hits

17.mai trøbbel

17. mai er nok den dagen i året nordmenn er aller mest opptatt av været. Nasjonaldagens store høydepunkter og aktiviteter skjer stort sett utendørs og da er jo alt veldig mye enklere med oppholdsvær.

En ting er sikkert, det er dessverre ingen solide høytrykk som gir fint vær til hele landet. Ei heller høytrykk som påvirker en brøkdel av landet. Årets 17. mai vær er helt og holdent avhengig av en nedbørfront. Grei skuring kan man gjerne tenke seg, men det er det jammen meg ikke.

Den storstilte værsituasjonen er som så: Vi har ett høytrykk i øst, liggende over Vest-Russland og De baltiske statene. Vest for oss er det lavtrykkene som regjerer, de virrer rundt i området sør for Island og holder avstand fra Norge. Dessverre så sender disse lavtrykkene fronter inn mot landet vårt, først innover Sør-Norge og etter hvert trekker de også innover Nordland og Troms.

Fronten den kommer! Usikkerheten ligger i akkurat når den kommer innover de forskjellige landsdelene.

Her ser man de to siste forslagene vi har fra den ene værvarslingsmodellen vår.Prognosen til venstre viser at fronten er på vei innover Sør-Norge midt på dagen. det betyr at både formiddagen og ettermiddagen vil bli preget av grått og vått vær for denne landsdelen. Lengre nord derimot ser det litt lysere ut. Det blir ikke direkte kanon fint vær, ettersom en gammel front vil gi en del skyer - men som man ser lite eller ingen nedbør i sikte og solen vil nok titte frem i perioder. Nedbøren vil nok komme til både midtre og nordlige deler av landet, men trolig ikke før til kvelden og da i Trøndelag og Nordland først.

Den til høyre viser at fronten passerer Vestlandet natt til 17.mai og at den midt på dagen ligger over Trøndelag, Nordland og delvis lengst øst på Østlandet. Det gir lettere vær i bakkant av fronten med kun noen spredte byger med opphold og litt sol inni mellom - altså på Vest- og Sørlandet. Da blir det mer vått og grått til Østlandet, Trøndelag og Nordland, mens Troms vil få inn nedbør i løpet av ettermiddagen.

Finnmark vil nesten uansett hvilket av de to variantene over få opphold, i verste tilfelle kanskje litt regn til kvelden i vest - men da er vel de fleste landet på sofaen i joggeklær uansett.

Med andre ord, man må være forberedt på at prognosene vil forandre seg fra dag til dag i tiden nå før nasjonaldagen -  særlig hvis man ser på værprognosene time-for-time. Det er en skikkelig trøblete 17.mai nedbørfront vi har å hanskes med!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar