Storm i julegave!

kommentarer En kommentar

I år er det ikke bare en, men to store julegaver fra værgudene!

Den første kommer på selveste julaften, men man vil nok merke det godt allerede på kvelden lillejulaften. Når roen forhåpentligvis har senket seg i stuen og man nyter kvelden før kvelden, så begynner været å herje ute. Et stormsenter fra Nord-Atlanteren sniker seg mellom Island og Færøyene og trekker videre øst inn i sørlige deler av Norskehavet i løpet av lillejulaften. Fra formiddagen får vi økende sørlig kuling i sammenheng med en front i Nordsjøen som nærmer seg fra vest. Om kvelden sterk kuling og liten storm - nær Stad full storm. Vinden merkes godt også i fjellet og vil påvirke kjøreforholdene her, så skal man ut å ferdes lillejulaften - bør man dra så tidlig som mulig på dagen!

Sjekk lillejulaften morgen versus lillejulaften kveld:På selveste julaften vil stormen ligge i sørlige Norskehavet og gi ett uniformt vest-sørvestlig vindfelt over Sør- og Midt-Norge. Det vil dermed bli ett vedvarende vindfelt med sterk kuling og i perioder liten storm over ett større område både ved kysten og i fjellet. Ettersom vindretningen ligg slik at det blåser innover land, så vil det også kunne blåse godt i utsatte fjord- og dalstrøk i innlandet på Vestlandet.

Med en sterk vest-sørvestlig vind over fjellet, vil man også i innlandet på Østlandet kunne merke stormen i form av kraftige og uventede vindkast. Det kan legge en demper på det ellers så ganske fine juleværet her.

For Vestlandet blir det ikke bare vindfullt, men også vått! Slik fordeler nedbøren seg på julaften, der Vestlandet vil i midtre strøk få 40-60 mm i løpet av døgnet:1. juledag blir været litt roligere, vi får en pust i bakken - men kun forbigående for allerede til kvelden vil vinden øke på igjen! Ett nytt stormsenter er i kikkerten!

Dette stormsenteret har potensiale til å bli kraftigere enn det vi får på julaften. Problemet er at per dags dato, så er prognosene veldig usikre. En storm kommer det er sikkert! MEN usikkerheten ligger i forhold til hvilket område får den kraftigste vinden, når på dagen og akkurat hvor kraftig blir den?

Vi har flere forskjellige scenario å "velge" mellom. Værmodellene våre har de siste dagene vekslet mellom disse fra dag til dag og i løpet av dagen også. Her ser vi to av variantene:

Varianten til venstre er det vi kaller "worst case scenario". Hvis det skulle inntreffe betyr det vestlig sterk storm og mulighet for orkan inn mot Vestlandskysten. Storm i fjell og kraftige vindkast på Østlandet. Det vil da ha mange likhetstrekk med det vi opplevde natt til 2.juledag for 5 år siden, i form av ekstremværet "Dagmar". Man skal i grunnen ikke sammenligne stormer og ekstremvær, men det kan gi en pekepinn på hva man eventuelt vil ha i vente.

Skulle derimot varianten til høyre inntreffe, så er det snakk om en mer "vanlig" storm. Vest-sørvestlig sterk kuling og liten storm inn mot Vestlandet og langs kysten av Midt-Norge.

Altså, her kan må få alt fra vanlig storm til uvanlig storm! Så følg med!


 

Ã?n kommentar

Julenissen

23.12.2016 kl.08:30

God Jul til dere alle, HO HO HO

Skriv en ny kommentar

hits