Mildværet takker for seg i denne omgang

kommentarer

Natt til lørdag og lørdag morgen dominerte kraftig vestavind over Sør-Norge. Lavtrykket som trekker østover nordlige deler av Skandinavia har gitt vestlig storm  flere steder på kysten av Nord-Vestlandet og i fjellet i Sør-Norge. På toppen av listen over våtest siste døgn regjere Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med nedbørmengder tett på 50mm, og varmest i landet var Rekdal i Møre og Romsdal med hele 13.3 grader siste helgen i november. 

 

 

Vestavinden transporterte denne milde luftmassen østover Sør-Norge i løpet av natta, og temperaturene i fjellet steg iløpet av fredagskvelden. På vestsiden av Hardangervidda viste temperaturobservasjonen på Dyranut sent fredag kveld 2.5 varmegrader og på togstasjonen på Finse noterte de 2.3 varmegrader på sitt varmeste. Denne varmluften ble presset videre østover igjennom natten og lørdag morgen lå varmluften også over områdene østafjells, ja den ble faktisk liggende over området i noen timer. I flere av dalførene østafjells oppstod det vi kaller inversjon, det vil si at den kalde luften ble liggende under den milde luften som ble tilført med vestavinden.

Eksempelvis såg temperaturobservasjonene fra Hamar slik ut i dag tidlig:

De to observasjonsstasjonene på østsiden av Mjøsa ligger ikke langt fra hverandre. Forskjellen er at den mildeste av de, Hamar Stavsberg, ligger 222moh mens den kjøligste observasjonen på Hamar ligg nesten 100m lavere på 132 moh. Tilsvarende er tilfellet for observasjonene hakket lenger vest. Det skal nevnes at det tok ikke mange timene før vinden blandet luftmassene i området slik at kuldegradene takket for seg.

Det vil si, det tar nok ikke lange stunden før kuldegradene er på plass igjen. I løpet av lørdag ettermiddag og søndag vil omlegging til nordavind gi påfyll av kjøligere luftmasser fra nord, og søndag er det igjen ventet kuldegrader i så og si hele Sør-Norge.Så her gjelder det å være oppmerksom på at når kulegradene nå er tilbake så kan det bety glatte veier - særlig i vestlige områder hvor det har regnet og det nå er ventet omlegging til sludd og snø.

 


 

 


 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits