Tropiske stormer på vei mot Norge?

kommentarer En kommentar

I ettermiddag ligger det to tropiske stormer i Atlanterhavet. «Maria» er blitt nedgradert til en tropisk storm og ligger like utenfor østkysten av USA. «Lee» er en tropisk orkan av kategori 2, men ligger ute i Atlanteren og langt fra bebodde øysamfunn.

Begge disse stormene flytter seg sakte nordøstover i Atlanterhavet og nærmer seg «vestavindsbeltet». Vestavindsbeltet er en jetstrøm i høyere luftlag (5-15 km høyde), og blåser vanligvis fra vest mot øst. Når disse tropiske stormene svekkes nordover og kommer inn i vestavindsbeltet vil restene av disse stormene vanligvis følge vindretningen i jetstrømmen.

På de vedlagte kartene, som gjelder for trykkflaten 500 hPa (som tilsvarer høyder på 5-6 km), kan vi se at disse stormene kommer inn i de sterke vest til sørvestlige vindene fra lørdag av. Dersom disse stormene følger høydekotene (tilsvarende vindretningen), vil restene av stormene komme inn mot Nord-Frankrike og muligens Den engelske kanal på mandag og fortsette videre inn over Mellom-Europa og kanskje ende opp over Hellas på onsdag i neste uke. De siste prognoser tyder på at disse to stormene vil svekkes når de går østover i Atlanteren og neppe gi mer vind enn kuling når de når Europa, men ettersom de drar med seg varm og fuktig luft vil der være et potensiale for mye nedbør.

For øyeblikket er det altså svært små sjanser for at disse tropiske stormene vil berøre Norge, men vi vil nok få føling med de normale lavtrykkene fra vest som fra helgen og inn i neste uke vil gi mer normalt høstvær med en del regn til Sør-Norge.  

Ã?n kommentar

Martin A. Engeset

27.09.2017 kl.17:21

Kva skal De ha betalt for å skaffa skikkeleg sumarvarme neste sumar?

Skriv en ny kommentar

hits