hits

Reis hjem lørdag - snøstorm på vei

Vinterferien går for mange nå inn i sin siste helg. Tenk så deilig å kunne avslutte med en flott dag i skisporet for de som er i fjellet!

Meteorologens tips er derimot å dra hjem lørdag, avslutt ferien med en dag eller to hjemme.

Tidlig lørdag ligger ett høytrykk nord i Norskehavet, mens lavtrykk ligger over De britiske øyer. Høytrykket vil gradvis trekke innover Nordland i løpet av søndag og forsterker dermed vindfeltet over Sør-Norge, samtidig som en front fra sør har tenkt seg innover nettopp Sør-Norge. Denne kombinasjonen fører til kraftig østlig vind.

Det hele starter lørdag: Rolige vindforhold først på dagen, men etter hvert økende østlig vind. Først ved kysten av Agder og sør i Rogaland, men etter hvert også nordover i Langfjellet.Fjellområdene i Møre og Romsdal og Trøndelag vil også merke vinden godt. Lørdag kveld østlig sterk kuling generelt for fjellet, men også ved kysten fra Obrestad til Oksøy. Videre østover langs kysten liten til stiv kuling. Langs kysten videre nordover på Vestlandet frisk bris til liten kuling, men i utsatt fjord og dalstrøk ventes kuling og vær obs på kraftige vindkast.

Vinden lørdag kveld:Søndag setter værgudene inn støtet. Vinden vil fortsette å øke på natt til søndag og per nå ventes sterkest vind søndag formiddag. Da visere prognosene full storm sør i Langfjella og igjen ved kysten fra Obrestad til Oksøy. Videre nordover i fjellet ventes sterk kuling eller liten storm. Bare se kartet for søndag formiddag der lilla er storm styrke vind:Det er viktig å merke seg at selv om vinden vil blåse kraftig i fjellet og ved kysten lengst sør, så vil man også merke vinden godt i innlandet på Vestlandet. En østlig storm over fjellet fører til kraftige vindkast i utsatte kyst-, dal- og fjordstrøk generelt for hele Vestlandet. Det kan lokalt være snakk om vindkast på 15-25 m/s!

Østlig kraftig vind sammen med en frontsone vil også føre til en god del nedbør - ikke for Vestlandet denne gangen, men for Agder og Telemark. Lørdag får vi først litt spredt nedbør i Agder og Telemark, men til kvelden tar nedbøren seg opp og den vil ikke gi seg før mandag. Nedbøren vil stort sett komme som snø eller sludd, men i ytre strøk av Agder som regn i lavlandet i ytre strøk. Områdene som vil få mest nedbør er ytre og midtre strøk av Aust-Agder, men også Telemark og øst i Vest-Agder. I løpet av to døgn - lørdag formiddag til mandag formiddag, ventes det lokalt 40-80 mm. Og her må man merke seg at mye av dette vil komme som snø og bare det kan lage vanskelig forhold for de som ikke nødvendigvis befinner seg i fjellet. Sjekk her hvordan nedbøren fordeler seg over Sør-Norge:Og nå skal du få se hvorfor du bør dra hjem litt tidlig på lørdagen, her kommer vind og nedbør kort for lørdag formiddag:Dette er "stille før stormen"!

Spis frokost lørdag morgen, pakk i bilen og vend nesen hjemover! Jo lengre sør du er i fjellet, jo tidligere bør du komme deg avgårde!

 

2 kommentarer

Hvorfor sette vår lit til noe av det dere sier?

På torsdag ble vi oppfordret til reise hjem allerede fredag fordi det skulle bli uvær i fjellet. I dag lørdag har vi hatt en flott dag i fjellet!

Dette er på LANGT nær første gang dere bommer på varslene. Så igjen, hvorfor sette lit til noe av det dere kommer med?

Tadetsomdetkommer

Tadetsomdetkommer

Se værradar. Tenk sjøl.

Skriv en ny kommentar