Polare lavtrykk mot Nord-Norge

kommentarer

Polare lavtrykk som vi av og til får dannet i Norskehavet og Barentshavet om vinteren kan en sammenligne med de tropiske stormene og orkanene. De kan dannes når iskalde arktiske luftmasser strømmer sørover i Barentshavet og Norskehavet, over de forholdsvis varme vannmassene som vi har i disse havområdene. Hvis noen flere betingelser er oppfylt dannes disse forholdvis små, men kraftige lavtrykkene. De gir typisk vindstyrker opp i sterk kuling til full storm sammen med intense snø- og haglbyger, og lokal torden.

Det siste døgnet har kalde arktiske luftmassene lagt seg over Barentshavet og nordlige deler av Norskehavet, og vi har allerede fått dannet et polart lavtrykk samtidig som et annet er i ferd med å dannes!
Polart lavtrykk nr. 1 nord for Jan Mayen er allerede i ferd med å svekke seg og vil ikke gi noe uvær innover land. Derimot vil polart lavtrykk nr. 2 som dannes vest for Troms og Vest-Finnmark trolig komme innover Troms natt til lørdag. Det ventes å gi vind av skiftende retning opp i sterk kuling til full storm fra Lofoten og nordover til Troms. En del kraftige snøbyger vil det også bli, og lokal torden kan ikke utelukkes. Polare lavtrykk svekkes fort når de kommer innover land, da får de ikke tilført energi fra havet lengre, og derfor vil det polare lavtrykket dø ut over Troms i løpet av lørdag formiddag.


Polare lavtrykk i Norskehavet. Lavtrykk nr. 2 ventes innover Troms lørdag.

De kalde arktiske luftmassene ser ut til å dominere i nord i tiden fremover slik at det er gode muligheter for nye polare lavtrykk innover Nord-Norge de neste dagene, men det er ikke mulig å gi noen detaljerte varsler flere dager i forveien.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits