Søkkvåt helg i Sørvest-Europa

kommentarer

Høytrykk bygger seg opp over De britiske øyer og sender en rygg med fint vær og mild luft mot Sør-Norge i helgen. Flott for oss her, men kjipt for de som har emigrert til Spania og Sør-Frankrike denne helgen. Kanskje noe dro sin kos får å få seg en fin, varm langhelg i Barcelona og Nice? Da er kommende helg  en dum helg å velge, hvis man ikke virkelig elsker øs-pøs regn da!

Lavtrykk pleier normalt sett å passer over eller like nord for De britiske øyer, så når ett høytrykk har forvillet seg til disse breddegrader - ja da må lavtrykkene ta en annen retning. Det betyr at noen går veldig mye lengre nord, mens noen av lavtrykkene fortrekker en sørlig bane og da innover Den iberiske halvøy - Spania og Portugal.

Dessverre har det seg sånn at lavtrykkene passere ikke i full fart og fortsetter østover i Middelhavet. Nei du, de slår seg til rette over Den iberiske halvøy og svirrer rundt her gjennom store deler av helgen.

Fredag morgen ser vi at lavtrykket ligger over Spania og at nedbøren har omkranset Den iberiske halvøy.

Vi ser at en front gir kraftig nedbør inn mot sørkysten av Frankrike og særlig i området ved Nice. Her er det snakk om hele 40-70 mm i løpet av 24 timer, fra torsdag kveld til fredag kveld.

Det som videre skjer er at på denne fronten dannes et nytt lavtrykk, dette skjer fredag kveld like sør-sørøst for Mallorca. dett lavtrykket vil gå nordvestover mot Pyreneene, hvor det vil ligge lørdag morgen og da ser det slik ut:

lavtrykket trekker med seg store porsjoner med fuktighet fra Middelhavet innover nordøstlige deler av Spania og til de sørlige delene av Frankrike. Her snakker vi mye nedbør iløpet av ett døgn, men også store mengder nedbør på relativt kort tid. I løpet av 24 timer ventes det 50-80 mm lokalt fra fredag morgen til lørdag morgen, og 40-60 mm av disse kan komme på bare 12 timer i løpet av natt til lørdag. Av storbyer vil Barcelona være særlig utsatt og for de som befinner seg her, kan man lørdag morgen våkne opp til oversvømte gater og flom. Jordskredfare er noe man også må være obs på. Og for de som befinner seg i fjellet i Pyreneene, må man i tillegg passe seg for snøskredfaren.

Utover lørdag ettermiddag og kveld trekker lavtrykket sakte vestover og ut i Biscayabukta, da avtar bygene gradvis og sen kveld vil områdene som fikk mest nedbør trolig få etterlengtet oppholdsvær.

Det er nok ikke over for denne gang for Den iberiske halvøy, men runde to vil heldigvis påvirke en annen del av halvøyen. En ny front med kraftige byger nærmer seg fra vest, den går innover Portugal tidlig søndag og fortsetter så østover i Spania. Portugal og vestlige deler av Spania vil i løpet av søndag få lokalt 30-60 mm nedbør. Bygene svekkes i det de passere sentrale deler av Spania, så de østlige delene vil mest sannsynlig slippe unna nedbøren i denne omgang.


 

For de som tar helgen sin i Barcelona, det er lys i enden av tunnelen - søndag ser ut til å bli en fantastisk dag her med sol fra skyfri himmel.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits