Høytrykk - eller ei?

kommentarer


Et høytrykk vil fredag komme inn over Nord-Skandinavia og gi strålende vårvær til hele landet - eller kanskje ikke? Ettersom høytrykket blir liggende over Nord-Sverige blir det østavind sør for høytrykket og litt vestavind nord for høytrykket. Østavind er fralandsvind fra Vestlandet og nordover til Nordland og dette gir nesten alltid pent vær i slike høytrykksituasjoner. Derimot er østavind på Østlandet og Sørlandet ikke alltid ensbetydende med pent vær. Ofte nokså skyet østafjells, men lite eller ingen nedbør. Som vi ser av værkartet ligger det ingen fronter i området, så et varsel om pent vær burde ikke overraske så mange.


Går vi derimot nærmere inn i detaljene i denne værsituasjonen vil en se at prognosene gir mye nedbør til både Vestlandet, Sørlandet og Østlandet. Enkelte steder kan få mer enn 20 millimeter nedbør i løpet av fredagen. Grunnen til dette er et lavtrykk i høyere luftlag over Sør-Norge.


I 5000 meters høyde over Sør-Norge er luftmassene svært kalde, kaldere enn 35 minusgrader. Den kalde luften, i tillegg til at luftmassene blir svært ustabile på grunn av store temperaturforskjeller mellom bakken og høyere luftlag (5000 m), medfører at det i høyden blir et lavtrykk over Sør-Norge med høy bygeaktivitet. I meteorologien og værvarsling er det derfor svært viktig å se på hele luftlagene, både horisontalt og vertikalt opp til høyder av minst 10 km, og vurdere stabilitet og eventuelle kaldluftskjerner og lavtrykk i høyere luftlag. En høytrykksituasjon gir ikke alltid pent vær, i likhet med lavtrykksituasjoner som noen ganger også kan gi pent vær! 
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits