Mye nedbør i Nordland siste døgn!

kommentarer

Siste døgn har det kommet ekstreme mengder nedbør i Nordland, noe som har ført til ødeleggelser flere steder. Det har også blåst kraftig, flere stasjoner har målt orkan styrke i middelvind, og dét over en lengre periode.

Topplisten for 24-timers nedbør domineres helt klart av Nordland:

 

Storforshei 120.2 mm
Hjartåsen 73.3 mm
Seljelia i Vefsn 71.1mm
Mosjøen Lufthavn 59.4 mm
Saltdal 51.4 mm

Storforshei og Hjartåsen har ikke registrert så mye nedbør tidligere, så dette er nye stasjonsrekorder. Disse stasjonene har imidlertid ikke vært i drift lenger enn fra hhv. 2011 og 2009, og det er heller ikke en "all-time-high" for Nordland. Mest nedbør registrert i Nordland i januar er tilbake til 1964 da det kom 184,3 mm i Glomfjord.

Mens maksimal nedbør var konsentrert i Nordland, var maksvind spredt litt mer ut i landet, men det er fjellene som har fått mest blåst.

Sluskfjellet (Sørøya i Finnmark) registrerte 39 m/s i maksvind tidlig på ettermiddagen. Vinden "roet seg" til liten til full storm, før den økte på igjen til sterk storm på kvelden. I løpet av natten har det avtatt og i morgentimene blåser det rundt frisk bris.

Kvaløya var vinden oppe i 35 m/s, og i flere timer fra kl 17-21 ble det registrert orkan styrke i middelvind. I natt har det fortsatt med full til sterk storm og vinden har ikke avtatt enda.

I Sør-Norge var Juvvasshø oppe i 32 m/s midt på dagen i går. Seinere på dagen, kvelden og i natt har vinden lagt mellom sterk kuling og full storm. Fortsatt blåser det rundt liten storm her.

Observasjoner kl 07 torsdag.


I løpet av dagen i dag vil det fortsatt regne en del i Nordland, men nedbøren flytter seg også nordover samtidig som den avtar. Fra seint i kveld vil det etter hvert bli oppholdsvær, men det kan likevel komme opp til 50 mm de neste 24 timene.

Nedbør fra torsdag morgen til fredag morgen (24 timer).

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits