Irma - den kraftigste tropiske orkanen i Atlanteren noensinne

kommentarer

Hurricane Irma, vil i dag, og i dagene som kommer, gjøre ufattelige skader langs øyene i Karibien. Det er den kraftigste tropiske orkanen som noensinne er registrert i Atlanteren. Den er en såkalt kategori 5 orkan, og lenger går ikke skalaen. Den bringer med seg vindstyrker på over 80 m/s, eller nesten 300 km/t. Det er så ødeleggende at det nesten ikke går an å forestille seg, og det bare en uke etter at orkanen Harvey herjet i Texas og Louisiana, men der var det rekordnedbøren og ikke vinden som var den største utfordringen. Lufttrykket i senteret av orkanen er også den laveste som er målt i Altanteren, nemlig 916 hPa. Aller lavest var Vilma i Karibien i 2005 med 882 hPa. 

Her følger en oversikt over forventet skadeomfang de neste par dagene.

  • Jomfruøyene: Katastrofale ødeleggelser. Bygninger vil få store skader eller totalødelegges. Kraftforsyningen vil sannsynligvis være borte i flere uker.
  • Puerto Rico: Store ødeleggelser er forventet og kraftforsyningen kan bli borte i flere dager til uker. Også stor fare for flom.
  • Bahamas, Turks- og Caicosøyene: Nær total ødeleggelse er forventet. 

Til helgen vil trolig Irma slå innover Florida. Nøyaktig posisjon er foreløpig usikkert, men ødeleggelsene kan bli enorme her også.

 

Bilde under viser tydelig orkanens øye, som for tre timer siden gikk rett over De Britiske Jomfruøyer.

(foto: NASA)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits