hits

Meteorologens påskenøtt

Været for påskehelgen har vist seg å bli en utfordring for oss meteorologer - særlig over Sør-Norge. Vi har ett sterkt ønske om å kunne gi dere ett nøyaktig svar på når det bli sol eller når det blir nedbør - til en hver tid. Vi sitter gjerne på jobb selv og har ikke mulighet til å utnytte påskefri på lik linje som de fleste andre, men vi unner likevel det norske folk en strålende påske! Sånn som dette kanskje?

Spørsmålene er mange. Når kan vi gå ut og nyte finværet - på ski eller til fots? Når bør vi komme oss i hus eller hytte - finne frem kortstokken eller en god bok? Kan vi i dag gå ut i hagen og plante? En båttur kanskje? Eller er det kinovær i dag?

Været for påskehelgen ble altså vår egen lille påskenøtt. Årsak? Svake ubestemmelige lavtrykk med byger! Du kan se på de som småbarn som er ute på tur. Starter ivrig og strener avgårde, men ikke i en enkel rett linje - gjerne i litt sikk-sakk. Tilsynelatende for oss voksen uten mål og mening, men i deres eget hode er det veldig åpenbart hvor de skal gå. Plutselig går all luften ut av ballong og de slenger seg i den nærmeste tuen, nok er nok - PAUSE! Nå blir vi litt her i protest inntil vi får i oss litt turmat. Energien bygger seg opp igjen og som lyn fra blå himmel går ferden videre, fortsatt i sikk-sakk.

Ett slikt værmønster er noe som er klassisk for en norsk sommer, men i år satte det også sitt preg på påsken. Skiftende fra dag til dag, men også i løpet av dagen. Prognosene kan dagen før  være forholdsvis enig om hvor nedbøren skal komme og hvor det skal holde seg tørt, men når dagen kommer oppfører bygene seg anderledes. Hva er det som styrer bygene og hvor de skal gå? Vindretningen!

Et svakt lavtrykk gikk innover Sør-Norge lørdag og har lagt her søndag og vil mandag sakte gå sørøst, før en høytrykksrygg kommer innover Sør-Norge tirsdag. Svake lavtrykk eller høytrykk gir gjerne svake vinder, men retningen kan fort variere når de ligger rett over oss. Blåser vinden fra land og mot havet minsker det sjansen for skyer og nedbør, mens det motsatte tilfelle - pålandsvind, gir økende sjans for skyer og nedbør.

Her er værkartet for Sør-Norge i morgen, mandag - påskens siste dag:


Lavtrykket ligger over Danmark, det gir nordlig vind over Nordsjøen og ved kysten av Vestlandet, mens vi har østlig vind over Sør- og Østlandet. Nordavind på Vestlandet betyr som regel at bygene holder seg til havs og kanskje en og annen byge sveiper innom de kystnære strøkene. Legger vinden seg litt mer mot nordvest vil bygene plutselig gå innover land. Nordøstlig vind over Sogn og Fjordane gir opphold her. Den østlige vinden inn mot Langfjella vil gi en del skyer på østsiden av fjellet, og trolig litt spredte nedbør. Bygene vi ser over Sørlandet ser ut til å være et organisert bygebeltet som henger sammen med selve lavtrykket.

Tirsdag skal de fleste tilbake til hverdagen og jobb, hvilket vær får vi da? Høytrykk fra vest trekker innover nesten hele landet vårt. Lengst nord i landet vil dessverre ett lavtrykk i Barentshavet gi en mer grå værtype.Her kan man fort tenke: perfekt, høytrykket vil gi kanon fint vær! men vent... her må vi se litt på vindretningen.Høytrykket ligger faktisk på en måte som gjør at vi får vestlig vind inn mot Vestlandet - pålandsvind. Det vil dermed kunne gi mer skyer og i følge prognosene litt nedbør også. Det er ikke snakk om store mengder nedbør, men det kan være nok til å legge en brems på finværet. Hva om høytrykket legger seg litt lengre nord? Da blir situasjonen anderledes, for da forsvinner pålandsvinden og vi ligger inni selve høytrykket - da øker sjansen for lite skyer og mer sol.

Men en ting er sikkert... Været er været og gjør akkurat som det vil - en trassig treåring?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar