Et kaldt væromslag på vei

kommentarer 3 kommentarer

Denne helgen vil væromslag kunne gi utfordringer til flere. Varselet for helgen inneholder både mye nedbør, kraftig vind og omlegging til kuldegrader i hele landet. Så vær oppmerksom på glatte veier!

Helgen starter vindfullt, vått og mildt da lavtrykk ved Island skubber fronter innover oss. Kråkenes og Svinøy Fyr observerte storm allerede fredag morgen, det gjorde også utsatte områder i fjellet av Sør-Norge. Vinden er ventet å øke litt til ila natt til lørdag. Områdene nord på Vestlandet, i Trøndelag og i fjellheimen i Sør-Norge ligger mest utsatt og venter vestlig stiv til sterk kuling natt til lørdag. Vinden vil nok nå storm styrke i de mest utsatte områdene langs kysten og i fjellet.

Grafikken under viser vinden som er ventet tidlig lørdag morgen, der de røde områdene venter vestlig kuling.

Dette lavtrykket vil også gi lokalt mye nedbør. Våtest fredag morgen var områdene på Nordvestlandet  Fiskåbygd toppet listen med hele 41.0mm ila 12 timer, og med ytterligere påfyll gjennom fredag og natt til lørdag ventes det nærmere 100mm nedbør over deler av Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag. Kombinasjonen av mye nedbør og snøgrensen liggende i høyfjellet har gjort at Norges vassdrags- og energidirektorat har ute flere aktive varsel for flom, jord og snøskred (Sjekk www.varsom.no for detaljer. )

Lørdag er ventet å bli en dag med mye vær i store deler av landet (for detaljer se lenger ned). Lavtrykket krysser østover Nordland og fortsetter mot Finland, og straks vi får lavtrykket øst av oss er det ventet nordlig kuling i store deler av landet. Vinden og nedbør vil helt klart bli merkbar for mange, særlig for de som har planer om å krysse fjelloverganger, men det mest signifikante her er nok temperaturendringen som følger med omleggingen til nordlige luftmasser. Gradvis igjennom lørdagen vil temperaturene falle og snøgrensen synke, og innen søndag morgen ventes kulegradene og nå lavlandet i hele landet.

 

Så vær oppmerksom, for vått vær fulgt av brå omlegging til kaldt vær er en kjent oppskrift for holkeføre - så her gjelder det å sko seg etter forholdene.

 

 

Og for de av dere som ønsker meteorologens oppsummering av lørdagsværet:

LØRDAG:
Lavtrykk fra vest trekker innover Nordland og ettersom det bygger høytrykk i vest ventes omlegging til nordavind ila dagen. Dvs bygevær i store deler av landet men områdene østafjells ligger skjermet. Fortsatt vindfullt i utsatte områder, og temperaturene er på vei ned i store deler av landet.

Longyearbyen
Oppholdsvær, nordlig bris. Litt lavere temperaturer.

Finnmark:
Snøbyger, fra om ettermiddagen flest byger i nordlige strøk. Sørøstlig bris, dreiende øst og senere nordlig. Lørdag kveld nordlig liten til stiv kuling 12-15 m/s i utsatte områder. Små temperaturendringer.

Troms:
Snøbyger. Øst til nordøstlig liten kuling, fra lørdag ettermiddag øke til nordlig sterk kuling 20 m/s. Avtagende vind natt til søndag. Små temperaturendringer.

Nordland:
Regnbyger først på dagen, omlegging til sludd og snøbyger ila dagen. Vestlig kuling først på dagen, ila formiddagen dreiende nordlig og øke til nordlig sterk kuling 20 m/s i utsatte områder. Litt lavere temperaturer.

Trøndelag og Møre og Romsdal:
Regn og regnbyger, ila ettermiddag/kveld omlegging til sludd og snøbyger. I utsatte områder vestlig sterk kuling til liten storm 20-22 m/s lørdag morgen, ila ettermiddagen omlegging til nordlig stiv til sterk kuling 15-20 m/s Synkende temperaturer.

Vestlandet sør for Stad:
Regnbyger, fra om ettermiddagen nedbør som sludd og snø i høyereliggende områder. Til kvelden stort sett opphold i Hordaland og Rogaland. Nordvestlig stiv til sterk kuling 15-20 m/s, lørdag ettermiddag dreiende nordlig. Lavere temperaturer.

Østafjells: Mulighet for enkelte snøbyger i nordlige områder ellers opphold og mye sol.  Nordvestlig stiv kuling utsatte steder. Litt lavere temperaturer.

Fjellet i Sør-Norge:
Snøbyger, flest byger i vest og nord. Avtagende nedbør sør for Fines lørdag kveld. Vestlig liten storm, lørdag ettermiddag dreiende nord/nordvest og vinden er ventet å avta til liten til stiv kuling i Langfjella. Nordlig sterk kuling nord av Strynefjellet. Synkende temperaturer.


Grafikken over viser fordeling av nedbør lørdag, der de røde områdene venter mest nedbør.


Grafikken over viser vindprognosen for lørdag, der de røde områdene venter nord til nordvestlig kuling.

 

 

 

3 kommentarer

Erik & Laila

25.11.2016 kl.22:24

Dette må det vel være noe mafian eller NAV som står bak.

Bare noe vi kom til å tenke på.

Vi får se hva som skjer.

Vi får se.

Men men.

arvid

25.11.2016 kl.22:41

Får stille oss utenfor stormgeo å hyle. Er ikke det den nye fjortistrenden

Mattis Fenghætta

26.11.2016 kl.08:24

Vær, og enda mere vær, det får så være. Uvær, eller noe enda verre, det er fint vær å være inne i.

Skriv en ny kommentar

hits