Finvær på denne tiden av året er som normalt

kommentarer En kommentar

Sent på våren er det ofte fint vær i store deler av landet. Det er denne tiden på året hvor vi oftest har mange solfylte dager og lite nedbør. Mange skulle sikkert ønsket at denne perioden heller traff i juli og august, men alle som tar sommerferie jevnlig i Norge vet at slik er det ikke.

En del lurer sikkert på hvorfor vi stadig vekk bader i sol i april og mai, mens regnet bøtter ned på sommeren og det lyner og tordner rett som det er, og det skal jeg gjøre et forsøke på å forklare.

Det som driver værsystemene på jorden, og gjør at vi får dannet lavtrykk på våre breddegrader, er temperaturforskjellene mellom høye breddegrader og lave breddegrader. Er temperaturforskjellene veldig store, som om vinteren, blir lavtrykkene kraftige, og er temperaturforskjellene mindre blir lavtrykkene svakere. Dette er nesten litt intuitivt. Åpner du terrassedøren midt på vinteren så strømmer de kalde luftmassene inn i stuen i stor fart, gardinene flagrer, gjør du det samme en fin sommerdag så blir det ikke rare trekken inne i stuen. Utover våren blir lavtrykkene stadig svakere som følge av at temperaturforskjellene blir mindre. Svakere lavtrykk i Nord-Atlanteren gjør det mye enklere for høytrykk og høytrykksrygger å bygge seg opp over Skandinavia, og om et lavtrykk kommer innover Norge gir det mindre vind og nedbør enn på vinteren.

Inn i sommeren blir temperaturforskjellene mellom nordlige og sørlige breddegrader ytterligere redusert, og dermed skulle en kanskje tro at det ble enda lettere høytrykk og pent vær over Norge, men så enkelt er det altså ikke. Snøen i fjellene smelter vekk, havet blir varmet opp og temperaturene stiger på våre breddegrader. Varme luftmasser kan holde på mer fuktighet (vanndamp) enn kalde luftmasser, og varme luftmasser ved bakken fører ofte til ustabilt vær. Været blir ustabilt fordi de varme luftmassene har lett for å stige til værs og danne skyer og byger, og er det nok instabilitet i atmosfæren blir det også tordenbyger. Dette fører altså til at selv om lavtrykkene i Nord-Atlanteren er svake om sommeren så blir det mye lettere dannet bygevær over Norge på sommeren enn våren. Dermed er det altså hyppigere fint vær sent på våren enn i fellesferien.


Slik ser værkartet ut for tirsdag midt på dagen, høytrykk gir strålende mildt og fint vårvær i sør.

Gå ut og nyt det flotte vårværet i Sør-Norge fremover, det kan vare både lenge og vel, slett ikke sikkert at vi får en lang sammenhengende finværsperiode i sommer!

Ã?n kommentar

Oldie

29.04.2017 kl.15:53

Joda, da jeg var barn, erklærte min far at fellesferien burde flyttes. Juli var den absolutte regnmåneden, og han var møkklei dette år etter år. Juni eller august er bedre, sa han.

Nå er jeg besteforelder, og fellesferien er fremdeles i juli... Lite har skjedd :)

Skriv en ny kommentar

hits