hits

juli 2017

Dra til Nord-Norge

Dagens værprognoser for de første dagene av årets siste sommermåned, august, gir lite forhåpninger om flott og varmt sommervær i Sør-Norge. Tirsdag og onsdag vil instabile luftmasser prege været i Sør-Norge, og til dels også i Nord-Norge, med noen regnbyger til stort sette hele landet med temperaturer som har problemer med å bikke 20 grader. Fra torsdag og inn i helgen vil et nytt lavtrykk fra sørvest komme inn over Sør-Norge, og senere Midt-Norge, og opprettholde den forholdsvis kjølige værtypen med en del regnbyger.

Værtaperen denne uken blir nok Vestlandet som må forvente en god del regnbyger og heller lite sol. På Østlandet og Sørlandet blir det noe lettere vær med bare noen byger, og lengre perioder med sol. Likevel vil temperaturene så vidt bikke 20 grader østafjells om ettermiddagene, og dette må betegnes som nokså kjølig for å være i begynnelsen av august. Værvinneren mot slutten av denne uken blir Nord-Norge! Med lavtrykk sør i Skandinavia og høytrykk i Barentshavet, vil Nord-Norge få fralandsvind fra øst. Dermed blr det stort sett pent vær i Nord-Norge, og da særlig for nordlige deler av Nordland, Troms og Vest-Finnmark. Den østlige vinden vil ta med seg varme luftmasser fra nordlige deler av Russland og gi dagtemperaturer opp i 20 grader, også ute ved kysten.

Dersom en ikke har bestemt seg for reiseruten for sommerferien, er nok værtipset å dra nordover! For i Sør-Europa ligger det an til skikkelig hetevarme de neste dagene med temperaturer som kan overstige 40 grader.

Vått i sør, seinere veldig vått i nord.

Torsdag kom en front inn over Sør-Norge med en god dose nedbør - særlig i vest og sørvest. Denne fronten flytter seg i løpet av kvelden inn over Østlandet og vil på veien gi en god del nedbør i Telemark, Buskerud, før det kommer inn over sørlige deler av Østlandet. Mye nedbør på kort tid kan føre til lokale oversvømmelser der bygene treffer.

Fronten over Vestlandet torsdag formiddag.

Fredag ligger fronten over nordlige deler av Sør-Norge og inn over Sverige. På denne fronten utvikles det så et lite lavtrykk. Milde luftmasser i området gjør at lavtrykket kan holde på en god del fuktighet, og mye av denne fuktigheten slippes ut over Trøndelag og Nordland lørdag. Her er det ventet 50-60 mm på 24 timer. Det er fortsatt en del usikkerheter i hvilken retning dette lavtrykket tar og hvem som får nedbøren, så her må man holde seg oppdatert på værvarslene.

50-60 mm på 24 timer i Trøndelag og Nordland lørdag til søndag.


Lengst i nord blir det skikkelig høststemning i løpet av helgen. Temperaturene faller, vinden øker på og vil komme opp i liten til stiv kuling langs kysten. Seint lørdag, og søndag vil også nedbøren ta seg kraftig opp. Igjen er det ganske store usikkerheter i hvor all denne nedbøren vil komme, men det kan komme rundt 50-60 mm på 24 timer i Finnmark, og kanskje så mye som 80-90 mm/24 timer alt avhengig av lavtrykkenes bane. I Nordland er det ventet nye 50-60 mm.
 

Nye 50-60 mm på 24 timer søndag til mandag i Nordland. Kan hende så mye som 90 mm på 24 timer i Finnmark. 

Tordenvær på gang

Det lyner og tordner over Trøndelag, sjekk bare her!

Kilde: Blitzortung.org

En varm og flott sommerdag kan for mange endre seg til kraftige byger med både hagl og torden. Denne endringen kan for mange skje brått, men om man følger med på himmelen kan man følge med på endringen. Det starter som søte små og tilsynelatende uskyldig bomullsdotter, men er luften ustabil nok så kan disse fort utvikle seg til store mørke skyer som gir fra seg en skikkelig skyllebøtte med vann, hagl og gjerne litt torden.

Hvordan blir det resten av dagen i Sør-Norge? Vi vet at det er varmt og fint vær, særlig i Trøndelag. Vi må videre sjekke om atmosfæren er ustabil nok til å danne tordenbyger!

For at bygene skal bli kraftig nok til å gi torden, må skyene ha mulighet til å vokse seg stor i vertikalen - altså oppover i atmosfæren. For at det skal kunne skje må atmosfæren være det vi kaller ustabil, dvs at ingen ting hindrer en luftboble i å stige og stige (noe et stabilt luftlag vil gjøre).

CAPE - er én måte å se om atmosfæren er ustabil, fargeskalaen går fra grønn via gul til rødt - som da er mest ustabilt.

Vi ser på grafikken over at CAPE slår ut som bobler over særlig Trøndelag nå i kveld, men også til dels over Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Med andre ord, torden vil mest sannsynlig vedvare resten av ettermiddagen og kvelden. i tillegge til at det gjerne er flere områder som vil merke det.

Og hva vil morgendagen by på? Vi sjekker CAPE for i morgen ettermiddag.


CAPE - er én måte å se om atmosfæren er ustabil, fargeskalaen går fra grønn via gul til rødt - som da er mest ustabilt.

Og ja, fare er fortsatt tilstede i Trøndelag og Møre og Romsdal, samt delvis i Sogn og Fjordane. Men den ustabile varme luften brer det seg til i morgen også innover Nordland og Troms. Det medfører da en økt fare for torden også i disse områdene.

Det er viktig å merke seg at disse 'boblene' med ustabil luft (CAPE) ikke må tas bokstavelig i den forstand at tordenbygene vil komme nøyaktig der som 'boblen' er, men heller ta de som ett tegn på at luften i hele dette området er ustabil nok til at det kan komme torden.

Men uansett, følg med på himmel!

Over 100mm neste 10 dager på Sørøstlandet

Sør- og Østlandet blir den kommende perioden påvirket av flere lavtrykk og fronter.

Det starter allerede i kveld eller natt til imorgen, fredag, da en front kommer innn mot Sørlandet og sørlige deler av Østlandet med regn og regnbyger. Fronten blir liggende, om enn svekket, gjennom fredag og lørdag og gir muligheter for regnbyger her. På søndag kommer et nytt lavtrykk inn i sørlige deler av Nordsjøen og sender på nytt inn nedbør mot Sørlandet og deler av Østlandet. Fronten fortsetter å gi nedbør mandag. Tirsdag kan det kanskje roe seg litt på Østlandet, mens det på onsdag er usikkert om et lavtrykk på vei nordover i Sverige vil påvirke været direkte her.

I sum vil disse værsystemene i tillegg til et mulig lavtrykk sør for Island med innkommende front siste halvdel av kommende uke gi nedbør i overkant av 100mm for de neste 10 dagene. Og ser man stort på det er altså Sørlandet, og deler av Østlandet de delene av landet det mest sannsynlig vil bli våtest de kommende 10 døgnene. Tørrest ser det ut til å bli i Finnmark siden et høytrykk blir liggende nokså i ro i Barentshavet i mye av perioden.


10dagers nedbør fra torsdag 20. juli 2017 kl 02 til og med mandag 31. juli kl 02 i millimeter.

Slutt på elending sommervær på Vestlandet

Juni var en lang regnbyge på Vestlandet med rekord i antall regndager på rad i Bergen, og den nest våteste juni i Bergen siden målingene startet. Første del av Juli har ikke vært stort bedre med temperaturer godt under normalen og fortsatt mye regn, men nå snur det!

Torsdag kan temperaturene på Vestlandet nå opp i nærmere 30 grader da rester av hetebølgen i Sør-Europa kommer nordover til Sør-Norge! Det blir varmt også på Østlandet med 24-26 grader flere steder.

Høytrykket som gir det pene været i Sør-Norge i dag og torsdag går nordover til Nord-Norge og gir overgang til mye pent vær her framover med temperaturer etter hvert opp i omkring 20 grader mange steder.

Det blir mer ustabilt igjen i sør allerede fra fredag, men lavtrykkene ser ut til å ta en bane inn mot Danmark og S-Sverige og ikke inn mot Vestlandet og Midt-Norge. Dermed blir det Sørlandet og sørlige deler av Østlandet som ser ut til å bli værtaper utover i uken og trolig starten på neste uke. På Vestlandet ventes det variabelt skydekke og enkelte regnbyger, temperaturer opp i omkring 20 grader og litt over de fleste dager. Dette er adskillig bedre enn hva sommeren har bydd på så langt, veldig etterlengtet!


Lavtrykkene fremover ventes å ta en mye sørligere bane fremover slik at det blir vesentlig bedre vær på Vestlandet enn tidligere sommer. Her er prognose for søndag med lavtrykk på vei inn i Skagerrak.

 

Heftig nedbør og torden ventet i deler av Hellas og Tyrkia

Skandinavia har i en god stund ligget i en ganske kjølig luftmasse (temperaturer under normalen). Dette med at kaldluft kommer ned fra nord får ofte ikke de mest dramatiske konsekvensene på våre breddegrader sommerstid. Men når kald luft trekker sørover lengst sørøst på kontinentet kan situasjonen bli en annen.

Dette skjer nemlig over deler av Hellas og etterhvert også nordvestlige deler av Tyrkia i dagene som kommer. Kaldluft i høyden siger sørover og legger seg forbigående over relativt sett varm luft nærmere bakken. Det blir da ustabilt, den varme luften langs bakken får en intens lyst til å stige og vi får oppblomstring av kraftige regnbyger som også vil gi mye torden.

Dette med kraftige regn- og tordenbyger over kontinentet er i og for seg normalt sommerstid, men når man ser på hvor mye nedbør dette ifølge modellene kan gi førstkommende mandag i nordlige Hellas og påfølgende dag litt lenger øst er dette noe som tilsier at dette kanskje blir verdt å følge med på. Nå må det absolutt nevnes at modellene ofte ikke er gode å forutsi nedbørmengder i ekstremsituasjoner, så man kan imidlertid ikke ta alt for bokstavelig. I tillegg vil det være store lokale forskjeller når dette pågår.

Men; det er altså slik at modellene nå har nedbør over 200mm for en 24 timers periode. Til sammenligning er normalen for Oslo i hele Juli på 81mm.


Nedbør gjennom mandagsdøgnet.


Nedbør gjennom tirsdagsdøgnet.

 

130 grader forskjell

Selv om det er varmt i S-Europa med omkring 40 grader noen steder, og kaldt i høyfjellet i S-Norge med snø og minusgrader for tiden, så er det områder på kloden som har det mye varmere eller kaldere enn dette. De siste dagene har temperaturene steget til over 52 grader i Irak, mens det på Vostok i Antarktis ble målt 77 minusgrader siste døgn, altså en forskjell på nesten 130 grader! Hva som er verst av 50 pluss og 77 minus kan kanskje diskuteres (de fleste vil vel mene at 77 minus er verst), men det er disse temperaturforskjellene mellom polene og områdene omkring ekvator som er utgangspunktet for værsystemene på jorden. Atmosfæren og havene prøver hele tiden å utjevne temperaturforskjellene og da får vi en god blanding av høytrykk med fint vær og lavtrykk med styggevær rundt omkring. Og så er det altså slik at Norge ligger veldig gunstig til for lavtrykksbanene på den nordlige halvkule, så lange finværsperioder her på berget er og blir alltid et unntak. Så nyt de få finværsdagene vi får - det kommer alltids et lavtrykk rundt neste sving!(Ahmad Al-Rubaye/AFP/Getty Images) 

En våt uke i nord

De kommende dagene byr på to runder med skikkelige regnskyll for Nord-Norge sin del før det forhåpentligvis blir en bedring i helgen.

 

Ustabile luftmasser kom i helgen inn over Frankrike og Tyskland hvor det seinere utviklet seg et lavtrykk. Dette lavtrykket fortsetter gjennom dagen i dag og i morgen nordover mot Finland og kommer inn over Nord-Norge onsdag kveld. Det har variert mye i prognosene når det gjelder banen til dette lavtrykket og hvem som får mest nedbør, noe som jo er typisk for lavtrykkene om sommeren.

Siste prognose viser at det er Nordland og Troms som får det meste av nedbøren, og om man skal være litt mer spesifikk så er det området mellom Bodø og Tromsø som kan få 40-55 mm på 24 timer fra midt på dagen onsdag til midt på dagen torsdag. Også i Øst-Finnmark kan det komme en god dose regn, her viser prognosene opp mot 35-40 mm på 24 timer fra onsdag morgen til torsdag morgen.Men det venter en ny runde med mye nedbør hakk i hæl. Her er prognosene ganske varierende, men trenden i det siste har vist at det skal bli ganske så vått i nord. Igjen er det noe usikkert hvem som får det meste av nedbøren, det kan nok fortsatt variere litt i dagene som kommer. Under følger et bilde som viser de områdene som det antas i denne omgang får det meste. Det er da deler av Nordland og kan hende indre strøk av Troms som kan få 40-60 mm på 24 timer fra fredag morgen til lørdag morgen. Mest ventes det i Nordland.

 Da er det bare å følge med på værmeldingene framover om du befinner deg i dette området de neste dagene. Når vi kommer inn i helgen ser det ut til å snu, at det blir vått i Sør-Norge, mens det er muligheter for litt tørrere vær i nord.

 

Sommertåke

Juli er høysesong for tåke i Barentshavet og i store deler av Norskehavet. Derimot er tåke i Nordsjøen og over innlandsområdene i Sør-Norge heller sjeldent. Hovedgrunnene til dette er:

  1. Korte netter som medfører forholdsvis lite avkjøling av lufta over innlandsområdene. Den vanlige strålingståken er derfor et nokså sjeldent fenomen.
  2. Forholdsvis varmt hav i både Nordsjøen og Skagerrak som reduserer mulighetene for tåke.
  3. Varme luftmasser fra innlandsområdene av Skandinavia og Russland som blåser ut over kald hav i Barentshavet og nord i Norskehavet øker sjansene for tåkedannelse i disse områdene.
  4. Høytrykk, med lite vind og stabile luftmasser, virker nærmest som et lokk og hindrer den fuktige lufta å stige til vers. Dermed øker sjansene for tåke i nordområdene når et høytrykk blir liggende over området i flere dager.


Disse faktorene medfører at Barentshavet og lengst nord i Norskehavet har den største hyppigheten av tåke i De norske farvann, og aller mest midt på sommeren i juli og begynnelsen av august. I disse områdene er tåkehyppigheten til dels over 20 %. Langs Norskekysten er kystområdene av Øst-Finnmark mest utsatt for tåke om sommeren, men i langt mindre grad enn på Bjørnøya.


De neste dagene vil varm luft, med temperaturer i overkant av 20 grader, blåse ut fra nordvestlige deler av Russland og ut i det kalde Barentshavet. På Bjørnøya er sjøtemperaturen i dag bare 4 grader. Dermed blir det en kraftig avkjøling av lufta som vil medføre tåkedannelse over store deler av Barentshavet. De mørkeblå feltene viser områder som med stor sannsynlighet vil få tåke. Denne tåken kan vedvare over flere dager uten særlige daglige variasjoner som vi ser over land der tåken vanligvis løser seg opp midt på dagen.

Lavtrykk på Europaturné - kommer nå til Norge!

Ustabile luftmasser kom seint lørdag kveld inn over Frankrike fra Atlanteren. Allerede tidlig søndag morgen var det stor aktivitet på lynradaren, bildet under er fra ca klokken halv 12 og man kan se flere mindre celler som er ganske aktive nær Lyon. Bygene og tordenværet trekker i løpet av dagen videre østover i Frankrike og rytterne på dagens Tour de France-etappe kan nok vente seg noen kraftige skurer med både torden og hagl. Også nordvest i Italia vil man i dag få kjennskap med dette tordenværet.

Stor tordenaktivitet over Frankrike allerede. Foto: Blitzortung.org


Og det gir seg ikke med det første heller. Mandag flytter det seg inn i Tyskland og det fortsetter med kraftig tordenvær i Frankrike, Tyskland og Nord-Italia. I tillegg utvikles det et lavtrykk i disse ustabile luftmassene. Dette lavtrykket trekker inn i Østersjøen tirsdag og fortsetter onsdag nordover i Bottenviken og kommer seint onsdag/tidlig torsdag inn over Nord-Norge. Den eksakte banen til dette lavtrykket varierer noe fra prognose til prognose, og i den siste er det Finnmark som vil få best kjennskap med dette. Lavtrykket drar med seg en god del nedbør og tidligere varsel har vist rundt 80 mm på 36 timer i Troms og Finnmark. Siste varsel har redusert nedbørsmengdene da lavtrykket legger fra seg en del over Finland onsdag, men Finnmark kan likevel få rundt 50 mm på 24 timer fra onsdag til torsdag.Slik ser helgen ut

Det kan bli en flott helg i nord, mens i sør vil det bli vått.

Det kommer et nedbørsområde fra vest innover Vestlandet allerede fredag, som brer seg sakte østover. Lørdag vil derfor store deler av Sør-Norge få regn, med unntak av deler på Sørlandet, og det vil være utrygt for torden Østafjells. Søndag har dette nedbørsområdet flyttet seg nordøst, og ligger nå over Trøndelag og nordlige deler av Østlandet, mens et nytt nedbørsområde kommer inn på Vestlandet og vil gi mer regn til vestlendingene. Nord-Norge får derimot stort sett mye pent vær i helgen, men det kan bli noe skyet på grunn av lavtrykket som ligger vest for landet, og temperaturene vil heller ikke være spesielt høye.

Nedbør som faller i løpet av hele fredag, lørdag og søndag. Merk at det er oppsamlet nedbør for hele dagen, som betyr at det kan bli opphold og gløtt av sol innimellom.   

Heftig torsdagsvær i Spania

Torsdag er det ventet lokalt mye regn i Spania, og det kan bli et skikkelig tordenvær.

Grunnen til at dette er at et område med veldig kald luft, en såkalt kaldluftskjerne, er ventet inn over Portugal og Spania på torsdag. Denne kjernen kommer fra havet i vest, sammen med ganske fuktig luft fra havet i forhold til de tørre landområdene. Når denne kalde luften beveger seg innover de varme landområdene blir det store temperaturforskjeller, og dermed veldig ustabil luft. Resultatet kan bli skikkelig heftige tordenbyger, med lokalt mye regn (eller eventuelt hagl).

Temperaturen i Spania og Portugal midt på dagen torsdag. Det skal bli store temperaturforskjeller, med betydelig lavere temperatur i vest som følge av den kalde luftboblen som kommer inn.
Som følge av den kalde og fuktige luften som kommer fra vest, kan det bli lokalt mye nedbør i indre områder i løpet av torsdagen. Den røde fargen indikerer den kraftigste nedbøren, som kan falle som hagl. 

Tordenvær på mandag

Juli og første del av august er høysesong for tordenvær her i landet. Aller mest tordenvær får normalt indre områder av Sør-Norge, og helst på varme sommerdager om ettermiddagen. I Nord-Norge er torden mye mer sjeldent, men på Finnmarksvidda inntreffer tordenvær nesten like ofte som over indre områder i Sør-Norge. For at lyn og torden skal inntreffe må luftmassene være ustabile; dvs. store temperaturforskjeller mellom lavere luftlag/bakken og høyere luftlag i 5-10 km høyde. I tillegg må lufta inneholde mye fuktighet. I praksis oppstår «sommertorden» oftest i forbindelse med passasjer av kaldfronter, og i skikkelig varmt vær med temperaturer opp mot 30 grader. For å varsle torden, må en i tillegg til å kjenne til forholdene ved bakken, også vite temperatur- og fuktighetsforholdene i høyere luftlag. For mer enn 50 år siden fikk en slik informasjon kun fra fly eller værballonger. Nå for tiden har fjernobservasjoner fra satellitter blitt den viktigste datakilden til slike temperatur- og fuktighetsdata fra høyere luftlag.


Mandag vil et lite lavtrykk fra vest komme inn over Rogaland, Sørlandet og sørlige deler av Østlandet. Dette lavtrykksenteret har en kald «kjerne», med temperaturer på nesten 40 kuldegrader i 7 km høyde (400 hPa). Ettersom det fremdeles er nokså varmt nær bakken med temperaturer nær 20 varmegrader, fører dette kalde lavtrykket til store vertikale temperaturgradienter og økende muligheter for lyn og torden. Som en ser av kartet for tordensannsynlighet, er det størst sjanser for torden på Sørlandet og på Østlandet sør for Oslo - i de oransje og røde områdene. 

Hetebølge over Sørøst-Europa

Mens vi her i landet går inn i noen dager med lavtrykk, regnbyger og temperaturer som vil ligge nærmere 10 enn 20 grader fra Vestlandet og nordover til Troms, opplevere nå Sørøst-Europa en hetebølge av det verste slaget. På fredag ble det målt 42 grader Kreta, og Antalya på sørvestkysten av Tyrkia nådde 45 grader i maksimumstemperatur både fredag og lørdag. I Antalya kollapset tennisspillere i varmen.


En frontsone danner skillet mellom denne tropevarmen over Sørøst-Europa og noe kjøligere luftmasser over Mellom-Europa. Denne frontsonen vil søndag og mandag strekke seg fra vestlige Svartehavet og sørvestover til Hellas. I Romania kan det falle opp mot 100 mm nedbør på 24 timer langs denne frontsonen. Denne frontsonen går sakte sørøstover. Dermed blir det økende nord og nordvest vind vest for denne frontsonen og gradvis fallende temperaturer, mens det fremdeles blir pent vær med tropevarme og over 40 grader lengst øst i Middelhavet og over Tyrkia. Aten forventes å få det aller vamest på søndag med i overkant av 40 grader, men fra mandag blir det kjøligere og på tirsdag maksimumstemperaturer som er litt mer behagelig - nær 30 grader. Også områdene fra Kreta og sørøstover får litt mindre varmt vær fra tirsdag av. De mest behagelige temperaturene de neste dagene finner en over Mellom-Europa der maksimumstemperaturene stort sett vil ligge nær 25 grader, og nærmest perfekte forhold for syklistene som deltar i Tour de France.