Håpløst vinterferievær

kommentarer

Som med de fleste andre ferier ønsker man å kunne planlegge litt på forhånd og da er det ekstra greit å ha en formening om hvilket vær det blir. Ute eller innevær?

Neste uke starter runde to med vinterferie og da er det mange nordmenn som er interessert i hvilket vær det blir. Da blir det ofte store ønsker om flott vintervær med skiføre og aller helst vil man gjerne vite det litt på forhånd.

Været for neste uke er i utgangspunktet enkelt, men likevel vanskelig. Vi forventer vekselvis svake lavtrykk som vimser forbi landet vårt eller forbigående høytrykksrygg - det er sikkert. Det høres ikke så verst ut egentlig, men problemet er litt som det vi opplever om sommeren.

Svake lavtrykk er vanskeligere å forutsi enn solide kraftige lavtrykk. I værsituasjoner med svake lavtrykk og høytrykk om en annen, der ingen av delene er solid nok til å dominere - så flytter systemene lett på seg og virrer rundt. De små lavtrykkene har nedbør med seg, men ikke nødvendigvis så organisert nedbør. Høytrykkene har typisk med seg lettere vær og gjerne sol.

Så den foreløpige værmeldingen for neste ukes vinterferie er som følger. Periodevis skyet vær og nedbør, men også perioder med sol og opphold. Direkte oversatt til folkemunne: Vanskelig å planlegge ting lenge i forveien! En og annen dag med turvær enten til fots eller på ski, kommer ann på om man er høyt nok til fjells eller ei, men plutselig forbigående innevær. Her må man rett og slett følge med på værmeldingen dag for dag og ikke bli frustrert om den plutselig skulle endre seg.

Her ser man forskjellen:

Dette er ett solid lavtrykk ved Færøyene som har ett veldefinert nedbørsystem og vet hvor det skal. Dette er værsituasjonen i dag formiddag, onsdag 22. februar.

Mens neste uke byr mer på lavtrykk av den varianten man ser under her. Et svakt lavtrykk som virrer rundt med nedbør hist og pist. Dette er forventet vær onsdag 1. mars, i hvertfall slik prognosene ser ut akkurat nå.
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits