Snøvær og kulde på vei

kommentarer 2 kommentarer

Når sommervarmen nå brer seg innover Sør-Norge, vil dessverre kulden spre seg innover Nord-Norge fra det kalde arktiske. Vårt kontrastfylte land vil fredag og lørdag gi vintervær i nord og sommervær i sør.

Torsdag passerer ett lavtrykk østover i Barentshavet og bak lavtrykket vil et nordlig vindfelt settes opp over i første omgang Nord-Norge. Nordavinden bringer med seg ustabil luft noe som gir bygevær.

Fredag starter bygene som regn, men i Finnmark og Troms går de ganske raskt over til sludd og snø. Nordland er ett langstrakt fylke der snøgrensen synker gradvis utover dagen, til kvelden ventes den å ligge på 400-800 meter - lavest i nord.

Lørdag og søndag blir det stort sett snøbyger i våre to nordligste fylker, men midt på dagen hvis solen skinner igjennom innimellom bygene kan nedbøren komme som sludd. Nordland vil få oppholdsvær og en del sol lørdag, men søndag kommer bygene tilbake i de nordlige områdene av fylket - også her som sludd og snø. Slik er det forventet at nedbøren fordeler seg igjennom helgen, der mye av nedbøren kommer som snø - særlig i Finnmark.



Merk at Finnmarksvidda slipper unna med lite eller ingen snø. mest nedbør blir det i ytre strøk av Troms og Vest-Finnmark.

Sør-Norge får en drømmehelg av den sommerlige varianten, men søndag snur det. Etter en finfin lørdag på Østlandet, vil nok mange bli skuffet når de ser ut vinduet søndag morgen. Et lite lavtrykk dannes i nordavinden over Nord-Skandinavia og søndag ser det ut til at denne lille luring går innover Østlandet - det gir skyet vær og litt spredt regn.



Luring er stikkordet! Ett slikt lavtrykk bringer ofte med seg en del usikkerhet sånn på detaljnivå. Vi vet det kommer, men hvor mye nedbør det genererer og hvor den nedbøren faller er vanskelig å si.

Forholdsvis skyet blir det over både Sør- og Østlandet, men nedbøren ser ut til å holde seg til fylkene sør på Østlandet. Dette vil naturlig nok legge en demper på temperaturen og forskjellen fra lørdag til søndag vil oppleves ganske stor. Oslo vil trolig gå fra 22-23 grader lørdag til ned i 11-13 grader midt på dagen søndag. Det kan altså bli ett dropp på 10 grader!

Vestlendingene vil få en mer gradvis endring i temperatur, ettersom solen fortsatt vil skinne en del søndag - dog litt mer skyer sammenlignet med lørdag. I Bergen ventes det å gå fra 21-22 grader lørdag til en 17-18 grader på søndag.

Men kulden stopper dessverre ikke der! Andre uken i mai blir kald ettersom nordavinden virkelig setter inn over hele Skandinavia og Norge. Sjekk forskjellen på lørdagens temperaturkart og hva vi forventer på tirsdag:


Ikke pakk ned ulljakken enda, den trengs nok utover i neste uke!
 

2 kommentarer

Ove

04.05.2017 kl.18:03

Global oppvarming? BLÆH !!

Me

05.05.2017 kl.11:21

Kaldest i nord? Det tåler de!

Så kan jeg lese værbloggen med pollenblikk en stund til.

Skriv en ny kommentar

hits