hits

juni 2017

Morgendagen blir varmeste junidag

Det er deilig når solen varmer skikkelig, og mange steder i Norges land vil i disse dager få oppleve de gode norske sommertemperaturene.

De fleste drar kanskje sydover i ferien for å kunne kjenne sommervarmen ordentlig på kroppen, for det er vi ikke akkurat bortskjemte med i vårt eget hjemland. Heldigvis får også vi sommerlige temperaturer innimellom, og dagen i dag er blant annet en slik dag. Nå klokken 14.00 lokal tid var Meråker varmest i landet med 24.7 ºC, deretter kom Soknedal med 24.4 ºC og Furuneset med 23.3 ºC. Men det er ikke bare varmt i dag, alt tyder nemlig på at morgendagen skal bli enda varmere. Aller varmest er det ventet å bli i ytre strøk på Vestlandet og Sørlandet, og sør på Østlandet. De høyeste temepraturene er markert med mørkerød farge, og i disse områdene skal temperaturene ligge omkring 25 grader! Den mørkeoransje fargen viser områder med temperaturer omkring 20 grader.

Helgetemperaturene. Der rødfargen er mørkest vil temperaturen ligge på omkring 25 grader.

Temperaturen vil igjen synke på Vestlandet lørdag, mens på søndag vil det bli kjøligere i store deler av landet. Dette skyldes at det sannsynligvis vil komme inn nye lavtrykk.

Stor tordenaktivitet i Sør-Europa

Selv om vi stort sett har finvær over oss nå, så er det verre sørover i Europa. Det er for tiden stor tordenaktivitet på kontinentet, og bare i dag er det observert 52 000 lynglimt (se bildet).

Det er mye som skjer i været sørover i Europa for tiden, selv om vi de siste dagene stort sett har vært heldige med været i Norge. Finværet som har ligget over store deler av landet vårt kommer nemlig av at et høytrykk for tiden ligger over oss, og dette høytrykket har hittil klart å styre et komplisert lavtrykk i en mer sørlig bane. Det har resultert i fint vær hos oss, mens de sør i Europa må slite litt mer. Som et resultat av dette lavtrykket foregår det nå stor tordenaktivitet på kontinentet, med 52 000 lynglimt observert i dag. Aller kraftigst aktivitet finner vi nord i Italia og vest Frankrike, og tordenaktiviteten er her ventet å vedvare ut dagen. I morgen er det også ventet tordenvær vest i Frankrike og nord i Spania, mens systemet over alpene vil svekkes. Det er også ventet å bli mer tordenaktivitet i områdene omkring Polen og Litauen i morgen.

Dagens lynaktivitet i Europa (kilde: http://en.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=10) 

Brontofobi og keraunofobi

Det finnes mange fobier rundt om. Noen er redde for edderkopper, noen for slanger og andre har kraftig høydeskrekk. Noen fobier er likevel mer eksotiske enn andre. Visste du at brontofobi er sterk angst for torden mens keraunofobi er sterk angst for lyn? Selv om de har fått sine egne navn henger de selvsagt sammen og har fått det norske navnet tordenangst. 

Det er noen reaksjoner som er unike for brontofobi og keraunofobi i forhold til andre fobier. For eksempel er det veldig vanlig å søke beskyttelse hos andre mennesker, og symptomene forverres når man er alene. Mange mennesker som har sterk tordenangst kan gjemme seg under en seng, inni skap, i kjellere eller andre rom hvor de føler seg tryggere, og dekke til ørene for å dempe lyden av torden. Tegn på at noen har brontofobi/keraunofobi er en svært økt interesse for værmeldinger. Man sitter og følger med værsendingene på TV hele tiden og i svært ekstreme tilfeller kan tordenangst føre til at man aldri tørr å forlate sitt eget hjem. 

Våte dager i vente

Vestlendingene har blitt lovet høytrykk og bedre vær kommende uke, men før den tid må de gjennom en real regnskyll bare for å markere at regnrekorden for Bergen i juni virkelig er slått.

 

Et lavtrykk ligger lørdag ved Færøyene og beveger seg sakte østover. Søndag kommer det inn mot Vestlandet med sørvestlig kuling og en god del nedbør. Pålandsvind betyr at nedbøren stues opp langs fjellområdet som skiller øst og vest og dermed vil det bli vått for de som befinner seg på vestsiden. Nedbøren begynner søndag morgen og det verste vil være over til kvelden.

Totalt i løpet av 24 timer kan det komme opp mot 50 mm, mesteparten av dette vil kunne komme i løpet av ca 12 timer fra søndag morgen til søndag kveld. I tillegg vil den vest-sørvestlige vinden komme opp i liten kuling i områdene sør for omtrent Bergen. Langs Sørlandskysten blir vinden ofte forsterket i denne vindretningen, og her kan den komme opp i stiv kuling utover kvelden.

Totalnedbør søndag. Mest nedbør er ventet i Rogaland. Legg også merke til den kraftige vinden langs Sørlandskysten og i Trøndelag.

Seint søndag kveld gir nedbøren seg for Vestlandet sin del, men pålandsvind fra nordvest gir en god del nedbør på Mørekysten første del av mandagen. Her kan det komme opp mot 20 mm. Igjen vil mesteparten av denne nedbøren komme i løpet av 12 timer fra mandag morgen til mandag kveld. Det vil fortsatt blåse godt langs kysten i Sør-Norge også mandag, men det avtar når vi kommer inn mot tirsdagen. Som bildet under viser er det ikke ventet noe særlig nedbør i resten av Sør-Norge mandag, og det gjelder også dagene som følger når høytrykket kommer nærmere.

Totalnedbør mandag. Mest nedbør er ventet på Møre.

I Nord-Norge vil de kommende dagene være stort sett skyet og perioder med både regn og regnbyger. Det er ikke snakk om særlige mengder med nedbør her som bildene over viser, og minst kommer det trolig i Troms og Finnmark. Temperaturene i nord holder seg forholdsvis uendret de neste dagene, men fra midten av uken er de derimot ventet å gjøre et lite byks.

Når vi kommer til midten av kommende uke er det muligheter for at et fuktig lavtrykk kommer opp fra sør, noe som kan føre til en god del nedbør i hele Sør-Norge. Høytrykket siger sakte nordover og gir litt lettere vær der.

 

Høytrykk på vei

Det går mot nok en nedbørsrekord i regnbyen Bergen, for hittil i juni har det nemlig regnet i 23 av 23 dager. Nå viser endelig de nyeste prognosene tørrere og finere vær i neste uke.

Den siste måneden har lavtrykkene ligget i kø i Nord-Atlanteren, og det har resultert i at Bergen har fått 23 dager med regn i juni. Den forrige nedbørsrekorden med antall regndager i regnbyen (i juni) stammer fra 1952 - da regnet det nemlig hver dag fra 1.-24. juni. Dagens prognoser viser at det blir regn frem til og med mandag 25. juni, så denne rekorden skal det bli lett å slå. 

Men, allerede i neste uke kan det endelig bli litt tørrere. De siste prognosene har nemlig vært enige om at et høytykk skal bygges opp og komme innover landet vårt fra vest, og det vil føre med seg fint og tørt vær for Sør-Norge - i alle fall i et par dager.

Neste mandag er det ventet et høytrykk i vest

Det elendige sommerværet på Vestlandet kan ta en liten pause

Været på Vestlandet i juni har nesten vært en sammenhengende regnbyge, hvert bidige døgn har slusene åpnet seg litt eller mye i Bergen! Solen har bare gløttet frem i korte perioder og temperaturene har stort sett ligget mellom 10 og 16 grader. Nedbørsnormalen for juni er passert for lenge siden. Jeg tror det største ønske for vestlendingene er noen dager med pent vær, iallfall opphold.

Værprognosene den siste tiden har gitt særdeles lite håp om bedre vær, men i dag tikket det inn en prognose som gir et lite håp om at det kan bli noen dager med bedre vær for vestlendingene i neste uke. Et lavtrykk fra sørvest som har gått mot Sør-Norge i tidligere prognoser, tar en sørligere og østligere bane inn mot Sverige og Finland, mens en svak høytrykksrygg strekker seg inn mot vestlige deler av Sør-Norge og gir bra vær på Vestlandet tirsdag og onsdag, ikke så varmt men iallfall over 15 grader og kanskje nær 20 på onsdag.

Tror jeg på dette? Vel, dessverre så tror jeg det er mer sannsynlig at lavtrykket går mot Sør-Norge og at det fortsetter med vått og grått. Årsaken til det er at denne prognosen har liten støtte i andre prognoser, men vi får leve i håpet.


Kan vi få noen dager med bedre vær på Vestlandet? Prognosen til høyre viser det, men dessverre er flertallet av prognoser mer enig med den til venstre.

 

Sommersolverv, og her blir det sol i dag

Onsdag 21. juni er det sommersolverv, årets lengste dag.

Når sola står i sør i dag, har den sin største høyde over horisonten i året. Denne dagen er årets lengste dag, og i dagene fremover vil daglengden avta. Under får du en rask oversikt over hvem som kan nyte solen i dag.

Lavtrykk øst for oss dirigerer kald nordøstlig vind inn over nordlige deler av landet vårt med regn og tildels snø over deler av Finnmark i dag, og nedbøren brer seg sørvestover i Troms. I Nordland og nord i Trøndelag blir det regnbyger, men også gløtt av sol mellom bygene. Sør i Trøndelag, i Møre og Romsdal får litt regn/yr av og til, mens Vestlandet sør for Stad får lite eller ingen nedbør og trolig gløtt av sol. Det er områdene østafjells som får mest sol i dag, her blir det perioder med pent og varmt vær. 

 

Kaldt med snø og kuling i nord, men fint sankthansvær

Tirsdag morgen er det kaldt øst i Finnmark med 2-4 grader og sludd, mens områdene lengst sørøst i landet har pent vær med temperaturer som skal komme opp mot 20-25 grader utover dagen.

Været ser derimot ut til å bedre seg til Sankthans i nord, mens Sør-Norge får besøk av lavtrykk med regn og regnbyger.

Nord-Norge

Tirsdag til onsdag vil lavtrykk øst for oss og høytrykk i vest dirigere kald nordøstlig vind med kuling og regn sørover i Finnmark og Troms, i Finnmark periodevis sludd og snø også i lavlandet eller over 200-400 m, snøgrensen i Troms ligger rundt 400-600 m. Nordland får regnbyger.

Temperaturer i landet tirsdag vises på bildet under.

Torsdag og fredag blir det oppholdsvær i Nord-Norge og en del sol i indre og sørlige strøk. Det vil derimot fremdeles blåse kraftig fra nordøstlig retning, med periodevis frisk bris og opp til kuling.

Sør-Norge

I vest blir det det fremdeles litt regn og regnbyger tirsdag og onsdag, men avtagende  nedbør sør for Stad. Områdene østafjells får mye fint vær med temperaturer opp mot 20 grader på Østlandet og 20-25 grader på Sørlandet. 

Torsdag til fredag vil lavtrykk komme inn mot Sør-Norge med regn, regnbyger og synkende temperaturer. Selve Sankthansaften ser ut til å by på gråvær med regn på Østlandet og i Trøndelag, mens Sørlandet og sørlige deler av Vestlandet får litt spredt regn. Nord for Sognefjorden kommer ikke nedbøren før sent om kvelden, og sør på Østlandet blir det avtagende nedbøraktivitet om kvelden.

Bildet under viser været på Sankthansaften.
 

 

 

Varmt vest i Europa

Gjennom helgen og tidlig neste uke blir det skikkelig varme på vestlige deler av kontinentet, og sør i England.
Årsaken er et høytrykk som bygger seg opp fra sørvest og som har med seg en god porsjon varme. Høytrykket beveger seg sakte østover gjennom helgen og en varm tunge kommer også opp mot sørlige deler Skandinavia, men hovedsakelig på svensk side av grensen vår.

I forhold til temperatur-anomalier (altså avvik fra normal temperatur) er det størst utslag i Spania der det mange steder vil fortsette å være temperaturer over 40 grader. Også vest i Frankrike og over sørøstlige England ventes temperaturer i overkant av 6 grader over normalen. I Sør-England betyr dette temperaturer omkring 30 grader, og noen grader varmere enn det igjen i Frankrike.

For Norge sin del vil det i samme periode bli temperaturer ikke så langt fra normalen, men altså litt over normalen i østlige deler av Sør-Norge.

Kartet under viser forventet temperaturanomali fra midten av helgen og ut i tidlig neste uke:


Temperatur-anomali (avvik fra normalen) fra lørdag 17. juni kl 20 tll mandag 19. juni kl 20.

Her kommer regnet

Lavtrykket ved Island har for øyeblikket en nedbørsfront som er på vei inn mot Vestlandet, og fra i kveld av blir det vått.

I skrivende stund er nedbøren et stykke utenfor kysten av Vestlandet, mens den allerede såvidt har trekt inn over Stad. Kaldfronten beveger seg nordøst, og er ventet å treffe Vestlandet om noen timer. Denne fronten vil i løpet av kvelden gi nedbør i store deler av Sør-Norge, mens den stadig trekker seg nordøst. I forbindelse med passasjen av denne nedbørsfronten, så kan det i kveld også være utrygt for torden både på Vestlandet og i indre strøk. I morgen vil nedbørsfronten ha trekt seg nordover mot Trøndelag, og på grunn av ustabil luft vil det også her være utrygt for tordenbyger i løpet av morgendagen.

Radarbilde av nedbøren som er på vei mot Vestlandet (kl 15.00). Kartet viser hvor i landet nedbøren faller akkurat nå. Den lange grønne stripen vest for Norge er begynnelsen på nedbøren som etterhvert vil komme inn mot oss i kveld.​

På radarbildet foregår det akkurat nå også kraftige regn- og tordenbyger nord i Finland, som sakte men sikkert er på vei mot Øst-Finnmark.
 

Slik blir helgeværet

Det er snart helg, og mange lurer kanskje på hvordan helgeværet vil bli. Her er en rask oppsummering av det norske helgeværet fra den nyeste prognosen.

Det ligger for tiden et lavtrykk i nærheten av Island som vil prege helgeværet for de fleste av oss her i landet. Nedbørsfronten fra dette lavtrykket vil komme inn over Vestlandet, Trøndelag og Nordland natt til lørdag i sør, og lørdag morgen lenger nord. Det er ventet lokalt mye nedbør fra denne fronten, og aller mest nedbør er ventet å komme i området rundt Florø (40-50mm) mellom lørdag og søndag. Sør for Sola vil det kunne være ganske skiftende mellom oppholdsvær og perioder med regn, mens Østlandet vil få veldig fint helgevær med sol og rundt 20 grader mange steder. Dette er på grunn av en kombinasjon av en høytrykksrygg fra sør, og at Østlandet blir liggende i le bak fjella i Midt-Norge. Lenger nord på Østlandet vil derfor kunne få litt regn utover lørdagen.

Lenger nord i landet vil høytrykksryggen fra vest svekkes, men selv om det vil være oppholdsvær og periodevis gløtt av sol på lørdag. På søndag vil nedbørsfronten sakte men sikkert trenge inn fra sør, og prege helgeværet også her.

Lørdagsværet kl 14. Skylaget er vist i grått, nedbøren i blått
Søndagsværet kl 14. Skylaget er vist i grått, nedbøren i blått 

Lengter du etter sommervarmen?

Selv om enkelte steder i Norge har hatt over 20 grader i det siste, så er det ikke sikkert at dette er nok for alle sommerglade nordmenn. Er du spesielt glad i varme, og vil vite hvor du burde ha vært akkurat nå, så må du følge med her!

 

Det rager nemlig en hetebølge i Sør-Europa for tiden, med temperaturer langt over det som er normalt for årstiden. Det ligger nemlig et høytrykk vest for den iberiske halvøy, og de aller høyeste temperaturene finner vi i Spania og Portugal. Her vil temperaturene ligge på over 40 grader stort sett hele denne uken, og temperaturene i de sørlige delene av Spania og Portugal kan faktisk komme opp i hele 42 grader! Temperaturene her ligger flere steder 7-10 grader over normalen, og enkelte steder (som f.eks. Madrid) får temperaturer 12 grader over normalen. Det er like mye som vestlandet har for tiden.

Temperaturene i Spania i helga

Dette er kanskje for varmt for enkelte av oss nordmenn, ettersom vi ikke pleier å være spesielt bortskjemte med varme her i landet. Synes du at det heller er behagelig med temperaturer på 20-tallet, er østlige deler av Middelhavet stedet å dra til. Hellas har nemlig litt mer folkelige temperaturer for tiden, med rundt 20-25 grader.

Store temperaturforskjeller i Europa i helga 

50 mm i sør, 50/2 grader i nord!

Det er store kontraster i lange Norge for tiden. Mens Øst-Norge bader i regn, bader N-Norge i sol, i hvert fall nesten hele N-Norge. I Øst-Finnmark er det dessverre ikke så mye varme å skryte av med 4-5 grader på kysten, men med en gang man kommer vestover i fylket, og særlig i indre deler av Troms og Nordland har det vært godt og varmt de siste dagene. Flere steder har hatt omkring 25 grader og aller varmest av de offisielle værstasjonene var Bardufoss med +25,9 grader, med Dividalen hakk i hel med 25,7 grader. Snur man nesa mot sør kan vi kanskje i forbifarten nevne at Asker fikk 49,9 mm nedbør siste 12 timer, Konnerud ved Drammen 48,6 mm og Melsom i Vestfold 45,4 mm. 

 (foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Nedre Eiker)

 (foto: Ole-Andrè Helgaas, Tromsø)

Mye nedbør i sørøst de siste dagene, og mer regn er på vei

Tirsdag kveld kom et nedbørområde inn over sørlige deler av landet, og det har kommet mye nedbør i sørøst. Prognosene er noe endret for de neste dagene. 

Torsdag er det fremdeles regn og regnbyger over store deler av Sør-Norge. Det har kommet mye nedbør fra tirsdag til torsdag, opp mot 80-100 mm i deler av Aust-Agder.

Radarbildene under viser hvor det regnet henholdsvis tirsdag formiddag og torsdag formiddag.

Allerede sent torsdag kveld og natt til fredag vil et nytt lavtrykk komme inn over Skottland med tilhørende frontsone inn over Sør-Norge. Nedbøren øker på fredag kveld og natt til lørdag, da med lokalt mye nedbør opp mot 30-50 mm sør på Østlandet og vestover til deler av Telemark/Aust-Agder frem mot lørdag kveld/natt til søndag. Bildet under viser hvor det kommer mest nedbør. 

 

Kraftig regn på vei mot Sør-Norge

Natt til onsdag kommer et nytt nedbørområde inn over sørlige deler av landet, mens høytrykk nord i Skandinavia gir stigende temperaturer over Nord-Norge.

Et lavtrykk ligger tirsdag formiddag over England som satelittbildet under viser, og tilhørende varmfront har allerede passert over store deler av Sør-Norge sør for Stad og Dovre med regn og yr.

Sent tirsdag kveld og natt til onsdag vil et nytt nedbørområde komme inn over sørlige deler av Vestlandet og over Sørlandet, før det utover onsdag trekker nordover i hele Sør-Norge. Det ventes mye nedbør sørøst i landet, med lokalt opp mot 50-90 mm i deler av Agder, Telemark, sør i Buskerud og vest i Vestfold fra natt til onsdag og frem til onsdag kveld. Ytre strøk av Hordaland, Sogn og Fjordane får lite eller ingen nedbør og gløtt av sol.I Midt-Norge og Nord-Norge er det derimot sommer på vei. Det ventes mye fint vær de neste par dagene med temperaturer opp mot 20-25 grader i Midt-Norge, 20-23 grader i Nordland og 15-20 grader i Troms og Finnmark.

Temperaturkartet under viser temperaturene torsdag ettermiddag. 

Øs pøs på Østlandet sol og varme i nord

I midten av denne uken blir det enorme værkontraster i vårt langstrakte land. Et kraftig høstlig lavtrykk i sørlige deler av Nordsjøen sender en kraftig frontsone inn over Sørlandet og Østlandet med særdeles mye regn. Onsdag til torsdag omkring midt på dagen kan det komme 50-70 mm med regn lokalt fra Agder og nordover til sørlige deler av Oppland. Dette er tilnærmet normalen for hele juni! Regn med flomproblemer.

I Nord-Norge derimot blir det fantastisk flott vær både onsdag og torsdag. Nordens Paris ventes å få sol fra skyfri himmel og temperaturene kan nå nærmere 20 grader på onsdag og 22-23 grader på torsdag! Jeg vil tro nordlendingene kommer til å nyte at de kan bade i sol, mens regnet øser ned i sør.


Mørk oransj farge er temperaturer opp til 20 grader og trolig blir det enda litt varmere da modellen gir litt for lave temperaturer. Nedbøren viser nedbør fra onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag, da har det allerede regnet fra seg på Sørlandet, men opp i 40-50 mm vest for Oslo.

Det fine været vil trolig holde stand ut uken i Nord-Norge, mens det fortsetter med ustabilt vær i sør og en del regn.

Store kontraster

Været denne uken blir preget av store kontaster mellom nord og sør, der Sør-Norge får vått vær, mens Nord-Norge får en smak av sommer. 

Visst vi ser bort fra mandag, da det ventes noe nedbør i deler av Nord-Norge, spesielt Nordland, så blir den kommende uken stort sett fin i den nordlige landsdelen. Temperaturene stiger, særlig fra midten av uken, og det blir mye sol og oppholdsvær. Kun i grensetraktene nordover ser det ut til å kunne bli spredte byger innimellom. 

 

Nedbørskart som viser ventet nedbør hele neste uke. Store kontraster mellom nord og sør.

Da er kontrasten stor til Sør-Norge som går en svært regntung uke i møte. Mandag kan fort bli den beste dagen med opphold de fleste steder og perioder med sol. Alt fra mandag kveld kommer første front opp fra sør, og denne passerer over det meste av Sør-Norge tirsdag. Sent onsdag kommer front nummer to, og denne kan bli særlig våt på Østlandet. Prognosene har de siste dagene variert lite, og indikerer rundt 60-70 mm med regn i området mellom Langfjella og Oslofjorden, noe som er mer eller mindre det som normalt kommer i hele juni.

Torsdagen vil bli langt mindre våt, men nedbøren henger likevel igjen, slik at også dette trolig blir en nokså grå dag. Fredag kommer en tredje front inn over Sør-Norge og fortsetter den våte trenden. Helgen er noe mer usikker, men det er nokså sannsynlig at front nummer fire kommer inn, også denne fra sør, og gir en våt slutt på uken. Nedbørskartet over viser nedbøren for hele den kommende uken, der de lysere rødfargene viser til områder der prognosene indikerer over 100 mm, dette er for flere stader langt over juninormalen. 

Selv om det er over en uke fram i tid, så gir prognosene i dag økt sjanse for langt bedre vær i Sør-Norge i den påfølgende uken. 

Svært vått på Østlandet

Flere nedbørsområder er ventet inn over Sør-Norge den kommende uken, med kortere perioder med opphold innimellom, og særlig onsdag har prognosene svært våte forhold på Østlandet. Nord i landet er det ventet flere dager med fint vær og lengst nord betydelig stigende temperaturer. 

En rekke lavtrykk kommer inn over De britiske øyene og Nordsjøen fra mandag av og trolig hele neste uke. Disse presser flere nedbørsområder inn over Sør-Norge fra sør, og selv om det enkelte av dagene ikke blir så aller verst, vil det i store og hele bli en våt uke i Sør-Norge.

Nedbør i Sør-Norge fra onsdag kl. 08 til torsdag kl. 08.

Særlig onsdagen ser ut til å bli våt for Østlandet sin del. Da vil mest trolig et lavtrykk bli liggende over Danmark, og en saktegående front over Sør-Norge dumper store mengder regn over Østlandet, særlig i områdene nord i Telemark og sentralt i Buskerud, der prognosene indikerer 60-70 mm nedbør på 24 timer. Dette er nedbørsmengder som potensielt kan gi lokal flom, men det er verdt å merke seg at det er enda en stund frem til onsdag, og at prognosene enda kan endre seg innen den tid. Så langt er prognosene derimot nokså enige om at det blir vått.

Sør- og Vestlandet vil trolig få langt mindre nedbør, men her kan det komme mye nedbør andre dager. Uken sett under ett blir altså våt i Sør-Norge og samlet sett gir prognosene 70-100 mm for hele uken på Sør- og Vestlandet, og opp mot 140 mm lokalt på Østlandet. 

Mens lavtrykkene og frontene pøser på i Sør-Norge, blir det langt bedre vær i Midt- og Nord-Norge. Enkelte fronter kan strekke seg nordover til Nordland på enkelte av dagene, men her blir ukeværet i langt større grad preget av oppholdsvær og lange perioder med sol. Temperaturene stiger også, og for flere steder som nylig har hatt vinterlig vær kan temperaturen litt ut i uken nå 15-20 grader. 

Endelig sommerlig i nord

De vinterlige forholdene fortsetter i Finnmark inn i pinsen, men utover i neste uke blir det endelig gradvis varmere og til neste helg er det gode utsikter til temperaturer opp mot 15-20 grader selv lengst nord i landet. Det kan da også bli ganske så fine temperaturer lenger sør i landet. 

Et lavtrykk over nordvestlige Russland pøser på med kaldluft fra nord og inn i Finnmark i første delen av pinsen, og det er lite som minner om at kalenderen viser juni. Temperaturene vil i helgen ligge rundt 4-7 grader under normalen i store deler av Nord-Norge, og det er sannsynlig at Finnmarksvidda og Øst-Finnmark får sludd- og snøbyger de neste dagene. Den kjølige værtypen dominerer det meste av landet, og også i Sør-Norge er det ventet temperaturer noe under normalen gjennom pinsen. 

Den kalde nordavinden avtar fra starten av neste uke, og fra midten av uken begynner temperaturene å øke, og særlig frem mot neste helg er prognosene lovende for stigende og gode temperaturer i hele landet, også lengst nord. En kombinasjon av høytrykk som bygger seg opp over Vest-Russland og et lavtrykksområde vest for Norge styrer varmluft fra sør nordover i landet. Temperaturene vil da trolig omsider holde seg på tosifret også i de nordligste delen av landet. Blir det full klaff kan temperaturen nå 20 grader i Finnmark neste lørdag, men akkurat det er nokså usikkert og kanskje noe usannsynlig. 15 grader er i alle fall sannsynlig. 

Lavtrykket i vest vil sende fronter mot Sør-Norge, men det er noe usikkert hvorvidt denne nedbøren kommer inn i området eller ikke. I så fall er Vestlandet mest utsatt, og det kan legge en demper på temperaturen her. Sør- og Østlandet kan gjerne få temperaturer opp på 20-tallet igjen. 

Temperaturavvik i forhold til normalen for pinsehelgen.
Temperaturer midt på dagen lørdag 10. juni. 

Strålende pinsevær

En gladmelding for de som bor i Nord-Norge, i hvertfall deler av Nord-Norge.

Det fineste pinseværet vil vi få i Nordland, deler av Troms og nord i Trøndelag. Et høytrykk legger seg godt til rette nord i Norskehavet og sender en rygg innover Nordland, det medfører mye sol og lite skyer som kan gi nedbør. Litt frisk vind ved kysten, men ellers stort sett rolige vindforhold.

Her er pinseværet dag for dag, der grått viser antatt skydekke og det blå viser nedbør:

Sjekk Nordland da! I perioder litt mer skyer lengst nord og sør i fylket, men ellers flott pinsevær!

Trøndelag kan også belage seg på mye fint vær i pinsen, men i perioder litt mer skyer her sammenlignet med Nordland - og særlig da i sør.

Det blir ikke så verst i Troms heller. Noe mer skyer blir det nok, men solen kommer nok frem i perioder. Lengst nord i fylket vil det nok komme noen spredte byger.

Byger preger dessverre Finnmark denne pinsen, men lite nedbør på Finnmarksvidda. Siste dagen kan bli litt ruskete her lengst nord. Et lavtrykk fra Russland trekker vestover, men det er usikkert hvor langt vest det går. En når det helt til Troms eller så stopper det opp ved Kolahalvøyen. Hvordan lavtrykket beveger seg er helt avhengig av hvor ruskete været blir. I verste tilfelle blir det nordlig kuling og opp i 30-40 mm nedbør i løpet av ett døgn. Ånei, blir det snø igjen?

Russland er ikke bitende kaldt lengre nå som vi er i gang med sommermåneden juni. Dette lavtrykket har sin opprinnelse over Russland og dermed er dette systemet av den mer milde sorten. Det betyr at man må nok litt opp i høyden for å få nedbør som snø, heldigvis!

For Sør-Norge sin del kan man vente seg skyet vær og regn. Lørdag og søndag blir det regnbyger og mulighet for lokal torden - der Østlandet er mest utsatt.