Vestlandstorden

kommentarer

Muligheter for Vestlandstorden påskeaften

Et lavtrykk som bringer med seg ustabile luftmasser vil kanskje gi en sjelden April-torden på deler av Vestlandet påskeaften. Bildet under viser sannsynligheten for utvikling av tordenvær i følge siste prognose:

Muligheten for torden slik modellene har den påskeaften (om ettermiddagen).

Årsaken til denne muligheten, sammen med selve lavtrykket som passerer er å finne i opprinnelsen av luftmassen:


Bildet viser hvordan luftstrømmen langs bakken (havet) beveger seg fra torsdag midnatt til påskeaften midt på dagen.

Tommel-finger regel

Vi har nemlig en tommelfinger-regel som sier at når luften kommer rett fra Kapp Farvell (sørspissen av Grønland) og går rett østover mot Sør-Norge (ja, Sør-Norge ligger like langt nord som sørlige Grønland) må vi være på vakt for torden på Vestlandet. Denne regelen fungerer best om vinteren da luften fra Grønland er kald, men samtidig at vannet som bringes mot oss med den Nord-Atlantiske strømmen (forlengelsen av Golfstrømmen) er nokså varmt. Kaldluften varmes da opp fra undersiden, og - når vindretningen er bent vestlig - blir denne oppvarmingen såpass langvarig at man får utviklet bygeceller. Når denne ustabile bygeluften føler Vestlandsfjellene får luftmassen et lite ekstra byks oppover, og dette kan i sin tur gjøre at bygene begynner å gi hagl, samt lyn og torden. Siden denne vestavinden opptrer relativt ofte vinterstid gjør dette at tordenvær på Vestlandet opptrer hyppigere om vinteren enn om sommeren.

Men denne regelen er altså skjør i April som jo er en definitiv vår-måned, så om denne regelen fungerer i dette tilfellet gjenstår å se.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits