hits

Kjøligere værtype i vente

Det går mot november, og det er derfor helt normalt at temperaturene er synkende. Flere steder i landet har allerede fått oppleve litt vinterkulde og snø, og mer av dette skal det bli fremover.

Mot slutten av denne helgen og inn i tidlig neste uke blir det kjøligere over store deler av landet, og grunnen er hovedsakelig lavtrykksaktivitet i øst og høytrykksaktivitet i vest. Rundt lavtrykk blåser vinden i retning mot klokken, og rundt høytrykk blåser vinden med klokken. Dette gjør at landet vårt stort sett får omkring nord-nordvestavind (se illustrasjonen under).

Strømmen som kommer mot oss er en del av et system som kalles jetstrømmen, og den gjør at kalde luftmasser fra de arktiske områder blir sendt i vår retning. Temperaturene vil derfor synke her hos oss, og kaldest ser det ut til å bli mandag. Makstemperaturen i Bergen er for eksempel ventet å ligge på 4.9 grader, og makstemperaturen i Oslo på rundt 4.4 grader. Dette er 4-6 grader kjøligere enn normalen for disse to byene i slutten av oktober, så nå er det virkelig på tide å finne frem skjerf og votter.

På grunn av at lavtrykksaktivitet i øst og høytrykksaktivitet i vest, vil vinden forsterkes mellom systeme, da de strømmer i samme retning. Kraftig vind er derfor ventet ved kysten av Vestlandet og nordover til Nordland, med kuling, periodevis sterk kuling og periodevis  liten storm ved Sørlandskysten og i fjellet.

Med pålandsvind på kysten er det ventet bygeaktivitet lørdag og søndag, og med kjøligere temperaturer vil det derfor bli snøbyger flere steder. Disse figurene viser i hvilke områder nedbøren er ventet å falle som snø i løpet av dagen i dag, i morgen og søndagen:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar