Orkanrester opprettholder vått regime i sør

kommentarer

Selv om det ikke i skrivende stund ser ut til at restene av orkanen Gert vil gi en ny nedbør-episode som vi venter for i kveld og natt på Sør- og Østlandet kan det være verdt å følge litt med på prognosene de kommende dagene.

For å ta det første først - i kveld og i natt vil et bygeområde fra sør-sørvest slå seg sammen med en front som trekker inn over Sør-Norge nå tidlig i ettermiddag. Sammen utvikler disse et lite vått lavtrykk i kveld og natt over østligste deler av Sørlandet og over Østlandet. Dette vil kunne gi en god del nedbør på kort tid, potensielt med konsekevenser i form av overvann, lokale oversvømmelser, elveløpsendringer og jord- og flomskred. Utover dagen i morgen bedres været, men dette blir trolig også den eneste dagen med noenlunde sommerlig vær i Sør-Norge. For ny front kommer inn fra vest allerede torsdag og tidlig i helgen nok et lavtrykk som utvikles over nordlige Skottland og kommer inn mot Sør-Norge direkte.

Som om det ikke er nok vil restene av hva som nå er den tropiske orkanen Gert (kategori 1) kunne opprettholde et vått regime gjennom starten av neste uke. Under vises utviklingen av dette:


Fredag kl 14, norsk tid. Gert ligger som det østligste av de 2 lavtrykkene utenfor Newfoundland.


Lørdag kl 14, norsk tid. Gert-restene har slått seg sammen med det andre lavtrykket og fortsetter østover i Atlanteren.


Mandag kl 14, norsk tid. Gert-restene ifølge denne prognosen ligger nordvest for Skottland med ny front inn mot Sør-Norge.

Per. nå ser disse restene ut til å bare være et ordinært latrykk når det kommer nærme oss og eneste konsekvens er at det generelt våte regimet bare fortsetter. Det er imidlertid litt grunn til å følge litt med på dette, i alle fall i dagene som kommer, for tropiske systemer har ofte fuktighet i såpass store mengder at modellene kan ha litt ekstra trøbbel med å representere dette. Det som gjør at dette ikke blir noe mer enn et litt dvaskt gammelt lavtrykk er at det ikke får tilgang til kald nok luft i nordavinden i bakkant (på vestsiden) av lavtrykket idet det går over Atlanteren - mangler det spinnes det ikke opp. Men med såpass mange dager frem kan dette forandre seg, og da vil det være grunn til å følge ekstra ekstra nøye med.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits