Så lenge varer finværet i Sør-Norge

kommentarer En kommentar

Når et solid høytrykk gir oss fint vær, varer det typisk omkring en uke før det blir noe mer ustabilt og dårligere igjen. Og det er spennende å komme med en prognose om hvor lenge finværsperioden som nå har startet i sør vil vare.

På en måte er vi heldige for det er to høytrykk som bidrar til finværet. Det første er allerede i ferd med å bli historie og trekke østover i Russland, men det er dette som i hovedsak bidrar til finværet nå i langhelgen. Allerede tirsdag bygges det et nytt høytrykk øst i Norskehavet og dette gjør at det flotte været holder seg i sør. Temperaturene endrer seg ikke så mye i første del av uken, men er litt høyere enn nå i helgen, det betyr at dagtemperaturene stort sett kommer opp i 14-16 grader, men lokalt de varmeste stedene kan de nå 17-18 grader.

Fredag og lørdag ventes stigende temperaturer med sommervarme mange steder! Det skyldes at vi får inn varm luft fra nordvest. Vanligvis er luftmasser fra nordvest kalde, men disse luftmassene er varme fordi de har sitt opphav langt sør, og har gått rundt høytrykket og deretter kommer innover Sør-Norge. Trolig kan vi nå litt opp på 20-tallet både i indre strøk på Vestlandet, og mange steder Østafjells.


Fredag vil trolig varme luftmasser ankomme Sør-Norge og gi over 20 grader mange steder!

Det som ventes å skje med høytrykket i slutten av uken er at det trekker vekk fra Norge, men heldigvis i den mest gunstige retningen som er mot vest. Det legger seg trolig til rette ved Island og ventes å bli liggende her iallfall til omkring 10. mai. Samtidig ventes det lavtrykksaktivitet øst og sørøst for Skandinavia i denne perioden. Dermed ligger det til rette for at kalde nordlige luftmasser får ta grep over hele landet, og et kraftig temperaturfall i Sør-Norge fra slutten av helgen eller starten på andre uken av mai. Det ligger ikke an til mye nedbør og veldig grått vær i sør, men det blir nok mer ustabile luftmasser med mer variabelt skydekke og spredte regnbyger, særlig Østafjells.


Neste søndag går trolig den fineste perioden mot slutten, kalde og ustabile luftmasser fra nord ventes å ankomme søndag eller mandag.

Skal en oppsummere så forventes altså finværet å holde seg hele neste uke, med noe usikkerhet for søndagen, mens det er veldig sannsynlig med kjøligere vær deretter, men fortsatt en del sol og bare enkelte byger, iallfall i starten på den påfølgende uken.

Ã?n kommentar

Anders Pedersen

30.04.2017 kl.16:20

Ja,dette tippekompaniet her er mye å stole på

Skriv en ny kommentar

hits