Nå kommer våren - igjen

kommentarer

Folket i Sør-Norge må ha litt tålmodighet enda, for finværet kommer først til Nord- og Midt-Norge.

Fredag vil høytrykk fra vest trekker innover Nord-Skandinavia og man kan kort oppsummere helgeværet for Nord- og Midt-Norge som følger: Fint vær! Sjekk høytrykket da!


 

Skal man likevel utbrodere det litt, så kan det fredag være noe mer skyet i ytre strøk av Finnmark og Troms med mulighet for en og annen lett snøbyge. Dessverre er finværet ikke langvarig for Nord-Norge sin del. Søndag vil ett lavtrykk gå nordover i Finland med tilhørende fronter og tilskyende vær utover dagen, men det er foreløpig litt usikkert hvor fort lavtrykket beveger seg og dermed akkurat når skyene trekker inn fra sørøst. Kanskje klarer høytrykket å holde stand hele søndagen? På det seneste kan endringen komme sent søndag og natt til mandag, men på det tidligste kan skyene komme allerede søndag formiddag. Mandag vil uansett gi skyet vær med nedbør og langhelgen avsluttes grå her.

Midt-Norge ligger på trygg avstand fra lavtrykket over Finland og får fint vær hele helgen.

For Sør-Norge sin del er historien litt motsatt, i hvertfall for Sørøstlandet. Her starter helgen med grått vær, men blir gradvis bedre og bedre utover i helgen. Restene av ett lavtrykk sammen med pålandsvind (øst-sørøstlig retning) gir en del skyer og nedbør i sørøst på fredag. Vestlandet ligger for en gang skyld på le-siden og får opphold og perioder med sol - særlig i nord.

Aust-Agder vil nok merke nedbøren mest, her kan det komme 20-30 mm i løpet fredags døgnet. Snøgrensen vil ligge på 200-600 meter og vil variere en del gjennom døgnet. Her ser man nedbørfordelingen for fredag:Lørdag bedre forholdene seg for Sørøstlandet. Lavtrykks restene svekkes ytterlige og trekker innover Danmark og en rygg fra høytrykket over Nord-Norge kan lette på skydekket. Kanskje det blir noen byger først på dagen, men forøvrig blir det opphold og gradvis lettere skydekke. Søndag og mandag får en høytrykksrygg legge seg til rett over denne landsdelen og solen får titte frem over lengre tid. Se her hvordan værsituasjonen har endret seg fra fredag (første kart) til mandag:Så kommer spørsmålene alle lurer på: Hvor varmt blir det? Hvor lenge varer finværet?

Den siste tiden har vi hatt skikkelig kalde nordavinder som har gitt oss mer vinter enn vi gjerne kunne tenke oss. Kaldluften brytes gradvis og temperaturen vil etter hvert jevnt stige i løpet av helgen. For Sør-Norge sin del vil man nok søndag og mandag se tosifret ganske mange steder, med 10-13 grader i skyggen. Vi er på vei inn i mai måned og finner man seg en fin og god solvegg, ja så varmer solen nå veldig godt.

Og dette ser ut til å vare ikke bare denne helgen, men kanskje til og med neste helg. Største andelen av værprognosene viser gode sjanser for det, men selvfølgelig er det en viss usikkerhet - etter som været er været og gjør som det vil. Skulle det bli sånn at vi får ha høytrykket så pass lenge og det klarer å trekke med seg mildere luft fra sør, så er det gode muligheter for at gradestokken vil by på 15-17 grader fra midten av neste uke.

Dessverre gjelder nyheten om langvarig vårstemning bare for Sør- og Midt-Norge. I Nord-Norge byr neste uke på noe mer vekslende vær. Det vil si dager med fronter og nedbør, men også dager inni mellom med opphold og litt sol.

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits