hits

mars 2017

Rekordlite is i Arktis for tredje året på rad

Den 7. mars nådde isutbredelsen i Arktis sitt maksimum denne vinteren, men det er den laveste maksimumutbredelsen siden satelittmålingene startet for 38 år siden og føyer seg inn i trenden med stadig mindre og mindre is. Dette års maksimum er hele 100 000 kvadratkilometer mindre enn det som ble målt i fjor, og som da var det hittil laveste nivå. Figuren under viser isutbredelsen siden 1981, og man ser svært tydelig hvor lite is det har vært de siste årene. 

(Credit: National Snow and Ice Data Center)

Det som kanskje er nytt for noen er at også havisen i Antarktis er rekordlav for tiden i forhold til normalen. De siste årene har det vært kjent at havisen i sør har økt i omfang, men den siste tiden har dette plutselig snudd helt om, og man ser nå en betydelig nedgang i isutbredelsen også i Antarktis som figuren under viser med den heltrukne blå linjen.


(Credit: National Snow and Ice Data Center)

 

Vårvarmen kommer tilbake i øst, regn og storm i vest

I neste uke blir det igjen vårvarme østafjells, mens områdene i vest får store nedbørmengeder, kuling og storm.

De neste dagene blir det varierende vær i Sør-Norge, mens kulden og snøbygene holder stand nord i landet. Neste uke starter derimot med mye pent vær østafjells, mens områdene vest i landet får store nedbørmengder kuling og trolig storm.

Mandag til onsdag kommer et kraftig lavtrykk inn i Norskehavet og videre inn over Nord-Skandinavia. Dette lavtrykket drar med seg mild luft fra sør med stigende temperaturer og mye fint vær østafjells. Temperaturene vil nok komme opp mot 15 grader igjen og kortvarig kanskje enda høyere. Fra Vestlandet og nordover til Nordland og etterhvert Troms vil lavtrykket derimot sende inn mye nedbør med sørvestlig og vestlig kuling, sent tirsdag økende til storm utsatte steder på Nordvestlandet. Kraftig vind ventes også i fjellet i Sør-Norge. Totale nedbørmengder kan komme opp mot 60-90 mm sør i Nordland, nord i N-Trøndelag, samt over deler av Vestlandet fra mandag kveld til onsdag morgen.

Bildene under viser hvor det kommer mest nedbør fra mandag til tirsdag kveld, samt temperaturene tirsdag der mørk orange er rundt 15 grader.





 

 

Varmt, varmere varmest.

Vi er fortsatt bare i mars måned, og mens store deler av N-Norge har fått godt med påfyll av snø de siste dagene har Sør- og Østlandet fått årets første dager med over 20 grader. Her følger en liten oversikt:

Søndag 26. mars:

21,8 grader Hokksund, Porsgrunn og Vestfossen
21,7 grader Lier ved Drammen
21,6 grader Skotselv i Øvre Eiker
21,4 grader Hynnekleiv i Aust-Agder og Drammen
21,2 grader Arendal, Kilen i Tønsberg, Ramnes i Vestfold og Gvarv.
21,1 grader Notodden
21,0 grader Nelaug
20,9 grader Bygdøy
20,8 grader Taranrød i Tønsberg
20,4 grader Kjeller i Akershus og Lyngdal i Vest-Agder
20,2 grader Asker
20,1 grader Sande i Vestfold
20,0 grader Kongsvinger og Blindern i Oslo.

Mandag 27. mars:

21,7 grader Landvik ved Grimstad
21,4 grader Arendal
21,1 grader Kjevik ved Kristiansand
20,8 grader Taranrød i Tønsberg
20,6 grader Lier ved Drammen
20,5 grader Gjerpen i Skien
20,1 grader Asker og Ramnes i Vestfold
20,0 grader Vestfossen i Øvre Eiker.

Men mens noen av oss kan nyte de første sommertemperaturene er det helt andre forhold som råder i India og Pakistan for øyeblikket. De har fått en rekordtidlig hetebølge, og det er nå over 40 grader over store områder der. Aller varmest mandag 27. mars var Barmer i NV-India som målte hele 44,4 grader. Enda litt varmere var det i Mali i det vestlige Afrika der byen Kayes fikk 45,5 grader.

Surfe på skyene!



(image source)

Det er ikke bare på havet man kan surfe. Det går like godt an oppe i atmosfæren. Her kan man nemlig skysurfe med hangglidere når forholdene ligger til rette for det, noe som dette fantastiske bilde fra kysten av Nord-Australia viser.

Bølgene i atmosfæren som disse skyene dannes i kan bli opp mot 1000 km lange og 2 km høye, så det er ikke småkrusninger det er snakk om, og de kan bevege seg med en hastighet på over 60 km/t. Som ved vanlig surfing på havet gjelder det å holde seg i framkant av skyen, eller bølgen om man vil. Kommer man inn i selve skyen er man ille ute. Der er det svært kraftig turbulens, akkurat som det ofte er i vanlige bølger på sjøen.

Mer detaljer om dette fenomenet kan leses om i denne flotte artikkelen i ClimateSnack.

Den tropiske syklonen Debbie truer Queensland



Den tropiske syklonen Debbie truer Queensland, Australia. Innbyggerene i området forbreder seg på det verste uværet siden 2011.

Uken starter med uvær nordøst i Australia. En tropisk syklon har gradvis utviklet seg i Coralhavet denne helgen, og trur nå kystlinjen sør for byen Cairns. Uværet har i dag, søndag, en styrke som kategori 2. Uværet er vil forsterke seg til kategori 3 i løpet av dagen i dag, og når trolig kategori 4 mandag. 

Slik prognosene ser ut i dag vil Debbie treffe land tirsdag morgen lokal tid, da som en kategori 4 syklon med vindkast på opp mot 260 km/t - over 70 m/s! I tillegg viser prognosene opp mot 200 mm med regn i løpet av 24 timer, lokalt kan hende opp mot 400 mm på 24 timer!

Over: Uværet treffer land tirsdag morgen lokal tid.

Konsekvensene av Debbie kan potensielt være svært alvorlige. I tillegg til den kraftige vinden, er det fare for oversvømmelser som følge av mye nedbør og stormflo inn mot kysten. Dette kan vere ødelggende for både bebyggelse og infrastruktur. Myndighetene har gått ut og advart innbyggerene i de mest utsatte områdene. Flere skoler stenges som følge av uværet.

Syklonen ser ut til å bli den kraftigste uværet som treffer området siden syklonen Yasi, som traff Queensland i 2011.

Søndag blir årets varmeste dag så langt

Søndag blir en dag med store kontraster i været.

For mens Nord-Norge får en søndag preget av storm og vinterlig bygevær, viser været seg fra en langt betre side sørøst i landet. Østafjells blir det nemlig en dag med nydelig vårvær! Det ventes oppholdsvær og mye sol, og solen er med på å gi fine dagtemperaturer. Det kan altså bli årets varmeste dag så langt i år. Flere steder på Sørlandet og Sørøstlandet vil dagtemperaturen krype over 15 varmegrader. I starten av den kommende uken stiger også temperaturen på Vestlandet, og vi kan glede oss over fint vårvær også her.

 


 Over: Områdene med mørk oransje farge vil få temperaturer som kryper over 15 varmegrader i morgen.
 

Snøstorm i nord

Mens sørlendingene får en vårlig søndag, er situasjonen en ganske annen for folket i nord!

Høytrykket over De britiske øyer som gir en smak av vår til Sør-Norge tvinger lavtrykk å gå i en nordlig bane. De går fra Island via Jan Mayen over nordlige deler av Norskehavet og så inn i Barentshavet. Og lavtrykket som entrer Barentshavet søndag er av den kraftige sorten. Lørdag ettermiddag begynner vinden å øke på fra en sørvestlig retning etterhvert som stormsenteret nærmer seg.

Lørdag kveld vil man allerede merke storm styrke vind langs kysten av Troms.

Søndag vil vinden legge seg på en vest-nordvestlig retning, noe som merkes godt ikke bare ved kysten - men da også innover i landet og i fjellet. Det blir sterk kuling og liten storm for de fleste områdene, trolig full storm mest utsatte steder i fjellet. Her er vindkartet for søndag formiddag!



Til kvelden vil vinden begynne å avta i kystnære strøk av Nordland og Troms, mens det ventes nord-nordvestlig liten til full storm inn mot kysten av Finnmark. Det vil fortsatt blåse kraftig i fjellet.



Stormen vil naturlig nok ikke bare bringe med seg kraftig vind, men også store nedbørmengder. Det er ventet 30-50 mm over ett større område i løpet av 24 timer. Nordland og Troms vil få de størst mengdene med lokalt opp i 60 mm. Mest nedbør første del av dagen, men i Finnmark øker nedbøren på utover ettermiddagen.



Nedbøren er først ventet å komme i form av snø og sludd, men sør i Nordland ventes det en snøgrense på 500-700 meter. Etter hvert som vinden går over på nordvest utover dagen vil det også føre til at temperaturen synker og at nedbøren da stort sett vil komme i form av snø.

Ille nok med all denne vinden og nedbøren, men det er også faktorer som påvirker snøskredfaren. Denne kombinasjonen gir økt snøskredfare, men temperaturen vil også ha en innvirkning. Vi vil få en relativt mild og våt lørdag i forkant av søndagens uvær. Mens søndag som sagt byr på kaldere vær og nok ett døgn med mye nedbør.  Denne temperatursvingningen vil føre til mange ustabile lag i snøen som dermed videre gir stor snøskredfare. Følg med på snøskredvarslingen her!

Søndag blir altså en kontrastfylt dag i vårt langstrakte land!

Søkkvåt helg i Sørvest-Europa

Høytrykk bygger seg opp over De britiske øyer og sender en rygg med fint vær og mild luft mot Sør-Norge i helgen. Flott for oss her, men kjipt for de som har emigrert til Spania og Sør-Frankrike denne helgen. Kanskje noe dro sin kos får å få seg en fin, varm langhelg i Barcelona og Nice? Da er kommende helg  en dum helg å velge, hvis man ikke virkelig elsker øs-pøs regn da!

Lavtrykk pleier normalt sett å passer over eller like nord for De britiske øyer, så når ett høytrykk har forvillet seg til disse breddegrader - ja da må lavtrykkene ta en annen retning. Det betyr at noen går veldig mye lengre nord, mens noen av lavtrykkene fortrekker en sørlig bane og da innover Den iberiske halvøy - Spania og Portugal.

Dessverre har det seg sånn at lavtrykkene passere ikke i full fart og fortsetter østover i Middelhavet. Nei du, de slår seg til rette over Den iberiske halvøy og svirrer rundt her gjennom store deler av helgen.

Fredag morgen ser vi at lavtrykket ligger over Spania og at nedbøren har omkranset Den iberiske halvøy.

Vi ser at en front gir kraftig nedbør inn mot sørkysten av Frankrike og særlig i området ved Nice. Her er det snakk om hele 40-70 mm i løpet av 24 timer, fra torsdag kveld til fredag kveld.

Det som videre skjer er at på denne fronten dannes et nytt lavtrykk, dette skjer fredag kveld like sør-sørøst for Mallorca. dett lavtrykket vil gå nordvestover mot Pyreneene, hvor det vil ligge lørdag morgen og da ser det slik ut:

lavtrykket trekker med seg store porsjoner med fuktighet fra Middelhavet innover nordøstlige deler av Spania og til de sørlige delene av Frankrike. Her snakker vi mye nedbør iløpet av ett døgn, men også store mengder nedbør på relativt kort tid. I løpet av 24 timer ventes det 50-80 mm lokalt fra fredag morgen til lørdag morgen, og 40-60 mm av disse kan komme på bare 12 timer i løpet av natt til lørdag. Av storbyer vil Barcelona være særlig utsatt og for de som befinner seg her, kan man lørdag morgen våkne opp til oversvømte gater og flom. Jordskredfare er noe man også må være obs på. Og for de som befinner seg i fjellet i Pyreneene, må man i tillegg passe seg for snøskredfaren.

Utover lørdag ettermiddag og kveld trekker lavtrykket sakte vestover og ut i Biscayabukta, da avtar bygene gradvis og sen kveld vil områdene som fikk mest nedbør trolig få etterlengtet oppholdsvær.

Det er nok ikke over for denne gang for Den iberiske halvøy, men runde to vil heldigvis påvirke en annen del av halvøyen. En ny front med kraftige byger nærmer seg fra vest, den går innover Portugal tidlig søndag og fortsetter så østover i Spania. Portugal og vestlige deler av Spania vil i løpet av søndag få lokalt 30-60 mm nedbør. Bygene svekkes i det de passere sentrale deler av Spania, så de østlige delene vil mest sannsynlig slippe unna nedbøren i denne omgang.


 

For de som tar helgen sin i Barcelona, det er lys i enden av tunnelen - søndag ser ut til å bli en fantastisk dag her med sol fra skyfri himmel.

Snøutsikter frem til påske

Årets påske er sen og for de som er mest opptatt av sol, og mindre av hvitt underlag er sen påske vanligvis et gode. Ser en på statistikken så sier normalene at det skal bli tørrere og tørrere utover våren, og temperaturene stiger selvsagt som følge av stadig mer energi fra solen. Til senere påske jo bedre muligheter for sol og høye temperaturer. Ulempen er at lavereliggende fjellområder, og fjellområder som vanligvis har lite snø på slutten av vinteren kan ha lite eller ingen snø igjen til påske.

Så hva kan vi forvente av snøforhold denne påsken? Det er tre uker til vi er inne i påskeuken så usikkerheten er selvsagt veldig stor. Men som kartet under fra senorge.no viser er snømengdene betydelig under normalen for de fleste steder under 1200 m i Sør-Norge, og godt under normalen også de fleste steder i Nordland.


Snømengde i prosent av normal for 22. mars.

Temperaturvarslene for de kommende ukene frem til påske gir at temperaturer nær normalt til 1-3 grader over normalen er det mest sannsynlige i hele landet. Basert på prognosene er det derfor sannsynlig at det i det minste blir noe snøsmelting i lavereliggende fjellområder i Sør-Norge, og i lavlandet og til dels lavereliggende fjellområder også sør i Nord-Norge.


Forventet avvik fra normal temperatur i uken før påske øverst, og påskeuken nederst fra siste månedsvarsel.

Skal en prøve å dra noen konklusjoner så blir det at i områder under omkring 500m i Sør-Norge vil det være veldig usikkert om det er noe snø av betydning igjen til påske. I Troms og Finnmark vil det nok trolig i all hovedsak være snø, sett bort fra noe usikkerhet i kystnære strøk i lavlandet. I Nordland så er en mest sannsynlig sikret snø til påske viss en drar litt opp i høyden.

Smak av vår

Vi nærmer oss slutten på mars og våren setter inn. Noen ønsker å holde på vinteren litt til og ihvertfall frem til påsken, mens andre begynner å lengte etter våren - med midlere vær, lysere dager og med grønne spirer som titter frem.

Denne uken gir oss typisk vårvær, det vil si "alle" årstider på en uke. Onsdag og torsdag ventes det nordvestlig vind som er kjølig og gir oss sludd og snøbyger fra Rogaland til Troms = vinter! 

Se her hvordan lavtrykket i Barentshavet trekker kald luft fra nord innover landet vårt:

Men legg også merke til H-en over Sør-Norge, den vil mot slutten av uken få en stor betydning for været her i sør.

Fredag vil et lavtrykk fra Island bryte opp den kalde luften over landet. Vi får klassisk høstvær med lavtrykk ved Island og fronter som går innover Vestlandet og etter hvert Trøndelag og Nordland. Troms og Finnmark slipper lettere unna med fralandsvind og opphold, mens Sør- og Østlandet stort sett ligger i le.

Lørdag begynner det å skje ting i Sør-Norge. Dessverre for de som ønsker vår i Nord-Norge, så må man vente litt til - men gode nyheter for nordlendinger som fortsatt ønsker seg vinterlig vær. Lørdag blir det på ny nordvestlig vind med vinterlige byger her i nord etter som lavtrykket fra Island går inn i Barentshavet. Bygene ser ut til å strekker seg helt sør til Vestlandet. Men det er nå  man skal se opp for H-en. Et høytrykk bygger seg opp over De britiske øyer og strekker en rygg mot Sør-Norge. Bygene på Vestlandet vil avta utover lørdagen og det blir opphold - først i sør. Sør- og Østlandet ligger fortsatt i le og nyter det fine været. Temperaturen vil stige jevnt og trutt i løpet av helgen. Høytrykket over De britisk øyer bringer nemlig med seg milde luftmasser til Sør-Norge, se her:



Siden skydekke bli lettest på Sør- og Østlandet er det nok de som vil kunne nyte de høyeste temperaturene denne søndagen. Går alt etter planen vil man flere steder her i sørøst kunne se gradestokkker som viser rundt 15 grader. Våren er her! I første omgang kan vi ihvertfall kalle det en smak av vår.

Vestlendingen vil også kunne få en smak av vår. Noe mer skyer her vil legge en liten demper, men i Bergen håper vi på å se 10-tallet i løpet av søndag ettermiddag.

Den vårlige luften ser ut til å holde seg her i sør også starten på neste uke, kanskje vi ser de høyeste tallene på mandag?
 

 

Ukens værvinnere

Søndag kommer et lavtrykk inn i Norskehavet hvor det blir liggende å sirkulere store deler av uken før det forsvinner inn i Barentshavet når vi nærmer oss helgen. Samtidig vil flere mindre lavtrykk komme inn mot Sør-Norge. Dette betyr at det blir en uke med nedbør og kraftig vind i Sør-Norge. Som vanlig, når lavtrykkene kommer inn fra vest, er det Vestlendingene som må ta støyten, men nedbøren vil flytte seg østover slik at både Sør- og Østlendingene også må vente seg litt gråvær. Tirsdag er det ventet ustabile luftmasser i Sør-Norge som kan gi kraftige byger med både hagl og torden.

Disse lavtrykkene drar med seg mildere luftmasser nordover og vi får stigende temperaturer og snøgrenser i Sør-Norge. Fra mandag av vil nedbøren stort sett falle som regn, man må opp i høyfjellet for å finne nedbør som snø. Fra onsdag vil lavtrykket nord i Norskehavet dra ned litt kjøligere luftmasser fra Arktis og temperaturene vil synke litt igjen, med unntak av områdene Østafjells.

Over: Temperaturutsiktene søndag til tirsdag

Plasseringen av lavtrykkene gjør at Troms og Finnmark slipper unna det meste av nedbøren og får flere dager med omkring halvskyet til dels pent vær. Fra torsdag spriker prognosene en del, men lavtrykkene i Norskehavet vil etter hvert trekke videre nordover og det er muligheter for at en høytrykksrygg bygger seg opp over Sør-Norge. Værvinnerne vil da befinne seg i den sørligste landsdelen når vil kommer inn mot neste helg igjen.

Over: Nedbør mandag til torsdag. Blå felt indikerer hvor det vil falle nedbør som snø, grønt betyr regn.



 

Stengte fjelloverganger

Det er mye vind og snø i fjellet i øyeblikket, noe som medfører stengte fjelloverganger i store deler av Sør-Norge. Siste oppdatering er

  • Filefjell - Det er dårlig sikt og kolonnekjøring kan innføres på kort varsel.
  • Haukelifjell - Stengt på grunn av uvær.
  • Hardangervidda - Stengt på grunn av uvær.
  • Hovden-Haukeli - Kolonnekjøring på grunn av uvær.
  • Vikafjellet - Stengt på grunn av uvær.
  • Strynefjellet - Stengt på grunn av uvær.
  • Hemsedalsfjellet - Kolonnekjøring på grunn av uvær.
  • Hol-Aurland - Kolonnekjøring på grunn av uvær.
  • Tyin-Årdal - Stengt på grunn av uvær.

Tar man en kikk på bildene under skjønner man at det ikke akkurat er godt kjørevær i fjellet i øyeblikket.

Over: R7 Hardangervidda (Dyranut).
Over: E134 Haukeli tunnel.

På Hardangervidda og Haukelifjell er det i øyeblikket liten til stiv kuling (11-17 m/s), men vinden varierer veldig og i kastene kan det komme opp i 20-25 m/s. Med snø i luften betyr dette at sikten reduseres veldig fort, i tillegg til at veibanen snør igjen. 

Utover ettermiddagen og kvelden vil vinden gradvis avta, men nedbøren vil nok henge igjen - særlig i nordlige områder. Bildene under viser vind og nedbør nå i ettermiddag og seinere i kveld. Det er gult og oransje over store deler, noe som betyr vindstyrke opp i stiv til sterk kuling (14-20 m/s). De røde feltene indikerer vindstyrke opp i liten storm (20-24 m/s). Kl 21 i kveld viser modellen at vinden skal roe seg og at det vil blåse ikke særlig mer enn frisk bris (10 m/s) og det er på de mest utsatte stedene. Forøvrig vil det være stort sett bris.

Over: Vind og nedbør kl 14.
Over: Vind og nedbør kl 21.

Lørdag vil en høytrykksrygg komme inn over Sør-Norge med stort sett oppholdsvær og rolige vindforhold, men søndag ventes nye lavtrykk inn fra sørvest med økende vind og nedbør som igjen kan gi vanskelige kjøreforhold. Skal man ut å kjøre på søndag, bør man få i seg frokosten og komme seg i bilen.

 

Ny storm på vei torsdag, så kommer vinteren tilbake

Et nytt kraftig lavtrykk vil nærme seg landet vårt torsdag med mye vind og nedbør, før det trekker inn over Skandinavia fredag og lørdag med overgang til snøbyger vest i landet.

Lavtrykket ligger onsdag sørvest av Island, og vil tirsdag komme inn i Norskehavet. Dermed ventes det økende sørvestlig kuling langs kysten av Vestlandet, i Trøndelag og i fjellet torsdag. Fra Stad og nordover, samt i fjellet fra Hardangervidda og nordover blir det økning til sterk kuling og liten storm torsdag kveld.

I tillegg blir det regn som går over til regnbyger i disse områdene, og nedbøren trekker også nordover i Nordland med sørøstlig kuling også her. Nedbøren kommer som snø i fjellet. På Vestlandet er det økende tordenfare fra torsdag kveld og natt til fredag med lokalt mye nedbør. Områdene østafjells blir derimot liggende i lé og får lite eller ingen nedbør.

Finnmark og Troms får snøbyger og vestlig kuling som avtar i løpet av torsdag, få eller ingen byger i øst.

Bildet under viser vinden torsdag kveld, der den mørkeste røde fargen og lilla er sterk kuling til liten storm i ytre strøk av Trøndelag, Møre og Romsdal, samt i fjellet i Sør-Norge. Lavtrykket ser vi ligger vest for oss i Norskehavet.


 

Lavtrykket trekker inn over Skandinavia fredag og lørdag med overgang til nordvestlig kuling, synkende temperaturer og snøbgyer vest i landet fra Nord-Norge og sørover til Vestlandet. Lørdag derimot forbigående opphold, mye sol og roligere vindforhold, særlig sør i landet, før et nytt lavtrykk med nedbør og vind kommer inn mot Sør-Norge søndag.

Bildet under viser situasjonen fredag, med snøbyger vest i landet.



 

 

 

Hold ut - det blir bedre vær til helgen!

Mens Sør- og Østlendingene kan glede seg over oppholdsvær, lange perioder med sol og opp mot 8-10 grader i lavlandet denne uken får de fleste andre stedene i landet en eller flere kombinasjoner av regn, sludd og snø. Spesielt Vestlandet og Nordland må tåle å bruke regnjakken flittig frem mot helgen. Mest nedbør blir det i dag, tirsdag, men bygene fortsetter å strømme på frem mot helgen. Lørdag derimot blir det endelig opphold og sol på våte vestlendinger også. Fra Trøndelag og nordover må en nok vente til søndag før solen dominerer, men etter håp om påfyll av snø i disse områdene fredag og lørdag kan det bli en flott vinterdag på søndag.


Kart som viser hvor det kommer mest nedbør frem mot helgen, vått i vest og nord, tørt østafjells.


Tørt over det meste av Sør-Norge lørdag.


Litt nedbør igjen på Vestlandet på søndag, mens det ser ut til å holde seg så godt som tørt nord for Stad.


 

Våt og vindfull tirsdag i store deler av landet.

Været kommende uke blir styrt av flere og kraftige lavtrykk som trekker inn mot Norskehavet og etterhvert Barentshavet med nedbør til store deler av landet. Mandag er det ventet mest nedbør på Vestlandet med 25-40 mm, som snø over 400-700 meter. Tirsdag opp mot 50-70 mm nedbør både i Nordland og på Vestlandet.  I tillegg til mye nedbør blir det og mye vind. Økende opp i vest-sørvestlig stiv kuling utsatte steder på Vestlandet og  opp i sørvestlig sterk kuling  fra Stad til og med Lofoten. Langs kysten i Møre og Romsdal og Trøndelag kan hende liten storm tirsdag ettermiddag og kveld. Tirsdag vil snøgrensene ligge på 300-600 meter i Nordland og 500-800 meter på Vestlandet. Resten av uken fortsetter med perioder med nedbør og kuling hele veien fra Finnmark til Vest-Agder. Østlandet stort sett ligger i le av fjellene og kan vente seg  mye sol kommende uke.


Mye nedbør over store området tirsdag, opp mot 50-70 mm lokalt både i Nordland og på Vestlandet. Tørt på Sør- og Østlandet.


Sterkest vind tirsdag ettermiddag og kveld langs kysten i Møre og Romsdal og Trøndelag.

Uvær i Spania

 

Over: Forventet nedbørsmengde over østkysten av Spania mandag. Det røde området viser områdene som kan vente seg over 40 mm nedbør i løpet av døgnet, mens det gule området viser områder som får mer enn 75 mm.
 

Mandag ventes det å bli skikkelig ruskevær i Spania da et lite og relativt hissig lavtrykk utvikler seg på en kaldfront like utenfor sørøstkysten av Spania. Lavtrykket vil gi kraftig vind og mye nedbør over hele østkysten av Spania og temperaturene som har vært opp i behagelige 25-30 grader flere steder de siste dagene vil falle betydelig og det ventes nå rundt en 14-18 grader mange steder. Vinden vil komme opp i nordøstlig liten til stiv kuling langs østkysten nord for Santa Pola i løpet av formiddagen, kortvarig kan den nok også komme opp i sterk kuling mellom Benidorm og Valencia mandag morgen. Fra om ettermiddagen svekkes lavtrykket noe i områdene sør for Valencia, men det vil fortsatt blåse kuling nord for dette.

I tillegg til den kraftige vinden så fører lavtrykket med seg kraftige regnbyger og mye nedbør til landsdelen og siste prognose viser at det kan komme opp i hele 60-100 mm nedbør noen steder. Det vil også være mulighet for en og annen tordenbyge. I tillegg til mye nedbør advarer det spanske meteorologiske instituttet mot høye bølger inn mot kysten. Bølgene kan komme opp i en 3-4 meter inn mot nordlige deler av østkysten til Spania i løpet av mandag.


 

Kollentåke i morgen?


Etter en strålende lørdag med 5 mil i Holmenkollen virker det utenkelig at den tradisjonelle Kollentåka skal dukke opp i morgen. Men dessverre så ligger nok forholdene til rette for tåkedannelse under hopprennet også i år. Et svakt sørlig vindfelt vil fra lørdag kveld føre fuktige og relativt milde luftmasser inn mot hovedstaden. Når disse kommer inn over den kaldere bakken og i tillegg blir løftet opp mot Holmenkollåsen blir det ofte dannet tåke. Størst er tåkefaren gjennom natten og søndag morgen, da det også vil komme litt nedbør Østafjells. Er vi heldige så kan det være at skydekket letter litt til hopprennet starter slik at både  publikum og tvseerne får god sikt til hopperne, men per nå så er det dessverre litt usikkert om dette vil skje. 
 

Søkkvåt helg i Tyrkia

En del nordmenn flykter ofte fra det norske været på denne tiden av året. Godt å komme seg vekk fra grått, vått og vindfullt vær, sammen med dager som fortsatt er litt mørke. Noen tar gjerne en tur til Tyrkia i håp om sol og varme, først kommende helg er dessverre dårlig nytt sånn værmessig for dette landet.

Lavtrykk har retning mot Kreta og sender sørlig kuling inn mot sørkysten av Tyrkia. Lavtrykket har med seg ustabil luft, det betyr bygevær og da også med torden. det er ventet kraftige byger som på kort tid kan slippe fra seg en god del millimeter med regn, i løpet av 6 timer kan byger gjerne gi 15-25 mm.

Nedbøren starter allerede i dag torsdag og ettersom lavtrykk flytter seg veldig sakte østover, vil det prege været over flere dager. Mandag trekker lavtrykket innover land, går via Øst-Tyrkia og fortsetter østover. Først da vil bygene avta i både styrke og antall gradvis i løpet av mandag og tirsdag.

Hvor mye nedbør blir det i løpet av helgen?

Slik fordeler nedbøren seg i perioden fra fredag morgen til mandag morgen, med andre ord en søkkvåt helg sør i Tyrkia! Men også på Kreta og sørøst på fastlands delen av Hellas. På det meste ved sørkysten av Tyrkia kan man lokalt få 120-160 mm. Forøvrig stort sett 60-100 mm, som også er ganske mye for å være denne delen av Europa.

Vinden er en ekstra ingrediens til disse store nedbørmengdene. Her er lavtrykket forventet å ligge lørdag kveld, rett over øyen Kreta.

På vestsiden og det man da kaller baksiden av lavtrykket ventes nordlig kuling. For øyene i Egeerhavet kan man utsatt steder få nordøstlig kuling, mens det økende sør-sørøstlig kuling inn mot sørkysten av Tyrkia. Denne vinden rett inn mot land og terreng vil hjelpe å forsterke nedbørmengdene, derfor er det disse områdene som vil få mest nedbør.

Med andre ord: En grå, våt og vindfull helg i det ellers så tørre og solrike Tyrkia.


 

Skydekket - vinn eller forsvinn

På den mørke tiden av året har skydekke en veldig stor betydning for hvilken temperatur vi får. Størst utslag kan det gi på temperaturen om natten.

Skydekket vil en sommers dag gi lavere temperatur enn om det var skyfritt og solen fikk varme oss så mye som den ønsket. På vinteren er det anderledes. Solen er både svak, men også lite over horisonten om vinteren. Dermed har solen lite mulighet til å varme opp landet vårt på dagtid. Om natten stråler planeten vår ut stråling, men får ingenting inn. Og det er her skydekket kommer inn.

Et skydekke vil om vinteren få en isolerende effekt, som en dyne som ligger over landet. Hvis det er skyfritt en vinternatt, så vil all strålingen fra landet forsvinne ut i atmosfæren og temperaturen ved bakken synker - noen ganger betraktelig. Har vi derimot ett skydekke over hodene våre, så vil nettopp disse skyene hindre at all strålingen forsvinner. Noe av strålingen vil reflekteres tilbake mot oss og hindrer dermed de laveste temperaturene.

Får å få de aller laveste temperaturene er luftmassene helt avgjørende. Har vi mild luft fra Atlanterhavet, vil nettene ikke bli så kalde. Hvis vi derimot har kald nordavind eller østavind på vinterstid, så vil dette fort gi i utgangspunktet lave temperaturer som fort blir enda lavere enn natt med skyfri himmel.

Natt til onsdag 8. mars var det lite skyer på himmelen, bare se satellittbilde fra gårsdagens blogginnlegg!

Da våknet man opp til skikkelig lave natte temperaturer, der typiske områder er indre Østlandet, indre strøk av Sør-Trøndelag og på Finnmarksvidda. Laveste temperatur målt i natt var Filefjell med 30.9 minusgrader! Rekorden for mars er fortsatt ett stykke unna: Karasjok målte i mars i 1888 hele 45.1 minusgrader!

Den neste natten vil for Sør-Norge sin del bli vesentlig mindre kald. Skyer har i løpet av onsdag kommet innover området fra vest og de vil dermed isolere oss natt til torsdag. Her er satellittbilde av landet vårt onsdag formiddag:

Varsling av skydekke og temperatur om vinteren kan dermed være vinn eller forsvinn for en meteorolog. Skulle ett uventet skydekke eller tåke dukke opp en kald vinters natt, kan det fort bety at man kan bomme på temperaturen så det synger etter. Alt tyder på klarvær og kaldt vintervær, man antar da feks 30 minusgrader på Finnmarksvidda. Men der dukket det opp et skydekke fra sør og da ble det "kun" 10 minusgrader og en bom på hele 20 grader!

Med andre ord... skydekke om vinteren er veldig viktig for temperaturvarsling!

Nydelige Norge fra verdensrommet

I dag sendte satelittene oss fantastiske bilder av landet vårt sett fra verdensrommet. Så og si hele Norge ligger badet i sol fra skyfri himmel! Det er ikke mange dagene i løpet av et år at dette skjer. Som regel er det fint i sør og skyet i nord, eller motsatt, men i dag altså satt innertieren!  Så det er bare å nyte det mens det varer!

 



(Copyright: NERC Satellite Receiving Station, University of Dundee)

Uken starter med strålende sol, så blir det ruskete

Et høytrykk ligger over Skandinavia søndag og mandag, men tirsdag flytter det seg østover mot Russland og lavtrykk vil nærme seg både fra sørøst og sørvest.

Søndag blåser det kraftig flere steder i fjellet i Sør-Norge med sørøstlig og østlig kuling og opp til storm, mens noen steder ligger mer i lé og har roligere vindforhold. Det er kolonnekjøring over flere av fjellovergangene, og noen overganger i sør er stengde. Det snør også i øst og sørøst. I Aust-Agder har det kommet 20-30 cm snø fra lørdag kveld til søndag morgen. Vinden og nedbøren fortsetter utover søndag, men nedbøren avtar gradvis i intensitet.

Uken starter med mye pent vær både nord og sør i landet. Unntaket er Vest-Finnmark som får skyet vær og mulighet for litt snø mandag. I Sør-Norge vil det også være en del skyer første del av mandag, og det vil blåse kraftig med østlig og sørøstlig kuling utsatte steder. Det klarner etterhvert opp og vinden avtar til kvelden.

Tirsdag vil hele landet få mye fint vær, men et lavtrykk over Baltikum vil trekker nordover mot Østersjøen, og et annet lavtrykk kommer inn sør av Island. Bildet under viser situasjonen tirsdag ettermiddag.

Dermed vil det skyet til både sør og nord i landet onsdag og torsdag, og det kommer inn nedbør og kraftig vind over Sør-Norge.

Tirsdag kveld og onsdag økende sørøstlig kuling på Vestlandet med sludd og snø fra onsdag morgen som brer seg østover på Sørlandet om formiddagen og til sørlige deler av Østlandet om kvelden. Snøgrensen stiger til 300-500 m i ytre strøk i vest. Torsdag overgang til regn- og haglbyger med en liten mulighet for torden, som brer seg nordover til Trøndelag. Da også med litt sludd og snø nordover i Nordland.

Nedbøren som trekker inn over Sør-Norge onsdag ser du på bilder under.



 

Strålende lørdag, men snøstormen nærmer seg

Skyene trekker lenger og lenger nordover i Sør-Norge, og nedbøren har allerede kommet inn over Sørlandet. Vinden skal øke på utover ettermiddagen og kvelden.

Selv om det har vært en del skyer østafjells, også med litt spredt snø lørdag, så har det vært en strålende start på helgen flere steder i Sør-Norge, særlig vest for fjellene.

Det er derimot kraftig vind og nedbør på vei. Et lavtrykk ligger midt på dagen over Iskesjøen, og dette lavtrykket trekker nordover og sender vind og nedbør inn over Sør-Norge.

Nedbøren har allerede kommet så smått inn over Sørlandet, det regner og sludder feks i Kristiansand, og nedbøren skal øke på utover ettermiddagen og kvelden. Det er da ventet overgang til snø over store deler av området østafjells, mens på Vestlandet er det Rogaland som får nedbør. Vinden skal øke til østlig kuling sør i fjellet og langs kysten, og fra i kveld nordover i fjellet og sør på Vestlandet. Det fortsetter med vind og nedbør natt til søndag og søndag, da økning til liten og full storm i fjellet og utsatte steder sør i Rogaland og på Sørlandet. Det vil nok også komme 20-40 cm med snø på Sørlandet, mest i ytre strøk av Agder.

Vind søndag formiddag, der lilla viser storm:



 

 

Reis hjem lørdag - snøstorm på vei

Vinterferien går for mange nå inn i sin siste helg. Tenk så deilig å kunne avslutte med en flott dag i skisporet for de som er i fjellet!

Meteorologens tips er derimot å dra hjem lørdag, avslutt ferien med en dag eller to hjemme.

Tidlig lørdag ligger ett høytrykk nord i Norskehavet, mens lavtrykk ligger over De britiske øyer. Høytrykket vil gradvis trekke innover Nordland i løpet av søndag og forsterker dermed vindfeltet over Sør-Norge, samtidig som en front fra sør har tenkt seg innover nettopp Sør-Norge. Denne kombinasjonen fører til kraftig østlig vind.

Det hele starter lørdag: Rolige vindforhold først på dagen, men etter hvert økende østlig vind. Først ved kysten av Agder og sør i Rogaland, men etter hvert også nordover i Langfjellet.Fjellområdene i Møre og Romsdal og Trøndelag vil også merke vinden godt. Lørdag kveld østlig sterk kuling generelt for fjellet, men også ved kysten fra Obrestad til Oksøy. Videre østover langs kysten liten til stiv kuling. Langs kysten videre nordover på Vestlandet frisk bris til liten kuling, men i utsatt fjord og dalstrøk ventes kuling og vær obs på kraftige vindkast.

Vinden lørdag kveld:



Søndag setter værgudene inn støtet. Vinden vil fortsette å øke på natt til søndag og per nå ventes sterkest vind søndag formiddag. Da visere prognosene full storm sør i Langfjella og igjen ved kysten fra Obrestad til Oksøy. Videre nordover i fjellet ventes sterk kuling eller liten storm. Bare se kartet for søndag formiddag der lilla er storm styrke vind:



Det er viktig å merke seg at selv om vinden vil blåse kraftig i fjellet og ved kysten lengst sør, så vil man også merke vinden godt i innlandet på Vestlandet. En østlig storm over fjellet fører til kraftige vindkast i utsatte kyst-, dal- og fjordstrøk generelt for hele Vestlandet. Det kan lokalt være snakk om vindkast på 15-25 m/s!

Østlig kraftig vind sammen med en frontsone vil også føre til en god del nedbør - ikke for Vestlandet denne gangen, men for Agder og Telemark. Lørdag får vi først litt spredt nedbør i Agder og Telemark, men til kvelden tar nedbøren seg opp og den vil ikke gi seg før mandag. Nedbøren vil stort sett komme som snø eller sludd, men i ytre strøk av Agder som regn i lavlandet i ytre strøk. Områdene som vil få mest nedbør er ytre og midtre strøk av Aust-Agder, men også Telemark og øst i Vest-Agder. I løpet av to døgn - lørdag formiddag til mandag formiddag, ventes det lokalt 40-80 mm. Og her må man merke seg at mye av dette vil komme som snø og bare det kan lage vanskelig forhold for de som ikke nødvendigvis befinner seg i fjellet. Sjekk her hvordan nedbøren fordeler seg over Sør-Norge:



Og nå skal du få se hvorfor du bør dra hjem litt tidlig på lørdagen, her kommer vind og nedbør kort for lørdag formiddag:



Dette er "stille før stormen"!

Spis frokost lørdag morgen, pakk i bilen og vend nesen hjemover! Jo lengre sør du er i fjellet, jo tidligere bør du komme deg avgårde!

 

Høytrykk og pent vær, men snøstorm i sør

Et høytrykk er i ferd med å nærme seg landet fra nordvest, men sør for oss kommer det inn et kraftig lavtrykk. Denne kombinasjonen gir kraftig østlig og sørøstlig vind sør i landet, storm utsatte steder.

Lørdag

Lørdag ligger høytrykket i Norskehavet, og lavtrykk nær Irland, noe som betyr mye fint vær til store deler av landet. Unntaket er i kyst- og fjorstrøkene av Finnmark og N-Troms, som får noen snøbyger. Samtidig ventes det også økende østlig kuling utsatte steder sør for Stad og Dovre, samt i Trøndelag.

Søndag og mandag i Nord- og Midt-Norge

Finværet fortsetter i Nord-Norge og Midt-Norge søndag og mandag, fremdeles med unntaket av kyst- og fjordstrøkene av Finnmark og Troms som får noen snøbyger, og økende kuling utsatte steder i Trøndelag og på Helgeland.

Søndag og mandag sør for Stad og Dovre

I Sør-Norge sør for Stad og Dovre ser det derimot skikkelig ruskete ut. Søndag og mandag er høytrykket komt inn over Skandinavia, og lavtrykksaktivitet opprettholdes nær De britiske øyer og nord på kontinentet. Dette gir videre økende kuling og opp til storm utsatte steder både sør og sørvest i Langfjella, samt i ytre strøk av Agder og sør i Rogaland natt til søndag og søndag. Ellers perioder med kuling utsatte steder.

Det kommer i tillegg inn snø i Rogaland som brer seg nrodover mot Hardanger, regn i ytre strøk. Snøværet brer seg østover mot Agder og Telemark, og områdene sør i Østfold og Vestfold kan det også få litt snø. Mest nedbør i Agder, opp mot 20-40 cm snø i ytre strøk og noen mil inn fra kysten fra sent lørdag til sent søndag. Kombinasjonen av snø og kraftig vind vil nok gi vanskelige forhold flere steder.

Bildet under viser situasjonen søndag kveld, der lavtrykket ligger sørvest for oss og høytrykket over Skandinavia. Nedbøren er akkumulert fra i dag til søndag kveld, med de største nedbørmengdene inn mot sørlige og sørvestlige deler av landet.



Under er vindprognose for lørdag kveld, stiv og sterk kuling utsatte steder av Agder, Rogaland og sør i fjellet, og vinden skal øke ytterligere natt til søndag.