Tordenvær på gang

kommentarer 6 kommentarer

Det lyner og tordner over Trøndelag, sjekk bare her!

Kilde: Blitzortung.org

En varm og flott sommerdag kan for mange endre seg til kraftige byger med både hagl og torden. Denne endringen kan for mange skje brått, men om man følger med på himmelen kan man følge med på endringen. Det starter som søte små og tilsynelatende uskyldig bomullsdotter, men er luften ustabil nok så kan disse fort utvikle seg til store mørke skyer som gir fra seg en skikkelig skyllebøtte med vann, hagl og gjerne litt torden.

Hvordan blir det resten av dagen i Sør-Norge? Vi vet at det er varmt og fint vær, særlig i Trøndelag. Vi må videre sjekke om atmosfæren er ustabil nok til å danne tordenbyger!

For at bygene skal bli kraftig nok til å gi torden, må skyene ha mulighet til å vokse seg stor i vertikalen - altså oppover i atmosfæren. For at det skal kunne skje må atmosfæren være det vi kaller ustabil, dvs at ingen ting hindrer en luftboble i å stige og stige (noe et stabilt luftlag vil gjøre).

CAPE - er én måte å se om atmosfæren er ustabil, fargeskalaen går fra grønn via gul til rødt - som da er mest ustabilt.

Vi ser på grafikken over at CAPE slår ut som bobler over særlig Trøndelag nå i kveld, men også til dels over Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Med andre ord, torden vil mest sannsynlig vedvare resten av ettermiddagen og kvelden. i tillegge til at det gjerne er flere områder som vil merke det.

Og hva vil morgendagen by på? Vi sjekker CAPE for i morgen ettermiddag.


CAPE - er én måte å se om atmosfæren er ustabil, fargeskalaen går fra grønn via gul til rødt - som da er mest ustabilt.

Og ja, fare er fortsatt tilstede i Trøndelag og Møre og Romsdal, samt delvis i Sogn og Fjordane. Men den ustabile varme luften brer det seg til i morgen også innover Nordland og Troms. Det medfører da en økt fare for torden også i disse områdene.

Det er viktig å merke seg at disse 'boblene' med ustabil luft (CAPE) ikke må tas bokstavelig i den forstand at tordenbygene vil komme nøyaktig der som 'boblen' er, men heller ta de som ett tegn på at luften i hele dette området er ustabil nok til at det kan komme torden.

Men uansett, følg med på himmel!

6 kommentarer

Vidar Sandnes

25.07.2017 kl.18:37

Finnes det en link til noe slikt? (CAPE) Vil gjerne være klar med kameraet når tordenværet bryter løs :)

Øistein

25.07.2017 kl.19:33

https://www.lightningmaps.org

Lekeland

25.07.2017 kl.20:00

Hadde jeg vært ung og skulle valgt yrke nå, ville jeg uten tvil valgt å bli meteorolog.

Det krever tydeligvis ingen spesiell kompetanse og det får heller ingen konsekvenser om man ikke leverer.

Elsker tordenvær

25.07.2017 kl.20:34

Synes denne siden er bedre enn lightningmaps.org

http://nb.blitzortung.org/live_lightning_maps.php

Hell G

25.07.2017 kl.20:35

http://meteox.com/forecastloop.aspx?type=3

Vidar Sandnes

25.07.2017 kl.23:59

Takk til alle. Blitzortung kjenner jeg godt til, men linken til meteox var ny, og herlig med litt forvarsel :) Takker så mye, Hell G :)

Skriv en ny kommentar

hits