Grønn desember i sør og hvitt kaos i nord

kommentarer

Hvor er snøen? Til og med fjellområdet i Sør-Norge savner snøen. Hva skjer?

Torsdag 8.desember våknet vi til målinger som viste at Vaksdal på Vestlandet hadde målt hele 13.4 VARMEgrader i løpet av natten. Mange steder på både Vest- og Sørlandet var det målt tosifret røde grader mens de fleste sov. Selv på vinterplassen Finse på 1222 meter var det mildt, hele 5 grader ble det målt der. Skulle tro vi var på vei inn i våren, ikke vinteren! Hvorfor er det så mildt?

Vi har ett høytrykk over kontinental Europa som sender mild og våt luft fra Atlanterhavet, og da fra lengre sør enn vi er vandt til. Bildet under viser høytrykket og hvordan den trekker den milde luften rundt seg, fra havområdene utenfor Portugal og nordøst mot Sør-Norge (som vist av de gule pilene).

Det er denne luften som gjør at vi får mildvær og at snøgrense har krøpet godt opp i fjellsidene våre her i Sær-Norge.

Så hvor er da snøen?

Fredag 9. desember vil folket i våre to nordligste fylker få oppleve vinter på både godt og vindt. Et lavtrykk sniker seg østover langs kysten av Finnmark og gir kraftig nordavind. For de som ønsker snø på bakken er dette positiv i form av mange og kraftige snøbyger, men på den andre siden vil lavtrykket ruske godt i fra seg. Det er nemlig ventet nordlig kuling og i tillegg - natt til torsdag og fredag morgen storm styrke. Det er nordlig retning så vinden vil også merkes godt innover land, i fjorder, daler og fjell. Vinterlig blir det nok her lengst nord gjennom hele helgen og heldigvis roer vinden seg litt etter hvert så man kanskje kan få  nyte snøen også!

Skillet mellom det milde sør og kalde nord finner vi i Trøndelag, sjekk bare her!I Trøndelag vil nedbørtypen dermed variere veldig både fra nord til sør og fra øst til vest, men i tillegg variere gjennom dagen og oppover i fjellsiden. Så her må man belage seg på litt av hvert og veldig lokale variasjoner på nedbørform.

Innholdsrik fredag med andre ord!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits