Utrygt for nye polare lavtrykk i nord

kommentarer
Polart lavtrykk ved Nordkapp tidlig lørdag morgen.

I går kveld oppstod det en virvel i Barentshavet, et såkalt polart lavtrykk. Denne virvelen kom i morgentimene inn mot Nordkapp og gav stiv til sterk kuling og snøbyger. Lavtrykket gikk så hurtig sørover og inn over Finnmarksvidda hvor det nå er i svekkelse.

Ser man på satellittbildet over, ser man et nettverk av hvite, små skydotter mellom Svalbard og Nord-Norge som er en indikasjon på at luften her er ustabil. Vinden kommer fra en nordøstlig retning og drar med seg kald luft fra Arktis. Når denne luften kommer ut over åpent hav blir den oppvarmet og instabil. Og det akkurat slike forhold som legger til rette for utviklingen av små virvler som videre kan utvikle seg til små, hissige lavtrykk.

Kort levetid

Levetiden til polare lavtrykk er forholdsvis kort, de forsvinner ofte like fort som de oppstod, og det hele er som regel over i løpet av et døgn - fra de oppstod til de dør ut. Nettopp derfor - at de er så kortvarige - har modellene vanskelig for å fange dem opp. Heldigvis har modellene blitt bedre den siste tiden, men vi er avhengige av satellittbilder for å kunne oppdage utviklingen på et tidlig stadium.

Bildet under er fra i går kveld og viser en tydelig virvling i skydekket, et tegn på at et lavtrykk er i utvikling. Utfordringen i dette området er at dekningen av satellittbilder ikke er like god som andre steder på jorda, og ofte går det en god stund før neste bilde dekker samme område.


 

Fare for nye polare lavtrykk

De neste dagene vil det fortsatt være muligheter for nye polare lavtrykk, da den kalde nordavinden fortsetter og de ustabile luftmassene opprettholdes. Faren vil avta i starten av neste uke da større lavtrykk kommer nordover og drar med seg mildere luftmasser fra sør i tillegg til at vinden dreier på en mer sørvestlig retning. Men selv om faren for polare lavtrykk uteblir, betyr det ikke at været roer seg noe særlig. Fra midten av uken vil lavtrykket som kommer opp fra sør trolig komme inn mot Troms og Finnmark med kuling av skiftende retning. De milde luftmassene lavtrykkene drar med seg fører til stigende temperaturer og nedbør i stor grad som regn eller sludd.
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits