Skydekket - vinn eller forsvinn

kommentarer

På den mørke tiden av året har skydekke en veldig stor betydning for hvilken temperatur vi får. Størst utslag kan det gi på temperaturen om natten.

Skydekket vil en sommers dag gi lavere temperatur enn om det var skyfritt og solen fikk varme oss så mye som den ønsket. På vinteren er det anderledes. Solen er både svak, men også lite over horisonten om vinteren. Dermed har solen lite mulighet til å varme opp landet vårt på dagtid. Om natten stråler planeten vår ut stråling, men får ingenting inn. Og det er her skydekket kommer inn.

Et skydekke vil om vinteren få en isolerende effekt, som en dyne som ligger over landet. Hvis det er skyfritt en vinternatt, så vil all strålingen fra landet forsvinne ut i atmosfæren og temperaturen ved bakken synker - noen ganger betraktelig. Har vi derimot ett skydekke over hodene våre, så vil nettopp disse skyene hindre at all strålingen forsvinner. Noe av strålingen vil reflekteres tilbake mot oss og hindrer dermed de laveste temperaturene.

Får å få de aller laveste temperaturene er luftmassene helt avgjørende. Har vi mild luft fra Atlanterhavet, vil nettene ikke bli så kalde. Hvis vi derimot har kald nordavind eller østavind på vinterstid, så vil dette fort gi i utgangspunktet lave temperaturer som fort blir enda lavere enn natt med skyfri himmel.

Natt til onsdag 8. mars var det lite skyer på himmelen, bare se satellittbilde fra gårsdagens blogginnlegg!

Da våknet man opp til skikkelig lave natte temperaturer, der typiske områder er indre Østlandet, indre strøk av Sør-Trøndelag og på Finnmarksvidda. Laveste temperatur målt i natt var Filefjell med 30.9 minusgrader! Rekorden for mars er fortsatt ett stykke unna: Karasjok målte i mars i 1888 hele 45.1 minusgrader!

Den neste natten vil for Sør-Norge sin del bli vesentlig mindre kald. Skyer har i løpet av onsdag kommet innover området fra vest og de vil dermed isolere oss natt til torsdag. Her er satellittbilde av landet vårt onsdag formiddag:

Varsling av skydekke og temperatur om vinteren kan dermed være vinn eller forsvinn for en meteorolog. Skulle ett uventet skydekke eller tåke dukke opp en kald vinters natt, kan det fort bety at man kan bomme på temperaturen så det synger etter. Alt tyder på klarvær og kaldt vintervær, man antar da feks 30 minusgrader på Finnmarksvidda. Men der dukket det opp et skydekke fra sør og da ble det "kun" 10 minusgrader og en bom på hele 20 grader!

Med andre ord... skydekke om vinteren er veldig viktig for temperaturvarsling!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits