hits

Søkkvåt helg i Tyrkia

En del nordmenn flykter ofte fra det norske været på denne tiden av året. Godt å komme seg vekk fra grått, vått og vindfullt vær, sammen med dager som fortsatt er litt mørke. Noen tar gjerne en tur til Tyrkia i håp om sol og varme, først kommende helg er dessverre dårlig nytt sånn værmessig for dette landet.

Lavtrykk har retning mot Kreta og sender sørlig kuling inn mot sørkysten av Tyrkia. Lavtrykket har med seg ustabil luft, det betyr bygevær og da også med torden. det er ventet kraftige byger som på kort tid kan slippe fra seg en god del millimeter med regn, i løpet av 6 timer kan byger gjerne gi 15-25 mm.

Nedbøren starter allerede i dag torsdag og ettersom lavtrykk flytter seg veldig sakte østover, vil det prege været over flere dager. Mandag trekker lavtrykket innover land, går via Øst-Tyrkia og fortsetter østover. Først da vil bygene avta i både styrke og antall gradvis i løpet av mandag og tirsdag.

Hvor mye nedbør blir det i løpet av helgen?

Slik fordeler nedbøren seg i perioden fra fredag morgen til mandag morgen, med andre ord en søkkvåt helg sør i Tyrkia! Men også på Kreta og sørøst på fastlands delen av Hellas. På det meste ved sørkysten av Tyrkia kan man lokalt få 120-160 mm. Forøvrig stort sett 60-100 mm, som også er ganske mye for å være denne delen av Europa.

Vinden er en ekstra ingrediens til disse store nedbørmengdene. Her er lavtrykket forventet å ligge lørdag kveld, rett over øyen Kreta.

På vestsiden og det man da kaller baksiden av lavtrykket ventes nordlig kuling. For øyene i Egeerhavet kan man utsatt steder få nordøstlig kuling, mens det økende sør-sørøstlig kuling inn mot sørkysten av Tyrkia. Denne vinden rett inn mot land og terreng vil hjelpe å forsterke nedbørmengdene, derfor er det disse områdene som vil få mest nedbør.

Med andre ord: En grå, våt og vindfull helg i det ellers så tørre og solrike Tyrkia.


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar