hits

februar 2018

Snøværet fortsetter, men noen får strålende sol de neste dagene

Et nedbørområde blir liggende over Nordland og Trøndelag de neste dagene, noe som gir perioder med snø og kuling i disse områdene.

Torsdag til lørdag vil en frontsone med snø ligge over deler av Nordland og Trøndelag, før nedbøren søndag til mandag trekker sørover i Sør-Norge. Høytrykk forsterker seg samtidig over nordlige deler av Skandinavia.

Dermed ventes det perioder med snø i Nordland fra omtrent Lofoten/Bodø og sørover fra tordag til lørdag, samt over nordlige deler av Trøndelag. Fredag kan det komme 20-30 cm i Ytre Namdalen, og lørdag 15-20 cm på Helgeland. Søndag flytter snøværet seg sørover i Trøndelag og til Nordmøre og Romsdalen med lokalt 15-25 cm, og det blir opphold i Nordland. Samtidig vil det blåse sørøstlig opp i kuling.

Områdene som får nedbør frem til søndag er vist i blått under.

Lenger sørover i Sør-Norge blir det noen dager med oppholdsvær og skiftende skydekke, men østafjells spredt snø, særlig på indre strøk av Østlandet. Mandag spredt snø også på Vestlandet.

Høytrykk forsterker seg samtidig nord i Skandinavia, noe som gir mye fint vær lengst nord i landet, men kyst- og fjordstrøkene av Finnmark får i perioder mer skyet vær og noen snøbyger. Det vil derimot blåse kraftig utsatte steder med sørøstlig opp i stiv kuling fra Nordland til Vest-Finnmark.

Polart lavtrykk med kraftige snøbyger i nord

Et polart lavtrykk nærmer seg kysten i nord med snø- og haglbyger, samt vind opp i kuling.

Onsdag morgen ligger et polart lavtrykk nord av Kolahalvøya, og det neste døgnet skal lavtrykket flytte seg sakte sørvestover. Onsdag kveld til torsdag morgen trekker det inn over land, trolig vest av Murmansk og øst av Kirkenes.

Lavtrykket vil fra onsdag kveld til torsdag formiddag kunne gi noen kraftige snø- og haglbyger, samt nordvestlig og nordøstlig vind opp lokalt opp i stiv kuling i kyst- og fjordstrøkene av Finnmark, men roligere vind over Varangerhalvøya. Utover ettermiddagen torsdag er det kun helt i ytre strøk av Finnmark at det fremdeles ventes noen snøbyger, og vinden avtar. Ellers i Nord-Norge blir det opphold og perioder med pent vær.

Bildet under viser hvor lavtrykket og nedbøren er onsdag morgen.

En gammel front gir også litt snø og snøbyger i Midt-Norge onsdag og torsdag, ellers opphold og perioder med sol også i sørlige deler av landet.

Surt og kaldt i nord, snøvær på vei i sør

Temperaturene synker i Finnmark det neste døgnet, og kraftig vind gjør det skikkelig surt. I sør er det snøvær på vei.

Tirsdag formiddag er det plussgrader i ytre strøk av Finnmark, men temperaturene skal synke gradvis i dag og natt til onsdag. Onsdag morgen vil det dermed være 5-10 minusgrader flere steder i ytre strøk og 15-25 minusgrader i indre strøk. Samtidig skal vinden øke på. Fra tirsdag kveld økende sørøstlig og sørlig stiv og sterk kuling, og den kraftige vinden holder stand utover onsdag. Dermed vil det bli skikkelig surt og kaldt, da den effektive temperaturen synker ytterligere 10 grader.

Samtidig holder det seg relativt kaldt sør i landet. Det ventes spredt snø vest i landet fra tirsdag kveld og utover onsdag, men ikke de store mengdene. Natt til torsdag kommer det et nytt nedbørområde inn fra vest med kraftigere snøfall over Vestlandet, men nedbøren går over til regn i ytre strøk.

 

Høytrykket trekker østover, og stormsenter kan utvikle seg i vest

Høytrykket svekkes over Skandinavia de neste dagene, og lavtrykk sender inn litt spredt snø vest i landet. Fredag kan et stormsenter utvikle seg i havet vest for oss.

Tirsdag til torsdag vil høytrykket svekkes over Skandinavia, samtidig som det forsterker seg over Russland. Lavtrykk vil komme inn nord av Island og inn over Spitsbergen, med fronter som av og til trekker inn over vestlige deler av landet. Dermed blir det litt spredt snø av og til fra Vestlandet og nordover til Vest-Finnmark, mens områdene østafjells og grensetrakene nordover får oppholdsvær og fremdeles lave temperaturer.

Fredag kan et stormsenter utvikle seg i Nordsjøen og flytte seg nordover i Norskehavet. Dersom dette skjer vil mildere luft komme inn over hele Sør-Norge med økende sørøstlig kuling og opp i storm utsatte steder i Sør-Norge. Det blir da i tilfelle overgang til snø over hele Sør-Norge sør for Stad og Dovre, tildels regn i ytre strøk av Vestlandet. Fra omtrent Stad og nordover blir det også økende vind opp i kuling utsatte steder, men ellers oppholdsvær.

Bildet under viser lavtrykket fredag.

 

Kaldt vintervær i Sør-Norge til midten av neste uke

Det har vært en strålende helg med mye sol og rikelig tilgang på puddersnø i det meste av landet.

I neste uke blir været noe dårligere i de vestlige og nordlige deler av landet, men i store deler av Sør-Norge blir det fortsatt en god del sol og lave temperaturer. Dette skyldes at høytrykket holder stand over de sørlige, og særlige sørøstlige deler av landet første del av uken. Vestlige og nordlige deler av landet vil ligge i ytterkanten av høytrykket og få mer vind og noe mer skyer. Forøvrig kan det trolig bli noe mer skyer også på Østlandet på tirsdag.

Høytrykket holder fortsatt stand på tirsdag.

Fra torsdag vil det mest sannsynlig gå mot dårligere vær i hele Sør-Norge da fronter ventes inn mot landsdelen fra vest, og høytrykket har svekket seg.