3 orkaner

kommentarer 3 kommentarer

3 orkaner samtidig i Nord-Atlanteren

Bildet viser en situasjon som tilhører sjeldenhetene:


Satellittbilde fra 8. september (bildene tatt om kvelden, norsk tid). 3 orkaner, Irma, Jose og Katia. Kilde: NASA Worldview

Irma

Irma er den desidert største og kraftigste av disse 3 orkanene, og også en orkan som har sørget for omtrent total ødeleggelse av noen av de nordøstlige øyene i øygruppen Karibia. Orkanen ligger idag, lørdag, over nordlige del av Cuba, og den kommer inn over vestlige deler av Florida Keys tidlig søndag morgen norsk tid. Men allerede nå merker man vinden her, og det første regnbåndet rundt orkanen har allerede kommet inn over sørlige Florida:

Nedbørfordeling klokken 12:35 lørdag 9. september norsk tid.
På dette bildet ser vi også øyet til orkanen som et sirkelformet område uten nedbør over øygruppen nord for Cuba. Orkanen er ventet å mest sannsynlig opprettholde styrken sin inntil den når Florida, men dette er usikkert av flere grunner. Cubas landmasser kan forårsake forstyrrelser i luftstrømmen rundt orkanen som gjør at den svekkes noe, samt at der er varslet noe høyere vindskjær (skiftende vind med høyøden) i området Irma beveger seg inn i, noe som generelt vil ha den samme effekten totalt sett. På den andre siden er havet (som er drivstoffet til tropiske orkaner) mellom Cuba og Florida meget varmt og det gir grobunn for en videre utvikling. Banen til orkanen har tatt en litt mer vestlig bane over Florida enn vi har sett tidligere (vestkysten istedet for østsiden). Men alt dette er igrunn mindre viktig når vi snakker om konsekvensene, for Irma er så svær og kraftig at orkanen uansett vil ha lagt bak seg et stort område av heftig ødeleggelse fra østlige Karibien, og vest-nordvestover til Florida når vi kan gjøre opp status tidlig neste uke. Den vil også stue opp enorme mengder vann mot kysten av Florida så muligheten for store oversvømmelser er absolutt til stede, i tillegg til alt vannet som kommer ovenfra.

Jose

Jose er også en kraftig orkan, men er vesentlig mindre i utstrekning enn Irma. Det verste med Jose er at den har en bane som akkurat nå på lørdag er meget nær der Irma har passert tidligere. Antigua og Barbuda som ble særdeles ødelagt av Irma får en ny omgang med både vind og mye nedbør, selv om Jose trolig tar en bane litt mer nordlig. Forhåpentligvis unngår disse øyene det verste denne gangen. Jose vil til slutt svinge mer nord, og trolig ligge nokså i ro en stund et godt stykke øst for Bahamas. Men Jose kan fortsatt være en kraftig orkan i mange dager fremover, og enkelte modeller viser faktisk denne i beste velgående helt frem til 18. september.

Katia

Katia er i ferd med å svekkes over Mexico, men gir enorme nedbørmengder nå og en høy risiko for oversvømmelser og jordskred er til stede i regionene nordlige Veracruz, østlige Hidalgo og Puebla. Restene av Katia vil iløpet av dagen idag og tidlig i morgen søndag dø ut.

3 kommentarer

Judas Iscaroit

09.09.2017 kl.18:52

Husk at de venstreradikale feminister klikker av dette. Siden dette er kjønnsdiskriminering.. Tror ikke på meg? Les dette og le...

Hurricanes with female names more deadly than male-named storms

https://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140602155853.htm

William

10.09.2017 kl.02:12

Jeg synes at det gode fagfolkene i Stormgeo nå burde rykke ut med litt informasjon til de politikerne som nå skal slå politisk mynt på orkanene og hevde at dette er forårsaket av menneskeskapte klimaendringer.

Etter hundre år med økende menneskeskapte CO2-utslipp er det ingen økende tendens i atlantiske orkaner. Tvert imot. Og i global skala er det en avtakende tendens:

https://static1.squarespace.com/static/530bc001e4b0252b6af38e8d/t/561847c3e4b01ff56feeda01/1444431813141/

Og havtemperaturen har ikke økt i området i følge rykende fersk forskning:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs00382-017-3751-5.pdf

Fagfolk bør derfor gå ut og korrigere / nyansere bildet når våre ivrige politikere villeder folket.

Ryddegutt

10.09.2017 kl.12:20

Her er en tilsvarende situasjon i 2010 med orkanene Karl, Igor og Julia på rekke og rad i Gulfen:

https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2017/09/2010-igor-julia-karl-hurricanes-noaa-ht-jc-170906_4x3_992.jpg

Skriv en ny kommentar

hits