Kjipt helgevær i Spania og Portugal

kommentarer

Mange søker sørover på denne tiden av året. De søker etter varme, sol, opphold og lyse dager! Men denne helgen er det nok ikke sørkysten av verken Spania eller Portugal det smarteste trekket dersom det er tørt og solrikt vær man behøver.

Et lavtrykk ligger for øyeblikket like vest for Irland og normalt sett hadde dette tatt en stø kurs mot vårt langstrakte land Norge. Men denne gangen skal naturen gjøre det på ett mer uvanlig vis. For over Skandinavia har vi et ganske solid høytrykk som har gitt oss kaldt og fint vintervær den siste tiden, ett slikt system er vanskelig å flytte på. Så lavtrykk i vest trekker sørover istedenfor og passer utenfor kysten av Portugal i løpet av fredag. Det går nesten sør til Kanariøyene, men finner så ut å gå nordøstover og søndag går det i land ved sørkysten av Portugal.

Et slikt Atlanterhavslavtrykk har med seg mye fuktig luft og det sammen med en del fjell på Den iberiske halvøy, vil føre til skikkelig vått vær en del plasser. Sjekk hvordan nedbøren fordeler seg i løpet av helgen!

For de områdene der det viser gult, forventer man 80-110 mm i løpet av helgen!

Natt til fredag vil en front krysse Portugal østover og gi en god ladning regn sammen med sørlig kuling, det er ventet 15-20 mm regn i løpet av 12 timer torsdag kveld og natt til fredag. For resten av fredag vil det bli en del byger over hele landet, mens fronten gradvis trekker østover i Spania. Forbigående på 12 timer i det fronten passerer ventes igjen 10-20 mm for de som befinner seg på den spanske solkysten.

Lørdag ser det ut til at velorganisert bygebelte trekker innover først Portugal og etter hvert videre øst til sørvest-Spania. Her kand et lokalt komme 30-60 mm ila 24 timer og her er det de sørlige delene av Portugal som er mest utsatt! Men også området Marbella og Malaga kan oppleve store nedbørmengder 20-40 mm ila 24 timer, dette i sammenheng med pålandsvind opp i frisk bris.

Søndag vil selve lavtrykkssenteret trekke innover land og vil like øst for senteret gi mye nedbør nok ett døgn, hele sørkysten av Portugal og Spania vil ila 24 timer kunne på få 20-30 mm - lokalt i området Malaga til grensen mot Portugal kan det komme 40-50 mm. Det er denne dagen som mest sannsynlig også blir mest vindfull. Søndag morgen og formiddag sørvest-sørøstlig stiv til sterk kuling.

Kanskje best å holde seg hjemme? Men ønsker man seg sol og tørt vær til helgen her hjemme i Norge, så bør man komme seg sør for Stad og Dovre.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits