Våt russefeiring i sør

kommentarer

Mai måned startet flott for russen i Sør-Norge. Første uken i mai gav deilige vårdager med sol og endte opp med en skikkelig sommerlig helg. I Nord-Norge gav russefløyten en annen lyd, kald nordavind gav vinterlige forhold. Husker du?

Nå nærmer russetiden seg slutten og hvordan vil de siste dagene bli?

Russen i Nord-Norge ser ut til å få den fineste avslutningen på eventyret, mens man i sør må belage seg på litt mindre fint vær. Et høytrykk i nord gir fralandsvind - noe som er gunstig dersom man ønsker seg oppholdsvær. Søndag blir det lite skyer og en flott dag for mange. Mandag vil det nok poppe opp flere skyer utover dagen i Finnmark og lengst sør i Nordland - men fortsatt opphold. Temperaturen stiger gradvis, Tromsø vil nok få 6-8 grader midt på dagen, mens Bodø vil få tosifret varmegrader med 10-12 grader.

For Sør-Norge sin del blir vi her slitende med en front som ikke har tenkt seg noe sted de nærmeste dagene. Den legger seg over Sør-Norge i dag, lørdag, og blir liggende her både søndag og mandag. Fronten svekkes gradvis mens den ligger her, men vil gi end el skyer og perioder med regn.

16. mai er dagen over alle dager for russen, siste kveld som russ før selveste nasjonaldagen. Hva viser prognosene da?

En ny frisk og fuktig front kommer innover Sør-Norge, det blir en skikkelig våt russefeiring for de i sør. I nord nyter man fortsatt litt av høytrykket som nå ligger over Finland. En del skyer vil trekke innover våre nordligste fylker - men nedbøren ser ut il å holde seg på avstand, kanskje den når Sør-Nordland til kvelden.

Over Sør-Norge vil fronten gi en god porsjon med regn. På Vestlandet starter det allerede om morgenen, på Sørlandet i løpet av formiddagen og for Østlandet og Trøndelag sin del kommer nedbøren i løpet av ettermiddag og kvelden. Jo lengre øst og nord man er, jo lengre tid tar det før nedbøren kommer. Mest regn blir det nok på Vest- og Sørlandet, her kan det lokalt komme 30-50 mm i løpet av døgnet.Og 17.mai været? Frontene som passere Sør-Norge 16.mai vil også være gjeldene for 17. mai. Vi har ett høytrykk øst for oss som hindrer at frontene går forholdsvis hurtig østover slik som de pleier å gjøre. Siste prognose viser at fronten går innover Nordland om morgenen og fortsetter videre nordøst og når vestlige og nordlige deler av Finnmark til kvelden. Fronten strekker seg i tillegg sør og sørvest og ligger på morgenkvisten over grensetraktene av Østlandet og så mot Lindesnes. Og den ferskeste prognosen vår viser at her vil den ligge gjennom store deler av dagen, kanskje flytte seg ørlite frem og tilbake - inn over land og så litt ut mot kysten igjen.Vestlandet, Trøndelag og nordlige deler av Østlandet ligger bak fronten med lettere vær, men Vestlandet vil få perioder med litt regn grunnet pålandsvind. Det er likevel viktig å merke seg at været for 17.mai er enda ikke spikret. Denne fronten vil på ett eller annet vis påvirke landet vårt på nasjonaldagen, men det er enda litt usikkert akkurat hvor fronten plasserer seg. Det detaljerte værvarslet for 17. mai - altså om det blir mye, lite eller ingen regn, kan fortsatt endre seg i dagene nå før nasjonaldagen.

Heldigvis er det ingen kulde i kikkerten for nasjonaldagen!Det ventes 10-15 grader i Sør- og Midt-Norge midt på dagen og 2-10 grader i Nord-Norge. Nedbøren vil selvfølgelig være avgjørende for akkurat hvor høyt temperaturen vil gå, men heldigvis ingen sur nordavind som river i finstasen.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits