Rakettvær 2016

kommentarer

Blir det synlige eller usynlige raketter i år? Blir det ett vakkert skue eller forsvinner de inn i skyene?

Kort fortalt ser været slik ut ved midnatt, kveldens viktigste tidspunkt.OG VINNEREN ER.... Østlandet! Her blir det tørt og lite skyer, som da blir et flott rakettvær. Tørt blir det også på Sørlandet, men en front over Danmark vil gi noe mer skyer her enn på Østlandet.

Den som dessverre får dårligst vær rundt midnatt er Møre og Romsdal, Trøndelag og sørlige deler av Nordland. Et lavtrykk trekker innover Nordland og gir nordlig kuling og byger til midtre deler av landet. Snøgrensen ligger da på rundt 300-500 meter og er man i områder hvor nedbøren kommer som snø, ja da er det spesielt dårlig sikt til raketter.

Det nevnte lavtrykket er ganske avgjørende for været i deler av Nordland. Det har seg slik at på nordsiden av lavtrykket blir det fralandsvind og stort sett opphold, i tillegg ett litt lettere skydekke som er positivt for rakettene. På den andre siden vil de som befinner seg i og sør for lavtrykket bli preget av byger og ikke fullt så gunstig vær. Så akkurat hvor dette skillet mellom dårlig og bra rakettvær går, er litt usikkert. Får Bodø byger? Eller slipper de unna?

Øst-nordsøtlig vind gir snøbyger i ytre strøk av Finnmark og lengst nord I Troms, ellers vil våre to nordligste fylker få stort sett tørt vær. Skydekket er noe mer variabelt, så her kan man være heldig!

For Vestlandet sin del så starter dagen med byger, men iløpet av kvelden skal vinden gradvis dreie mer og mer over på nord. Når vinden ligger på rett nord er det stort sett opphold i vente for vestlendingene, kanskje en og annen byge ytterst på kysten. Så været her i vest er veldig avhengig av når vinden snur. Bygene gir seg nok først i indre strøk, så blir det nok noen spredte byger i ytre strøk. MEN ved kysten blir det nordvest-nordlig kuling, så mulig rakettene uansett bare blåser sin vei?

Den første dagen i 2017 er ut til å bli en kald og vinterlig dag. Nordavinden preger landet og da blir det snøbyger til Møre og Romsdal og Trøndelag og enkelte byger på Helgeland. Stort sett opphold videre nordover i landet, men igjen kommer det noen byger i ytre strøk av nord-Troms og Finnmark. Sør for Stad og Dovre opphold og mye fint vær, mulig det streifer en og annen byge innover kysten på vestlandet. Temperaturen synker og etter en mild desember, kan det være godt med en smak av vinter - endelig!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits