Regn du ikke blir våt av!

kommentarer En kommentar

Skyer er fascinerende og skaper til tider de utroligste formasjoner. Som liten lå du kanskje på ryggen i gresset og funderte på om skyen lignet på Max Mekker eller en sau, eller kanskje det var en dinosaur? Håper du ikke har sluttet å kikke opp på himmelen for å se på skyene som glir forbi, det er mye spennende å se på!

Fallstriper.   Foto: Cecilie Villanger

Dette bildet viser et fenomen som kalles virga. Kort fortalt er det nedbør som fordamper før den treffer bakken, og nettopp derfor kan det også kalles "tørt regn". Dette fenomenet forekommer når nedbøren faller gjennom et relativt tørt lag i atmosfæren og fordamper. Vi vil da kunne se at det oppstår striper under skyen. Noen ganger bøyes stripene, det er fordi nedbøren faller ned i et lag med vind og blåser avgårde med vinden. På dette bildet henger fallstripene mer eller mindre rett ned og vi kan konkludere med at det var lite vind.

Virga kommer av det latinske ordet som betyr gren eller kvist. Skyene det regner fra på bildet ligger i et mellomhøyt nivå og derfor heter de Altocumulus Virga. Det kan også oppstå i skyer som ligger både enda høyere eller lavere på himmelen. Dette fenomenet er svært vanlig i ørkenen, men her oppstod det altså en varm høstdag på Vestlandet.

Ta en ekstra kikk opp på himmelen neste gang du er ute og går og kanskje du vil få se et tilsvarende, eller kanskje et helt annet spennende fenomen!

Ã?n kommentar

Stian

11.12.2016 kl.13:51

De skyene er vanlige på Østlandet om våren. Har sett dem flere ganger.

Skriv en ny kommentar

hits