Tordenvær på mandag

kommentarer 7 kommentarer

Juli og første del av august er høysesong for tordenvær her i landet. Aller mest tordenvær får normalt indre områder av Sør-Norge, og helst på varme sommerdager om ettermiddagen. I Nord-Norge er torden mye mer sjeldent, men på Finnmarksvidda inntreffer tordenvær nesten like ofte som over indre områder i Sør-Norge. For at lyn og torden skal inntreffe må luftmassene være ustabile; dvs. store temperaturforskjeller mellom lavere luftlag/bakken og høyere luftlag i 5-10 km høyde. I tillegg må lufta inneholde mye fuktighet. I praksis oppstår «sommertorden» oftest i forbindelse med passasjer av kaldfronter, og i skikkelig varmt vær med temperaturer opp mot 30 grader. For å varsle torden, må en i tillegg til å kjenne til forholdene ved bakken, også vite temperatur- og fuktighetsforholdene i høyere luftlag. For mer enn 50 år siden fikk en slik informasjon kun fra fly eller værballonger. Nå for tiden har fjernobservasjoner fra satellitter blitt den viktigste datakilden til slike temperatur- og fuktighetsdata fra høyere luftlag.


Mandag vil et lite lavtrykk fra vest komme inn over Rogaland, Sørlandet og sørlige deler av Østlandet. Dette lavtrykksenteret har en kald «kjerne», med temperaturer på nesten 40 kuldegrader i 7 km høyde (400 hPa). Ettersom det fremdeles er nokså varmt nær bakken med temperaturer nær 20 varmegrader, fører dette kalde lavtrykket til store vertikale temperaturgradienter og økende muligheter for lyn og torden. Som en ser av kartet for tordensannsynlighet, er det størst sjanser for torden på Sørlandet og på Østlandet sør for Oslo - i de oransje og røde områdene. 

7 kommentarer

Minnepinnen

02.07.2017 kl.20:13

Stakkars datautstyret mitt. :-(

Lekeland

03.07.2017 kl.00:22

Ta det med ro.

Svært lite av det denne gjengen formidler inntreffer :-)

Fredrik

03.07.2017 kl.00:59

De er iallefall bedre en yr og imponerer med lokale vindvarsler i fjellområder, for eksempel lysefjorden.

ssvein andersen

03.07.2017 kl.09:36

Dette må være svaret på orakelet i Delfi eller hva det nå heter. Spådommer om vær tar jeg med en klype salt. Klarer de å spå riktig i 24 % i meldingene deres, må det komme av at de er såpass generelle i sine uttalelser at det kan gjelde hvor som helst i et større område, f eks Østlandet. Det er stort nok.

Ole Jonnhy Ek

03.07.2017 kl.15:53

Vil ikke dette været ramme innvandrere og kvinner i distriktene ekstra hardt?

Trist å se at artikkelen ikke kommenterer hvor vanskelig det er for muslimer.

Pitamber Dass Bassi

03.07.2017 kl.17:54

meteorolog må vel være den yrkesgruppen i verden hvor det stilles minst krav til dugelighet. Om en rørlegger, elektrikker, kirurg, tennlege eller hvem det enn måtte være skulle kunne gjøre like mye feil eller unøyaktighet i jobben sin hadde de fått sparken umiddelbart.

Runar Gikling

03.07.2017 kl.18:08

Fint vær med en god del sol på hele Østlandet idag,uten antydning til regn og tordenbyger...Så det ble nok en bom gitt!

Skriv en ny kommentar

hits