Snøstorm i nord

kommentarer

Mens sørlendingene får en vårlig søndag, er situasjonen en ganske annen for folket i nord!

Høytrykket over De britiske øyer som gir en smak av vår til Sør-Norge tvinger lavtrykk å gå i en nordlig bane. De går fra Island via Jan Mayen over nordlige deler av Norskehavet og så inn i Barentshavet. Og lavtrykket som entrer Barentshavet søndag er av den kraftige sorten. Lørdag ettermiddag begynner vinden å øke på fra en sørvestlig retning etterhvert som stormsenteret nærmer seg.

Lørdag kveld vil man allerede merke storm styrke vind langs kysten av Troms.

Søndag vil vinden legge seg på en vest-nordvestlig retning, noe som merkes godt ikke bare ved kysten - men da også innover i landet og i fjellet. Det blir sterk kuling og liten storm for de fleste områdene, trolig full storm mest utsatte steder i fjellet. Her er vindkartet for søndag formiddag!Til kvelden vil vinden begynne å avta i kystnære strøk av Nordland og Troms, mens det ventes nord-nordvestlig liten til full storm inn mot kysten av Finnmark. Det vil fortsatt blåse kraftig i fjellet.Stormen vil naturlig nok ikke bare bringe med seg kraftig vind, men også store nedbørmengder. Det er ventet 30-50 mm over ett større område i løpet av 24 timer. Nordland og Troms vil få de størst mengdene med lokalt opp i 60 mm. Mest nedbør første del av dagen, men i Finnmark øker nedbøren på utover ettermiddagen.Nedbøren er først ventet å komme i form av snø og sludd, men sør i Nordland ventes det en snøgrense på 500-700 meter. Etter hvert som vinden går over på nordvest utover dagen vil det også føre til at temperaturen synker og at nedbøren da stort sett vil komme i form av snø.

Ille nok med all denne vinden og nedbøren, men det er også faktorer som påvirker snøskredfaren. Denne kombinasjonen gir økt snøskredfare, men temperaturen vil også ha en innvirkning. Vi vil få en relativt mild og våt lørdag i forkant av søndagens uvær. Mens søndag som sagt byr på kaldere vær og nok ett døgn med mye nedbør.  Denne temperatursvingningen vil føre til mange ustabile lag i snøen som dermed videre gir stor snøskredfare. Følg med på snøskredvarslingen her!

Søndag blir altså en kontrastfylt dag i vårt langstrakte land!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits