Januar var mild, stormfull og våt

kommentarer

På grunn av et nærmest stasjonært høytrykk over Mellom-Europa og kraftige lavtrykk som beveget seg fra Nord-Atlanteren og inn mot Midt- og Nord-Skandinavia, ble januar mild og stormfull i store deler av landet. Middeltemperaturen lå stort sett 2-4 grader over det normale, mens enkelte innlandsområder hadde 5-6 grader høyere temperaturer enn normalt. Ettersom lavtrykkene stort sett kom inn mot Nord-Norge, fikk de tre nordligste fylkene stort sett de verste værforholdene. På grunn av nesten kontinuerlig vind fra vest og sørvest, fikk vestlige områder av landet vårt mer nedbør enn normalt. Aller mest i Nordland med mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt og månedsnedbør på over 600 millimeter på de våteste stedene. Det store unntaket var Sørlandet og Østlandet som ble liggende i le for fjellene i vest og dermed fikk mye fint vær med lite nedbør ? stort sett nær halvparten av normal nedbør. I kombinasjon med mildvær medførte dette uvanlig lite snø ? særlig i de sørlige områdene. På Blindern i Oslo var bakken omtrent helt snøfri gjennom hele måneden. Faktisk må en helt tilbake til 1945 for å finne en januarmåned med tilsvarende lite snø i Oslo.

Januar startet med kraftige lavtykk fra nordvest som passerte over Sør-Skandinavia med nordvest kuling og til dels storm på Vestlandet. I Midt- og Nord-Norge en del snøbyger. En forbigående høytrykksrygg kom inn over hele landet den 4. og 5. januar med pent vær og sprengkulde over innlandsområdene. Den laveste temperaturen i januar ble målt den 4. januar i Karasjok med -42,4 grader. I Sør-Norge var det kaldest den 5. januar med 33,8 minusgrader på Tynset. Fra den 6. januar og frem til den 13. januar ble det igjen blåsende fra Vestlandet i sør til Finnmark i nord med nye kraftige lavtrykk fra sørvest som kom inn mot Midt- og Nord-Norge med periodevis sørvest til nordvest storm langs kysten. Denne perioden ble avsluttet med ekstremværet «Vidar» som rammet Vestlandet sør for Stad. Denne gangen ble det ustedt ekstremvarsel på grunn av uvanlig høy stormflo. Floen ble litt lavere enn varslet, og skadene ble dermed små.

En ny høytrykksrygg kom inn over hele landet i dagene 14-16. januar med stort sett pent og kaldt vær. Også denne ryggen ble kortvarig, og resten av januar ble på ny preget av kraftige lavtrykk fra sørvest som kom inn mot Nord-Norge. Dermed fikk hele landet tilførsel av milde og fuktige sør og sørvestlige vinder med korte innslag av litt kaldere vest og nordvestlig vind. I nesten hele landet var det uvanlig mildt, for å ikke å si varmt! På Nestbyen ble det målt opp til 11,8 varmegrader den 19 og 20. januar. Finnmark og Troms opplevde derimot også noen dager med skikkelig vintervær og snøstorm som medførte snøskred og stengte veier. I Tromsø steg snødybden fra ca. 30 cm til 85 cm den 23-24. januar. I dagene 25-27. januar fikk hele landet tilførsel av milde og fuktige sør og sørvestlige vinder fra langt sør i Atlanteren. Dermed steg temperaturen til hele 15-16 varmegrader både i Tafjord og på Sunndalsøra i Møre og Romsdal. Den 27. januar var det hele 10 varmegrader i Sørkjosen lengst nord i Troms. Væromslaget i Nord-Norge medførte både jordskred og lokal flom på grunn av snøsmelting og mye nedbør. Spesielt mye nedbør som regn falt det i Nordland. Storforshei, nordøst for Mo i Rana, fikk hele 120 mm nedbør på ett døgn den 26. januar. På Bratland i Lurøy falt det utrolige 232 millimeter nedbør på 3 døgn (25-27. januar). De to siste dagene av januar ble likevel noe roligere, ettersom en svak høytrykksrygg gradvis bredde seg inn Midt- og Sør-Norge.

Snømessig var det uvanlig lite snø på bakken i omtrent hele landet. Unntaket var deler av Finnmark og aller lengst nord på Østlandet. På grunn av noen dager med sterk nordvestlig vind, falt det uvanlig mye nedbør som snø i indre Romsdalen og lengst nordvest i Oppland. På Bjorli var snødybden over 1 meter i hele januar, med opp til 155 cm i dagene 4. og 15. januar.

Værekstremer:

Max temp ? Norge:  15,9 grader Sunndalsøra (26/1)

Min temp ? Norge:  -42,4 grader, Kautokeino (4/1)

Max vind ? Norge: Lavlandet: W 31 m/s Eigerøya (11/1),  I fjellet: W 41 m/s Sømna-Kvaløyfjellet på Helgeland (8/1)

Max nedbør ? Døgn: 120,2 mm, Storforshei (26/1)

Max nedbør ? Måned: 612 mm, Lurøy i Nordland  
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits