Mildvær, vått og stormfullt når det nærmer seg jul

kommentarer

Det nærmer seg jul, og det er skikkelig mildvær på vei. En av dagene før selveste julaften kan vi også få et stormsenter inn mot nordlige deler av landet.

Denne mandags morgen er det kaldt fra Finnmarksvidda og i indre strøk sørover mot Østlandet, med 15-25 minusgrader flere steder. Karasjok er kaldest med -28.6 grader klokken 08. De ytre strøkene fra Troms og sørover har derimot noen plussgrader, og mildest er det på Vestlandet med 4-6 grader. Selv om temepraturene de nærmeste dagene vil variere, er det ingenting som tyder på at det skal holde seg kaldt på lang sikt.

I den kommende perioden vil nemlig lavtrykk etter lavtrykk ta en nordlig bane fra omtrent Island med kurs mot Svalbard. Dette dirigerer sørvestlige milde vinder inn over hele landet. Fra torsdag/fredag av og inn i neste uke vil temperaturene stige, det kan komme opp mot 7-10 grader i ytre strøk på Vestlandet og Sørlandet i perioder, samt noen plussgrader også nordover på indre strøk av Østlandet og nordover i Trøndelag. I fjellet i Sør-Norge opp mot 800-1000 meter vil også temperaturene komme på plussiden, og noen dager flere plussgrader. Mildværet strekker seg nordover i Nord-Norge med 2-5 plussgrader i ytre strøk, og opp mot 0 eller et par plussgrader også på Vidda noen dager.

Noen av lavtrykkene som passerer vest og nord for oss er kraftige, og mandag til tirsdag 19. til 20. desember er det muligheter for at et stormsenter kan passere nord for Finnmark med økende sørvestlig og vestlig opp til storm i Finnmark og Troms, samt store nedbørmengder fra Vest-Finnmark til Nordland.

Bildet under viser stormsenteret i Barentshavet mandag kveld, og mye nedbør over Nordland og Troms fra søndag kveld til mandag kveld.

Generelt vil det også være lange perioder med kraftig vind og regn fra Vest-Finnmark og sørover til Vestlandet, mens områdene øst i Finnmark og østafjells kan få mye pent vær.

Denne værutviklingen med mildvær gjelder frem til torsdag den 22. desember.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits