Derfor blir det sommer til helgen

kommentarer

Mai startet med ett smell og durte på med en skikkelig fin og vårlig uke, men ikke nok med det - uken avsluttes med en sommerlig helg!

Et solid høytrykk ligger i Norskehavet og gir oss mye sol og lite skyer over Sør-Norge. Nå når vi har kommet ut i mai måned steker solen godt og gir oss gode temperaturer på dagtid.

Gårsdagens temperatur overrasket faktisk undertegnede med allerede å vise 20 varmegrader - noen ganger er en bom av det positive slaget. Prognosene har tidligere vist at vi måtte vente tålmodig til fredag og lørdag før vi skulle få så gode temperaturer, men i går var det noen steder på Sørøstlandet som klarte å snike seg forbi 20-merket på gradestokken. Gulsvik i Buskerud er den lokasjonen som offisielt målte gårsdagens høyeste temperatur med 20.5 grader, etterfulgt av Nesbyen (også i Buskerud)  med 20.1 grader.

Enn så lenge er det ikke det høyeste målt for å 2017, det skjedde i slutten av mars da Hokksund fikk 21.8 grader den 26. mars. Denne rekorden vil nok bli slått fredag eller lørdag (om ikke før).

Men hvorfor blir det enda varmere til helgen?

Høytrykket siger sakte vestover mot Island når vi kommer mot helgen, det betyr at vi får nordavind. Vinter og kulde er gjerne det første man tenker da, ikke at det nå blir sommer - men sommerlige temperaturer er faktisk det vi kan vente i Sør-Norge.

Høytrykket er så omfattende at det har dratt med seg varm luft fra Spania og Portugal til Island og Jan Mayen og en varmluftsboble blir dannet på nordsiden av høytrykket. Når høytrykket da drar vestover til helgen og vi får nordavind innover landet, sendes varmluftsboblen innover Sør-Norge. Les mer om varmluftsboblen her!

Hvor varmt blir det?

Sørøstlandet er nok det området vi vil få se de høyeste temperaturene, så at vi  kommer til å få se 25 grader ett-par-tre steder i den regionen på fredag og/eller lørdag vil ikke overraske meg! Vestlendingene vil også få kjenne sommervarmen på kroppen med 20-23 grader flere steder. Her kommer været for fredag og lørdag, kort oppsummert:


Og ja, det er en snømann over Nord-Norge!

Folket i nord vil oppleve en helt annen værtype når vi nærmer oss helgen. De vil få en smak av varmluftsboblen på torsdag, men dessverre i en kombinasjon med skyet vær og regn - snø over 200-600 meter. Fra fredag og igjennom helgen ligger vinden på nord og de vil få smake den ordentlige nordavinden med kulde og snøbyger.

En ting er sikkert, vi bor i ett langt og kontrastfylt land!


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits