, der har ikke prognosene endret seg så mye. Sørlig vind, frisk bris ved kysten i Rogaland og så blir vinden sterkere og sterkere jo lengre nord man drar på Vestlandskysten - ved Stad er det ventet sterk kuling. Vinden er ventet å minke til kvelden og natt til lørdag. i går viste prognosene at lørdag skulle bli en skikkelig ruskete dag i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland, i dag har pipen en annen lyd. Det er ventet sørvestlig liten til stiv kuling inn Vestfjorden først på dagen, men etter hvert stort sett frisk bris. Søndag blir vest-sørvestlig frisk bris til liten kuing fra Lindesnes i sør til Vesterålen i nord.

Mindre vind, fører også til at det blir mindre nedbør.

Fredag er det Hordaland, Sogn og Fjordane og Nordland som vil få mest nedbør. I disse fylkene er det ventet 30-50 mm på 24 timer, fra fredag morgen til lørdag morgen. Det vil trolig bli mest nedbør i ytre strøk. Lørdag ventes det regnbyger fra Rogaland og hele veien nordover og da er det mest sannsynlig Møre og Romsdal som vil få mest nedbør med 20-30 mm. Nordland og ytre strøk av Møre og Romsdal vil i følge prognosene - i dag som i går, få mest nedbør på søndag. Mengden nedbør har derimot endret seg en del og heldigvis til det mindre. I går viste prognosene hele 40-70 mm, mens det nå er redusert til "bare" 20-40 mm i løpet av ett døgn.

Høstlig helg

Det nærmer seg skolestart og mange drømmer om en siste fin sommerhelg før hverdagen virkelig setter inn, men der må vi dessverre skuffe - denne helgen byr på en smak av høst for veldig mange i landet.

Ett lavtrykk trekker inn i Norskehavet fredag og siger sakte nordover mot Lofoten og Vesterålen igjennom helgen. Dette lavtrykket er for årstiden kraftig og av den mer høstlige varianten, i forhold til disse slappe sommerlige lavtrykkene som vi er blitt så vandt til denne sommeren.

Vindforhold gjennom helgen, der rødt viser kuling.

Det hele starter fredag med økende sørlig vind på kysten av Vestlandet, med vind opp i sterk kuling ved Stad. Frisk bris til liten kuling inn Vestfjorden. Etter hvert som lavtrykket trekker enda lengre øst i Norskehavet, så vil vinden øke ytterligere på og påvirke ett større område. Lørdag ventes det sørvestlig stiv til sterk kuling fra Stad og videre nordover langs kysten av Møre og Romsdal. Etter hvert vil også Trøndelag og Nordland merke vinden. Søndag avtar vinden gradvis på Vestlandet, men det blir fortsatt vest-sørvestlig kuling ved kysten av Trøndelag og Nordland - sterkest vind i Nordland.

Med andre ord det vil ruske godt rundt ørene på oss!

Lavtrykket har naturligvis ikke bare mye vind med seg, men også en god porsjon nedbør.

Fredag starter med stort sett opphold på Vestlandet, men kaldfronten nærmer seg fra vest og nedbøren øker på utover ettermiddagen. Varmfronten er på vei nordover i Nordland og legger i fra seg noen millimetere her. Lørdag morgen ligger kaldfronten over Vestlandet, og med regnbyger i bakkant. Tilsammen vil det kunne bli 20-40 mm i løpet av døgnet. Fronten fortsetter innover Østlandet med spredt regn her lørdag formiddag og ettermiddag, men utenom akkurat denne nedbøren, så vil Østlandet få ganske fint helgevær med opphold og en god del sol. Søndag er det fortsatt byger på Vestlandet, men akkurat denne dagen er det Nordland og ytre strøk av Møre og Romsdal og Trøndelag som vil merke nedbøren aller mest. Siste prognose viser at her kan det komme hele 40-70 mm i løpet av ett døgn, men dette kan fortsatt endre seg i dagene som kommer.

Vær beredt!

Kraftig regn i Sør-Norge i morgen

Vær forberedt, for i morgen kommer det til å bøtte ned i store deler av Sør-Norge.

Et lavtrykk som i øyeblikket befinner seg over Frankrike, vil i løpet av dagen i dag flytte seg nordover og er ventet å treffe Sørlandet allerede i natt. I Frankrike pågår det nå kraftige regnskyll og tordenbyger, og dette er også noe vi kan forvente når lavtrykket etterhvert trekker mot oss.

Figuren under viser prognosen for 24-timers nedbør i løpet av morgendagen (altså oppsamlet gjennom hele døgnet), og aller kraftigst regn finner vi på Sør- og Østlandet, samt sør i Rogaland (merket rødt). Merk at for én gangs skyld får faktisk Vestlandet slippe unna!

Regn som vil falle i løpet av hele morgendagen (onsdag)

Lavtrykket vil bevege seg nord/nordøst, og vil torsdag befinne seg over sentrale deler av Sverige. Da er det Midt-Norge og Nord-Norge som får kjenne på regnet, mens en svak høytrykksrygg ligger over Sør-Norge med stort sett oppholdsvær. Dette varer dessverre ikke så lenge, og allerede fredag ventes et nytt lavtrykk som gir regn de aller fleste steder i landet i løpet av helgen, og da er det Vestlandet som må ta den verste støyten.

Er du klar for en finværsdag?

Det er ikke mye som minner om sommer her til lands, og det er heller ingen signaler som tyder på at det er noe stabilt sommervær på vei heller. Men, torsdag kan vi få en liten smak av sommeren i Sør-Norge.

Mellom lavtrykket som kommer inn over sørøstlige deler av landet med lokalt mye regn onsdag, og lavtrykket som ser ut til å komme inn over Vestlandet på fredag, så kan vi torsdag få en finværsdag i store deler av Sør-Norge. Da ser det ut til at en høytrykksrygg fra sørvest kan strekke seg mot oss, og gi mye pent vær og noe høyere temperaturer. Dessverre ser den ikke ut til å strekke seg lenger enn til Midt-Norge, så fra Midt-Norge og nordover ser det nok ut til å bli regn og regnbyger.

Temperaturprognosen for torsdag kl 14.00 ser du på bildet under, og skalaen er slik:

 • Oransje: 10-15 grader
 • Mørk oransje: 15-20 grader
 • Rød: 20-25 grader.

Temperaturen torsdag kl 14.00

Kartet under viser prognosen for 12-timers nedbør fra torsdag kl 08.00 til kl 20.00:

Regn mellom kl 08.00 og 20.00 torsdag 10. august

Til tross for at det er relativt kjølig over store deler av landet vårt for øyeblikket, så skal vi kanskje være glade for at vi ikke befinner oss i Sør-Europa akkurat nå. Der rager nemlig hetebølgen Lucifer, og flere steder (deriblant enkelte steder i Spania, Italia, Hellas og Kroatia) kan melde om at gårsdagen (søndag) kom opp i over 40 grader. Derfor er det kanskje ikke så verst å være i Norge denne uken likevel!

Høstlig lavtrykk neste helg

Neste helg vil et kraftig høstlig lavtrykk komme inn i Norskehavet fra vest. Dette betyr et klassisk øst-vest skille med kuling og regn sørvest i landet, men perioder med opphold og pent vær både østafjells og lengst nord i landet.

Lavtrykket forsterker seg sørvest i N-Atlanteren i løpet av den kommende uken, og flytter seg nordøstover, torsdag passerer det sør av Island. Fredag kommer lavtrykket inn i Norskehavet og nye sekundære lavtrykk danner seg sør for hovedlavtrykket i helgen. Lavtrykket svekkes så nordover i Norskehavet de første dagene i uken etter.

For oss betyr det at helgen starter med vindøkning fredag langs kysten i vest, sørøstlig og sørvestlig opp til kuling, men trolig lite eller ingen nedbør over store deler av landet.

Fra sent fredag og utover lørdag perioder med regn på Vestlandet, og forbigående spredt regn også på Sørlandet, Østlandet og Midt-Norge når fronten passerer. Nord i landet kun spredt regn i indre strøk av både Nordland, Troms og sør i Finnmark. Fremdeles ventes det kuling utsatte steder.

Søndag regn fra Vestlandet og nordover til Nordland med sørvestlig opp til kuling, kun spredt regn i indre og østlige områder lenger nord.

Dette lavtrykket har trolig litt av energien sin fra resten av den tropiske stormen Emily, som kom inn over Florida mandag denne uken, se mer her.

Onsdag blir søkkvåt og vindfull østafjells

Et kraftig lavtrykk vil utvikle seg på kontinentet og komme inn mot Sør-Norge onsdag, med mye nedbør østafjells og kuling over hele Sør-Norge.

Uken starter med svake lavtrykk som gir spredt regn og regnbyger over store deler av landet. Samtidig vil et lavtrykk utvikle seg nord på kontinentet og flytte seg sakte nordover.  Natt til onsdag trekker lavtrykket nordover i Danmark, og ut i Skagerrak onsdag formiddag, før det trolig ligger i Nordsjøen vest av Sør-Rogaland osndag kveld.

Vinden øker på fra nordlig og nordøstlig retning i hele Sør-Norge, natt til onsdag og onsdag formiddag opp til stiv kuling både på Vestlandet og områdene østafjells samt i fjellet, som bildet under illustrerer.

Onsdag kveld ovegang til sørvestlig vind østafjells, trolig fremdeles opp til kuling. I tillegg blir det økende nedbørmengder fra tidlig onsdag, og i løpet av de neste 12 timene kan det komme opp mot 40-60 mm regn øst på Sørlandet og sør på Østlandet, se bildet under.

 

Ufyselig med kuling, regn- og tordenbyger sør i landet i helgen

Et lavtrykk har fredag kommet inn over Sør-Norge, og fortsetter østover i sørlige deler av Skandinavia i helgen.

Dette lavtrykket setter opp kraftig vind omkring vest sør i landet. Lørdag opp til liten kuling i Rogaland og langs Skagerrakkysten, og søndag øker vinden ytterligere opp til stiv kuling på utsatte steder. Områdene lenger nord i Sør-Norge ser ut til å slippe unna den kraftige vinden.

Ustabile luftmasser over Sør-Norge gir også regnbyger i helgen. I Rogaland er det utrygt for tordenbyger lørdag, men søndag avtagende tordenfare i vest. Østafjells og i indre strøk av Trøndelag er det særlig om ettermiddagen og kvelden at tordenfaren er størst.

Nedbør og vind for helgen vises under:

Nord-Norge og nordlige deler av Trøndelag får fremdeles mye pent vær i helgen, og i Nordland varmt med temperaturer over 20 grader. Øst i Finnmark gir pålandsvind derimot stort sett skyet vær og det blir relativt kjølig.

Hetebølge over Sør-Europa

Mens vi her i Sør-Norge klager på lavtrykk på rekke og rad med både regn og tordenbyger og temperaturer nær 15 grader, opplevere Sør-Europa en av de verste hetebølgene på lang tid. Et høytrykk ligger i ro over disse områdene og gir temperaturer på over 40 grader mange steder fra Spania i vest til Balkan og Tyrkia i øst. Onsdag ble det målt 40 grader i Roma, og Split i Kroatia nådde hele 42 grader. Inn i helgen fortsetter denne hetebølgen med rekordhøye temperaturer til disse områdene. De aller varmeste stedene vil trolig nå 45 grader. Først i neste uke blir det litt mindre varmt i Italia og over sørlige deler av Mellom-Europa, mens derimot Hellas og Tyrkia fremdeles får rekordhøye temperaturer.

Det er ikke bare sør i Europa det er varmt for tida, også nordvestlige deler av USA har det rekorvarmt. En hetebølge har rammet områdene fra California i sør og nordover til statene Oregon og Washington. I disse områdene er det satt en rekke nye varmerekorder. I Salem i Oregon ble det målt 42 grader på onsdag, og i Medford i Oregon hele 44 grader. Denne hetebølgen ser ut til fortsette i hele neste uke. 

De mest behagelige værforholdene opplevere en nå Nordland og i sørlige deler av Troms. Både fredag og lørdag får disse område strålende sommervær med temperaturerer som overstiger 20 grader om ettermiddagene.

Restene av den tropiske stormen Emily med kurs over Atlanteren

Den tropiske stormen Emily passerte tidlig denne uken over Florida, og vil den neste uken flytte seg nordøstover i Atlanteren.

Emily kom inn over Florida mandag, like sør for Tampa. I Miami førte kraftige regn- og tordenbyger mandag og tirsdag til oversvømmelser, og noen av de populære vannparkene måtte stenge midlertidig. Onsdag er systemet svekket og ligger nordøst av Florida som et svakt lavtrykk, som bildet under viser. De neste dagene vil lavtrykket flytte seg nordøstover og fredag trolig passere nord for Bermuda.

Prognosene er så veldig usikre med tanke på hvordan lavtrykket fortsetter videre. Noen prognoser viser at systemet svekkes og dør ut vest av høytrykket ved Azorene, mens andre prognoser viser at lavtrykket tar en mer nordlig bane. Dersom dette skjer kan restene av Emily bli "fanget opp" av et større lavtrykk i N-Atlanteren, som videre fortsetter østover og kommer inn sør for Island og inn over våre områder. 

Under vises en av disse prognosene, der et slikt lavtrykk forsterker seg i Atlanteren tirsdag.

Fredag i neste uke kommer så frontsonen med nedbøren knyttet til dette lavtrykket inn over Sør-Norge. Slike lavtrykk kan ta med seg mye fuktighet og nedbør inn over våre områder.

 

Mye regn og kraftig vind på vei mot Sør-Norge

Et relativt kraftig lavtrykk for årstiden vil gi noen våte og vindfulle dager i Sør-Norge.

Torsdag til fredag passerer lavtrykket over Skottland og inn i Nordsjøen, før det trekker inn over sørlige deler av Skandinavia i helgen. Lavtrykket vil sende inn nedbør over hele Sør-Norge sør for Stad og Dovre torsdag, lokalt mye nedbør sør på Vestlandet og over Sørlandet som bildet under viser. I tillegg vil det blåse sørøstlig kuling utsatte steder, stiv kuling på Vestlandet. 

Fredag til lørdag overgang til vestlig vind, fremdeles kuling utsatte steder. I tillegg ventes det regnbyger, tildels kraftige byger med torden.