Orkan i Båtsfjord

kommentarer

Et lite men hissig lavtrykk trakk østover Finnmark torsdag kveld og natt til fredag. Lavtrykket gav storm flere steder i fylket, og i Båtsfjord ble det i natt observert vind opp i orkan stryke (34.0 m/s). Kombinert med kuldegrader og snøbyger gav uværet problemer både til lands, til havs og i luften.

Her er topplisten fra de offisielle vindmålingene. Vindkast er notert i parentes, mens middelvinden står foran.

Båtsfjord: 34.0 m/s (44.0m/s) - orkan
Hasvik Sluskfjellet: 31 m/s (37.0m/s) - sterk storm
Slettnes fys: 29.0 (37.0m/s) - sterk storm
Berlevåg Lufthavn 29.0m/s (35m/s) - sterk storm

Og for å presisere vil en middelvind på 34.0m/s si at det i snitt over en timinuttersperiode har blåst 34.0 m/s, eller like i overkant av 120 km/t.

Værsituasjonen i Finnmark har roet seg litt gjennom fredagen, men fortsatt er det tette snøbyger og nordlig kuling nord og øst i fylket. Dette uværet siger sakte østover og området blir igjen liggende i ustabile nordlige luftmasser noe som gir rom for at det allerede kommende natt er ventet en ny forverring i været. Det er ikke vente å bli like hissig som natt til i dag, men et polart lavtrykk har kurs mot nordlige deler av Finnmark og det kan gi opp i sterk kuling til liten storm natt til lørdag og lørdag morgen.

Selv om dette ikke er langt unna i tid er prognosene er svært usikre. Slike små lavtrykk som kommer i stor fart fra nord er veldig uforutsigbare både når det gjelder kurs og styrke. Fredag ved lunsjtider ligger dette lavtrykket i overkant av 1000 km unna, så det er store muligheter for at det i morgen tidlig kan ligge noe lenger vest eller øst sammenlignet med det vi ser for oss på nåværende tidspunkt.
 

Grafikken over viser vindfeltet ved midnatt. Det lille lavtrykket i Barentshavet er ventet å fortsetter sørover mot kysten av Finnmark. Hvor og når det treffer,  og hvor kraftig det er når det når land er usikkert - men at det er lurt å nytte ettermiddagen til å sjekke at alt er best mulig sikret er det ingen tvil om.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits