Lavtrykk på Europaturné - kommer nå til Norge!

kommentarer 12 kommentarer

Ustabile luftmasser kom seint lørdag kveld inn over Frankrike fra Atlanteren. Allerede tidlig søndag morgen var det stor aktivitet på lynradaren, bildet under er fra ca klokken halv 12 og man kan se flere mindre celler som er ganske aktive nær Lyon. Bygene og tordenværet trekker i løpet av dagen videre østover i Frankrike og rytterne på dagens Tour de France-etappe kan nok vente seg noen kraftige skurer med både torden og hagl. Også nordvest i Italia vil man i dag få kjennskap med dette tordenværet.

Stor tordenaktivitet over Frankrike allerede. Foto: Blitzortung.org


Og det gir seg ikke med det første heller. Mandag flytter det seg inn i Tyskland og det fortsetter med kraftig tordenvær i Frankrike, Tyskland og Nord-Italia. I tillegg utvikles det et lavtrykk i disse ustabile luftmassene. Dette lavtrykket trekker inn i Østersjøen tirsdag og fortsetter onsdag nordover i Bottenviken og kommer seint onsdag/tidlig torsdag inn over Nord-Norge. Den eksakte banen til dette lavtrykket varierer noe fra prognose til prognose, og i den siste er det Finnmark som vil få best kjennskap med dette. Lavtrykket drar med seg en god del nedbør og tidligere varsel har vist rundt 80 mm på 36 timer i Troms og Finnmark. Siste varsel har redusert nedbørsmengdene da lavtrykket legger fra seg en del over Finland onsdag, men Finnmark kan likevel få rundt 50 mm på 24 timer fra onsdag til torsdag.12 kommentarer

Lekeland

09.07.2017 kl.14:28

I dag så meldes det for Glittertind (ref PENT:NO) følgende:

a. YR sier: 14 grader og delvis skyet, 0mm nedbør. Fint tur vær med lett tursekk.

b. STORM: 1 grad og overskyet, 1,5mm sludd/regn. Krever annen tursekk.

Hvorfor skal vi i det hele tatt tro på noe av det som presenteres oss på pent.no, yr.no eller storm.no?

Med slike presentasjoner som illustrert over, tar enten yr eller storm eller begge grovt feil for nåtid prognose for Glittertind!

Vi som ferdes litt til fjells prøver å danne oss et bilde av været som vil møte oss i turperioden. Det er komplett umulig for prognosene endres flere ganger for dagen og fra dag til dag.

Vi erfarer at både yr og storm sjelden treffer med sine prognoser selv nåtid eller for påfølgende dag.

Dette er en kvalitet som er skremmende lav og tilsier at tjenesten er ubrukelige.

Om det er modellene, kompetansen eller en kombinasjon vites ikke men noen burde virkelig gå i seg selv og vurdere sitt produkt.

Skammelig, spør du meg!

09.07.2017 kl.15:00

Jeg må si meg helt enig med Lekeland her. Værmeldingene er ikke bare motstridende og dårlige, men det hender også at de blir direkte livsfarlige. Slik går det når de styrende her til lands stoler for mye på umoden teknologi og gir !BLANKE F"EN! i dem som er avhengige av skikkelige værmeldinger. Kanskje vi bør begynne å nedringe forvarets overkommando og forlange informasjon derfra? Jeg vil tro at de har bedre peiling på været der(?)

Herr Knaber

09.07.2017 kl.15:29

Klima og vær er avhengig av uendelig mange flere parametere enn det Yr og Storm har kontroll over. Det er rett og slett umulig å spå noe særlig fremover i tid.

Mr. T

09.07.2017 kl.15:56

Vil påstå at både lekeland og den anonyme hissigproppen tek grundig feil her. Samstundes vil eg gjette at ingen av dei to har noko særleg meteorologisk bakgrunn. Når det kjem til den norske fjellheimen er avvik i meldingane på 10-12 grader og 2 mm nedbør ikkje uvanleg, og faktisk ganske begge situasjoner oppstå i løpet av ein dag.. Og som lekeland seier "vi som ferdes litt i fjell", då skulle eg tru at om du faktisk ferdast litt i fjell burde du ha vet nok til å pakke med deg et ekstra lag, samt noko vasstett uansett melding. Dette krever ikkje å oppgradere sekken..

Og kommentaren om å stole for mykje på moderne teknologi er og på viddene.. Størstedelen av alt vær som meldast her til lands er basert på observasjonar, eg er ein av desse som gjer slike obs i nordsjøen, der vi ofte jobba time for time når det kjem til vær.

Kanskje den generelle befolkning burde sette seg litt meir inn i korleis ting heng sjaman. Til å vere eit folkeslag som snakkar utrulig mykje om vær, har folk flest eigentleg sjokkerande lite kunnskap. Eksempelvis langtidsvarsel, dette er sjeldan konkret, men er basert på plausible utfall av ei rekke faktorar innvandrere trykk, temp, fuktigheit, vind etc..

Vart lengre enn eg hadde tenkt, men kjente eit behov for å kommentere litt til alle her..

Fortsatt god helg og god tur til fjells..

17508KT CAVOK 19/09 Q1028

Mr. T

09.07.2017 kl.15:59

Ein liten skrivefeil på førre kommentar ser eg.. Skulle helst ha vore : utfall av ei rekke faktorar innan trykk, temp,...

Håkon

09.07.2017 kl.16:17

...så når både storm og yr melder pent vær, skyfritt og 0 mm nedbør så stoler vi på det. At det er sørvest liten kuling og 5 grader med regnbyger er bare en illusjon...

Men stiller heller spørsmålet om at; trenger vi egentlig punkt-meldiner time for time av været? Og trenger vi å vite hva været i Sveits er? De har jo sin egen værvarsling... La oss kanskje heller få en værvarsling som forteller om fare for vind og regn på vestlandet, og om barometeret stiger eller ikke.

Timeværet har vi utenfor døra vår :/

Thomas Henden

09.07.2017 kl.16:53

Er det flere enn meg som har inntrykk av at værmeldingene er mindre nøyaktige nå enn før?

Typisk kan Yr.no til og med fastholde at det fortsatt er sol ute som tidligere meldt, mens det i virkeligheten høljer ned. Jeg forstår at det å melde vær, ikke er en eksakt vitenskap, men oppdateringen av værvarselet er uansett for sjelden. Og da hjelper det ikke med værmeldinger autogenerert av datamaskiner for en hver knatt og en hver bydel på landet og i byene, hvis ikke varselet blir oppdatert.

Tore Frøystad

09.07.2017 kl.17:44

Jeg forstår godt at veret ikke er så godt å melde helt korrekt.

Men jeg som bor på sørvestlandet ikke så veldig langt fra kysten har lært å se på hvilken vindretning det blir.

Sørvest/vest gir regn fra Stavanger og til Kristiansund rundt regnet. Norvest/nord/nordøst gir oppklarnede ver og mulighet for mye sol.Særlig nordlig vind gir mye godt ver sør for Stadt.

Takk både for detaljmelding og langtidsmelding.

Jeg er så gammel at når radioen fortalde at "Ett lavtrykk ved Island var på veg mot Vestlandet så var vi forberedt på både kuling og storm og tok våre forholdsregler etter det.I dag er vervarslingen så mye mye bedre og takk for det

Tore

Jan

09.07.2017 kl.19:06

Hva som meldes av værmeldinger og hvilket vær det blir, er svært ofte to helt forskjellige ting.

Lekeland

09.07.2017 kl.19:12

Til Mr T:

Du har helt rett i at jeg ikke har noe meteorologisk bakgrunn. Dette både forventer jeg og håper andre skal ta seg av... Der tok jeg skammelig feil!

Og jo det kreves en oppgradering av innholdet i sekken basert på store variasjoner i været. Å mene noe annet illustrerer liten fjellerfaring!

Å ja, har alltid med varmt og regntøy men det er vel ikke det som er hovedpoenget her (som du forøvrig misser). Til og med YR innrømmer at modellene dere har for dårlig oppløsning og da blir produktet i mange tilfeller (som jeg sier) ubrukelig og av skammelig lav kvalitet. Dette har mye å si for turens kvalitet uavhengig av hva du måtte mene. Når da både yr og storm reklamerer med tjenestene for planlegging av fjellturer blir dette paradoksalt.

Hva du ellers måtte mene og om du er fornøyd med lav presisjon og oppløsning, er passe irrelevant for meg.

PS! Som noen her påpeker fikk man tidligere mer nøyaktig og presis værmelding.

Lekeland

09.07.2017 kl.19:40

Til Mr T:

Et lite tillegg!

Stadig voksende problem, er å redde lettkledde turister ut i fra fjellheimen. Blant de turistene som har forklart seg, har flertallet sagt at de tok utgangspunkt i værmeldingen!

Så om du fortsatt forsvarer lav kvalitet og lav oppløsning er videre diskusjon fånyttes!

Sørlending

10.07.2017 kl.12:10

Både storm og yr har meldt regn her jeg bor. Det stemmer forbløffende bra :)

Når det gjelder lettkledte turister i fjellheimen, bør noen ( alle med jobb i reiselivsnæringen) fortelle dem før de begynner å labbe av gårde, at det er lurt å ha med seg varme klær og noe mat og drikke i ryggsekken i dette landet. Ja, ryggsekk,- legg den bittelille håndvesken igjen på hotellet.

Man vil aldri kunne gardere seg fullt mot tåpelig adferd i naturen, men man kan forsøke..muntlig, brosjyrer, plakat? Det står skilt med advarsel ved kanten av isbreer...de som likevel går forbi sperrelinja, kan man ikke fikse hjernen på. Que sera, sera.

Skriv en ny kommentar

hits