Desemberværet har hengt seg opp

kommentarer

Selvsagt har været i desember variert noe, men det store sirkulasjonsmønsteret har ligget fast. Høytrykk har holdt seg mer eller mindre konstant over Kontinentet mens lavtrykkene har gått via Island og Norskehavet til Barentshavet. Dette er noe vi har sett mye av de siste årene, samme værregime varer og varer opp i 30-40 dager før vi har fått en større endring i sirkulasjonsmønsteret i atmosfæren. En del klimaforskere mener dette skyldes klimaendringene, men her er forskerne splittet. Godt nytt er det uansett ikke.

Det fastlåste strømningsmønsteret har ført til en høstlig desembermåned i Sør-Norge med milde luftmasser fra langt sør i Nord-Atlanteren kontinuerlig. Relativt mildest har det vært i fjellet i Sør-Norge, men hele landet har hatt temperaturer godt over normalen. Som følge av de vedvarende høye temperaturene er det nå særdeles sparsommelig med snø i Sør-Norge, og det som så ut til å bli en tidlig start på skisesongen i slutten av november har nå endret seg til det motsatte.


Slik som dette har værkartet veldig ofte sett ut i desember. Høytrykk over Kontinentet og lavtrykk mot Island og Norskehavet.

Været frem mot jul ser dessverre ut til å bli mye av det samme, med mulighet for litt endringer rett før jul. Svært milde luftmasser de neste dagene inn over landet med en del nedbør fra Vestlandet til Finnmark, mens lite eller ingen nedbør Østafjells. Fra midten av neste uke trolig noe kjøligere og økende nedbør som følge av at lavtrykkene trekker nærmere landet og høytrykket over Kontinentet trekker østover. Det ventes lavere snøgrense slik at iallfall de høyereliggende skianleggene i Sør-Norge vil kunne få godt påfyll av snø i dagene rett før jul. Dermed kan det bli brukbare skiforhold i romjulen i sør.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits