Heftig nedbør og torden ventet i deler av Hellas og Tyrkia

kommentarer En kommentar

Skandinavia har i en god stund ligget i en ganske kjølig luftmasse (temperaturer under normalen). Dette med at kaldluft kommer ned fra nord får ofte ikke de mest dramatiske konsekvensene på våre breddegrader sommerstid. Men når kald luft trekker sørover lengst sørøst på kontinentet kan situasjonen bli en annen.

Dette skjer nemlig over deler av Hellas og etterhvert også nordvestlige deler av Tyrkia i dagene som kommer. Kaldluft i høyden siger sørover og legger seg forbigående over relativt sett varm luft nærmere bakken. Det blir da ustabilt, den varme luften langs bakken får en intens lyst til å stige og vi får oppblomstring av kraftige regnbyger som også vil gi mye torden.

Dette med kraftige regn- og tordenbyger over kontinentet er i og for seg normalt sommerstid, men når man ser på hvor mye nedbør dette ifølge modellene kan gi førstkommende mandag i nordlige Hellas og påfølgende dag litt lenger øst er dette noe som tilsier at dette kanskje blir verdt å følge med på. Nå må det absolutt nevnes at modellene ofte ikke er gode å forutsi nedbørmengder i ekstremsituasjoner, så man kan imidlertid ikke ta alt for bokstavelig. I tillegg vil det være store lokale forskjeller når dette pågår.

Men; det er altså slik at modellene nå har nedbør over 200mm for en 24 timers periode. Til sammenligning er normalen for Oslo i hele Juli på 81mm.


Nedbør gjennom mandagsdøgnet.


Nedbør gjennom tirsdagsdøgnet.

 

Ã?n kommentar

Laila Monica Nikolaisen Ribsskog

15.07.2017 kl.13:30

Hvorfor er det så viktig at mitt liv ødelegges og at ingen får vite om det?

Skriv en ny kommentar

hits