Her kommer action-lufta!

kommentarer 9 kommentarer

Såpeopera-værprognoser
Meteorologisk sett synes jeg de siste dagers værprognose-situasjon har minnet litt om en australsk såpeopera med daglige episoder som er litt lite actionfylte og som fremstår ganske gjentagende. Største forskjellen har vært at været tidvis viser seg en god del mer uforutsigbart enn det at også episode 6375 av en tilfeldig australsk såpeserie var dominert av blå himmel, lettkledde australske folk og intriger. Denne kombinasjonen av gjentagende uforutsigbarhet og akkutt mangel på vær-action er diametralt motsatt av hva en gjennomsnittlig meteorolog liker.

Derfor blir jeg glad når jeg ser at dagens prognoser holder fast ved mer organisert lavtrykksaktivitet utover i neste uke.

Mer forutsigbart! Mer actionfylt!

Det varierer litt fra modellkjøring til modellkjøring hvor kraftig denne lavtrykksaktiviteten faktisk blir, men det ser i alle tilfeller ut til at lavtrykket blir stort nok i utstrekning til å påvirke været nokså direkte over mye av landet vårt. Det representerer i alle fall et nokså tydelig værskifte for de fleste områdene i form av mer vind og nedbør - altså mer action i luften.

Action-luften
En måte å visualisere dette på er å bruke trajektorier, det vil si hvordan luften beveger seg over tid. Rask luft i relativt rette kurver gir typisk mer vær og action enn en luft som ligger i ro (unntak finnes, spesielt på sensommeren).
Bildet under (med røde trajektorier) viser hvor luften i ca. 3000m høyde befant seg 60 timer før lavtrykket slår inn mot landet, og hvordan luftstrømmen altså beveger seg gjennom disse 60 timene:


Luften sin bevegelse (rødt) i ca. 3000m høyde fra midnatt tirsdag 18. april til midt på dagen torsdag 20. april.

Som vi ser vil hele Sør-Norge, en stor del av Trøndelag og Nord-Norge domineres av luft enten fra sentrale Atlanterhavet, eller områdene like vest for Grønland. Dette representerer også en viss temperaturstigning.

Sirkel-luften
...men det kan se ut til at denne blir høyst midlertidig - for tilgangen til denne relativt mildere luftmassen blir kuttet 24-48 timer senere:


Luften sin bevegelse (svart) i ca. 3000m høyde fra midnatt torsdag 20. april til midt på dagen lørdag 22. april.

Det som ser ut til å skje er at lavtrykket blir nokså stillestående (det vil bevege seg sakte østover), og luften vi etterhvert får over mye av landet har simpelthen gått i sirkel rundt lavtrykket. Unntakene er deler av Sør-Norge som vil få luft fra sørlige Grønland, samt deler av Finnmark som får den fra Russland (også grunnet det samme lavtrykket). Analogien her kan kanskje sies å være den forvirringen, men dels også forventningen, man føler etter en sesongavslutning av en over-middels bra actionserie.

Såpeopera-luften


Luftene sin bevegelse (blått) i ca. 3000m høyde fra midnatt søndag 16. april til midt på dagen tirsdag 18. april.

Må få ile til med en gang, i Nord-Norge skjer det litt med været på tirsdag med et bygeområde som i det minste gir en endring fra det mer monotone de siste dagene (snøbyger i deler av Finnmark, solfylt i resten av landsdelen). Dette kommer sammen med en liten ekstra punch av nordvestlig vind, med bygevær fra nordlige Nordland til og med Vest-Finnmark.

For resten av landet blir det altså i første omgang (varslings-messig) såpeopera-vær grunnet svake, saktegående lavtrykk, men på tirsdag en midlertidig bedring da et høytrykk etableres.

9 kommentarer

Malin

15.04.2017 kl.14:29

Slutt å klodre kruseduller på kartet! Barnestreker! Haha:D

si

15.04.2017 kl.15:13

Merkelige greier gitt med været ... man skal ha nisselua ganske hardt trekt nerrover skallen for å kkke få det med seg.

10-15 grader varmt var det for over 1mnd siden.

Det er åpenbart at været blir manipulert for å hindre is-smeltingen ikke går ytterlig raskere bananas i arktis.

Bare nevner at i Texas feks er 'cloud seeding' ikke noe uvanlig. Opp med et propellfly med noe greier som får det til å regne noen timer etterpå. OG bonden er glad.

Det er ikke koko-greier.

Det som er koko er at Norge ikke greier å si det som det er.

Istedet peker vilt med pekefingern på putin kina etc etc.

samtidig som vi pumper opp olje å har et karbonavtrykk som ikke ligner grisen. SOm igieen lager helvete i form av oversvømmelseer i 3verden. bangladushistan.

Hansemann

15.04.2017 kl.15:42

Si: Du skriver jammen mye usammenhengende sludder. ;)

Enig at det er bra med mer forutsigbart og actionfylt vær!

"Action" er for øvrig et ganske dårlig ord å bruke. Hvorfor skal alle på død og liv bruke engelske ord når det finnes ord som betyr det samme på norsk? Ordet "spenning" burde være det riktige ordet å bruke i denne sammenhengen. Går det ikke an å skrive "spenningsfylt" i stedet for "actionfylt"? Låter det ikke kult nok for dere? Synd at språket vårt er i ferd med å bli ødelagt av påvirkning utenfra.

si

15.04.2017 kl.15:52

hønsemann

for du du hadde jo mye å komme med

TAP

15.04.2017 kl.16:22

Nå må det bli slutt med å begrense co2-utslippene. Ny istid er på vei.

Erik

15.04.2017 kl.16:33

Mnja, når det er 3 gr C på ytre Østland midt på dagen i midten av April, og meteorologene har problemer med å slå fast hvor sterke lavtrykk vi får i neste uke, får man tanker om klimaet. Er denne kulda et uttrykk for global, eller arktisk, oppvarming tro? Kan det virkelig være slik at meteorologer ikke helt kan spå været en uke frem på grunn av værkaos og mange variabler i modellene sine mens klima-alarmistene med klart blikk kan se mange tiår fram i tid med enda mer kaotiske system og variabler i sine datamodeller?......

Dude

15.04.2017 kl.16:39

Dette er dårlig skrevet. Hvorfor bruke action? Hvorfor ikke bare bruke spenningsfylt som Hansemann skriver? Og hvorfor bruker dere ord som trajektorier? Dette har ingenting med det dere beskriver, men er dårlig oversatt fra engelsk. Mer korrekt er vel bane. Fra Store norske leksikon står det om trajektorier: "vanligvis brukt som forklaring på utformingen av spongiosavevet i en knokkel". Slutt å ødelegge det norske språket!

Hansemann

15.04.2017 kl.17:30

Dude: Bra!

Utover de engelske ordene forfatteren har brukt så synes jeg språket i teksten ellers er bra. Ingen setninger som starter med "OG" og "MEN", f.eks. Er med andre ord mye bra også. :-)

Si: Beklager hvis jeg fornærmet deg, det var bare måten du ordla deg på. ;-) Er forsåvidt enig med deg i det du skriver når jeg fikk lest gjennom et par ganger.

Temperatursvingingene vi har hatt de siste årene føles unaturlige. Foretrekker helt klart kald og frisk luft på denne årstiden enn tropesommer. Folk, planter og dyr går jo helt av hengslene når ekstremvarmen kommer lenge før det egentlig er sommer.

Schlomo

15.04.2017 kl.19:21

Dette er et voldsomt angrep på oss som kjører batteribiler og eier akjer i Statoil.

Vi må lære av Hellas og bli beriket umiddelbart.

Skriv en ny kommentar

hits